Blåbärskladdkaka



Bjöd mina kollegor på denna kaka, blev MYCKET uppskattad :)


Här kommer en variant av kladdkakatyp. Lite krispigare yta och med blåbär istället för kakao. Så himla god!! Varning varning- farligt god smet! (receptet kommer från matplatsen)


Detta behövs:
200 g blåbär
120 g smör
2 1/4 dl socker
1 ägg
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret och låt det svalna. Smöra en pajform. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en egen bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Tillsätt sedan smöret och blanda samman. Bred sedan ut smeten i formen och strö över blåbär. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, men håll koll så kakan inte blir bränd, lägg i sådanafall över folie sista stunden.

Låt kallna i kylskåp och servera sedan med vaniljvisp.

/Elin

Fläskfilémedaljonger med potatisgratäng


Fick toppbetyg här hemma- kanongott!

 

Efter matinspiration hos Ida i fredags kväll gjorde jag en liknande rätt hemma i går (lördag). Toppbetyg hos både mig och sambon. Så detta måste ni testa! :)

Ni behöver:

1 fläskfilé ca 500g
En klick smör
Salt, peppar

2-3 dl matlagningsgrädde
½ tsk soja
1 msk balsamicovinäger
1 msk konc. kycklingfond
2 tsk torkad oregano
Ev. maizena

Cambozola ost


ca. 8 Potatisar
1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1,5 dl matl.grädde
Riven ost
Salt, peppar, vitlökspulver(om man vill)

Börja med potatisgratängen. Sätt ugnen på 225 grader. Använd matberedare för att få jämna, tunna skivor potatis och lök. Bred ut hälften av potatisen och löken i en ugnsfast form. Krydda och pressa över en vitlöksklyfta. Bred ut resten av potatisen och löken, krydda och pressa den sista vitlöken över det. Häll på grädden (jag använder vanlig grädde för att få gratängen mer fast). Strö över riven ost och låt stå i ugnen tills osten fått färg och det bubblar i formen. Ni kan ju även känna med en sticka så potatisen är klar :)

Skiva fläskfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Salta och peppra och stek på hög värme tills de fått färg, sänk då värmen och slå på matl.grädden, soja, kycklingfond, balsamvinäger, oregano. Häll på lite maizena i taget och låt koka en stund (så att det blir en lagom tjock sås), låt alltsammans koka ca 5 minuter. Lägg mot slutet på skivor av cambozolaost, så den smälter något.

Servera med kokt grön sparris, gelé och sallad.


/Elin


Cheesecake med citronsås


Min första cheesecake! Riktigt smarrig blev den om jag får säga det själv.


Botten
10 st digestivekex
100 g smält smör

Första fyllningen
2 paket philadelphiaost á 200g
3 st ägg
1,5 dl socker

Översta lagret
4 dl crème fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker

Citronsås
3-4 msk färskpressad citronsaft
3/4 dl vatten
1 tsk maizenamjöl
1 äggula
1,5 dl socker
1 msk smör


Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smula smula sönder kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut blandningen i en kakform med löstagbar botten. Grädda i 5-10 minuter. Ställ sedan åt sidan.

Första fyllningen: Skruva ner ugnen till 180 grader. Mosa philadelphiaosten noggrant med en gaffel. Blanda i äggen och sockret. Vispa runt till en röra. Fördela röran över den förgräddadekexbotten. Grädda i 18+ grader i ca 35 minuter, till dess kakan lyfter lite längs kanterna och i mitten. Låt den sedan kallna.

Översta lagret: Blanda crème fraiche, vaniljsocker och siktat florsocker. Bred ut smeten på den helt kalla kakan. Grädda i 180 graders ugnsvärme i 6-7 minuter, så att ytan stelnar nåogt. Låt sedan kakan kallna igen.

Citronsås: Blanda citronsaft, vatten, maizenamjöl, äggula och socker i en rostfri kastrull. Låt det sjuda upp försiktigt. Rör runt i såsen hela tiden tills den tjocknar något. Avsluta med att vispa ned kallt smör. Låt såsen svalna.


Tips från Elin: Lägg ungsfolie i botten av ugnen för det kan droppa en del när du gräddar kakan.


Servera cheesecaken med citronsåsen och passionsfrukt. Sen är det bara att njuta!
/Ida

Jack's bouillabaise


Supergod fisksoppa!


6 portioner

1 purjolök
500 g krossade tomater
1 burk tomatsoppa (Cambells)
1 burk champinjonsoppa (Cambells)
vatten
2 dl grädde
salt
peppar
paprikapulver
dill
räkor
1 paket vit fisk


Strimla purjolöken och bryn den i lite fett. Häll över krossade tomater, och sopporna (som först är tillagade efter anvisningarna på burken). Krydda med salt och peppar och rör ner grädden. Skär fisken i bitar och lägg den i soppan. Sjud i 10 minuter. Smaka sedan av med paprikapulver och till. Lägg i räkorna och servera.

Tips: Man kan också hälla i lite sherry eller wisky innan servering.

/Ida

Lättbakat brytbröd


Det är här ett lättlagat brytbröd som är godast när det äts färskt. Inget bröd att spara eller frysa in alltså. Jag gjorde en halv sats av receptet som kommer nedanför, det beror ju lite på hur många man är som skal äta.


50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl special

1 ägg
vallmofrön
sesamfrön

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut med lite utav degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.





Knåda sedan degen på ett lätt mjölat bakbord tills den blir smidig att arbeta med. Rulla ut fyra längder och dela varje längd i 8 bitar. Forma sedan varje bit till en bulle. Lägg dem brevid varandra på en plåt och låt dem jäsa i ytteligare 30 minuter under en bakduk.

Pensla sedan brödet med ett uppvispat ägg och strö på vallmo- och/eller sesamfrön. Grädda på 225 grader i 15-20 minuter.

/Ida

Semsamknäckebröd


Jag har dilla på att baka och i helgen gick jag igång på att göra mina egna knäckebröd. Det blev riktigt gott och passar perfekt till kvällsfikat eller som tillbehör till maten.


16 stycken

50 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 dl sesamfrön


Det är viktigt att du kavlar knäckebröden med en räfflad kavel. Det gör att man trycker ut luften ur degen och man undviker att bubblor bildas när det gräddas. Jag kavlade mina med den räfflade kaveln efter att jag hade lagt dem på plåten.


Smula jästen och tillsätt vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda sedan mjölsorterna och saltet i en skål. Saltar man rätt på jästen så förstör man dess jäsfunktion. Häll i mjölet i skålen och arbeta ihop en deg med elvispens eller assistentens degkrokar. Täck bunken med bakduk och låt den jäsa i ca 1 timme.

 

 

Sätt ugnen på 250 grader. Klä bakplåtar med bakplåtspapper. Knåda degen väl på mjölat arbetsbord tills den är slät och smidig. Forma degen till en rulle och skär rullen i 16 bitar. Kavla ut bitarna med sesamfrön på bordet. De utkavlade plattorna ska vara ca 15 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter, i omgångar. Låt knäckebröden svalna på galler och låt dem sedan torka över natten innan de läggs i en burk.

Lycka till!
/Ida

Knäcke sticks


Ett litet tips så här på fredagskvällen är Vilmas knäcke sticks med sesamfrön. Helt fantastiskt gott och passar perfekt som tillbehör till en soppa eller som snacks till en ostbricka. Mumma!

/Ida

Brödkakor på surdeg


Har gett mig på att baka surdegsbröd för första gången. En lång process som tar tid men brödet blev gott. Verkligen sunt bröd det här.

16 stycken

DAG ETT
5 dl ljummet vatten
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1 1/2 msk honung

DAG TVÅ
1/2 paket jäst
1 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk mörk baksirap
5 dl grovt rågmjöl
4 dl durumvetemjöl
rågmjöl till utbakningen




DAG ETT:
Rör ihop vatten, rågmjöl, rågkross och honung till en jämn smet. Täck bunken med plastfolie och ställ gärna degen lite varmt så jäser den bättre. I närheten av spisen, ovanpå diskmaskinen eller kylskåpet passar fint. När surdegen börjar bubbla och sprida en svag syrlig doft är den klar. Det tog ungefär ett och ett halvt dygn tills min surdeg blev klar.


DAG TVÅ:
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten och rör ned i surdegen. Tillsätt salt och sirap och arbeta in mjölet. Degen skal arbetas kraftigt, ungefär 5 minuter med hjälp av assistenten. Den färdiga degen skal vara rätt slät och ganska så fast. Täck över degen med en handduk och låt den jäsa i 1 timme.

Ta upp degen på ett välmjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela sedan upp degen i 16 lika stora delar. Rulla degklumparna till bullar och kavla ut dem till kaffefatsstora kakor. Kavla bara på en sida så jäser kakorna upp bättre. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa övertäckta i 20-30 minuter. Kakorna är färdigjästa när degen reser sig snabbt etfter ett lätt tryck med pekfingret.


Värm ugnen på 275 grader och grädda brödkakorna i mitten av ugnen i 10-20 minuter. Det går fort på slutet, jag brände första plåten! Låt dem sedan svalna under en bakduk.

Lycka till!
/Ida

Rårakor


Rårakor är en smarrig husmanskost som äts allt för sällan. Enkelt, billigt och snabblagat!


2 personer
(ca 4 stycken)

5-6 potatisar av mjöligsort
1/2 gul lök
2 ägg

1 klick smör
lingonsylt



1. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
2. Skär upp löken grovt.
3. Häll potatisen, löken och ägget i blendern. Mixa ihop till en jämn smet.
4. Stek rårakan på båda sidorna i en klick smör (precis som pannkakor).
5. Serveras varma med en klick lingonsylt och gärna ett glas mjölk.

Smaklig måltid!
/Ida

Räkmacka



Att ordna en liten räkfest hemma en kväll är inget svårt och avancerat dirket så tänkte här bara ställa med lite inspiration till er alla. Ett glas vin och lite bubbelvatten passar perfekt som tillbehör. Mumma!



/Ida

Stuvad spenat och kasler


Stuvad spenat, kasler och ägg ser inte så mycket ut för världen men jisses så gott det är. Dessutom är det både enkelt, billigt och snabblagat.


2-3 personer

1 paket hackad djupfyst bladspenat (450 g)
1,5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
1 liten nypa socker


1. Tina den frysta spenaten i en kastrull på svag värme.
2. Rör ut mjölet i mjölken.
3. Häll redningen i spenaten och koka upp under omrörning.
4. Koka 3-5 minuter.
5. Smaka av med salt, lite vitpeppar och en nypa socker som framhäver smaken.

Samtidig som du stuvar spenaten kokar du ägget och skär upp kaslern. Voila, färdigt!

/Ida

Korvstroganoff!



Ibland så faller inte orken att laga något storartat in och då passar det ju perfekt att göra en klassiker; korvstroganoff. Det är ju en rätt som alltid smakar olika beroende på vem som gjort den.

Jag brukar skära falukorven i skivor och strimla relativt tunna strimlor. Lök är ett måste och gröna ärtor bredvid!

Min korvstroganoff (som blev sjukt god);
½ falukorvsring
1 gul lök
1 röd paprika (ganska finhackad som läggs i mot slutet för att inte bli för mjuk)
3 dl Grädde
3-4 msk stark chilisås
1 ½ tsk sambal oelek
2 msk ketchup
1 ½ msk tomatpuré
Salt, peppar, vitlökspulver, paprikakrydda (stark), cayennepeppar och chilipulver (här är det bara att höfta lite beroende på vilken styrka man vill ha).
1 msk maizena (redning)

Severas med ris och gröna ärtor!

Stek korven, löken och kryddorna i smör tills korven blivit gyllenbrun. Tillsätt grädden, chilisås, tomatpuré, sambal oelek och ketchup. Låt puttra en stund. Häll sedan på maizena och låt koka någon minut för tjockare konsistens. Lägg i paprikan sist och servera kort därefter!


/Elin

Plockmat

 

Det är ju för gott, (men man blir ju alltid så proppmätt!) Det roliga med plockmat är ju att man kan plocka ut det allra bästa man vet och bara äta det :) Lite inspiration till er som kanske alltid fastnar för samma saker och vill testa något annat :)

Jag valde;

Varmrökt lax
Limeaioli
Skagenröra
Honungsmelon
Manchego ost
Fikonmarmelad
Avokado
(Gurka, paprika, sallad, körsbärstomater)


/Elin


Baka bröd gott folk!

Färdigt! Ni kommer aldrig mer vilja köpa bröd! ;)


Finns det något godare än hembakat bröd? Detta bröd är det godaste som finns enligt mig. Receptet kommer från min farmor som alltid bakade detta när jag var liten och nu har jag fått tag på receptet! Det är galet gott, ni måste testa! Det tar ett tag (det ska jäsa i 2 omgångar) men det är det värt vill jag lova! Av receptet blir det 4 hyffsat stora limpor som går kalasbra att frysa in (i halvor för att tinas snabbt).

Ni behöver:

1 liter ljummet vatten
2 paket jäst
1 paket farinsocker
½-1 påse brödkryddor
4 ägg
1 ½ tsk salt
1 paket rågsiktsmjöl



Börja med att smula ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten. När jästen lösts upp sig kan farinsockret och brödkryddorna tillsättas (det behövs inte riktigt en hel påse brödkryddor).

Rör ihop äggen i en egen skål och tillsätt sedan i degblandningen. Tillsätt sedan saltet. Därefter kan mjölet tillsättas lite i taget (inte hela paketet kommer behövas). Det viktiga är att hålla koll så degen är ganska kladdig, det ska den vara!





Låt sedan degen jäsa i bunken- när den jäst upp till kanten är det klart. Strö lite mjöl på bakbänken och häll ut degen. (Det kommer vara sjukt kladdigt!) Dela upp degen i 4 limpor. Lägg 2 limpor/plåt, som är smord eller har bakplåtspapper och försök forma lite ovalt! Strö lite mjöl och lägg på en bakduk- låt jäsa igen ca 30-60 minuter. Under tiden kan ugnen sättas på 225 grader.



När jäsningen är klar, pensla limporna med vatten och skåra med en vass kniv sedan ska de in i ugnen. 225 grader i ca 15 minuter och sänk sedan värmen de sista 5 minutrarna till 175 grader.


/Elin


Salami & Brie

Frukost är det bästa jag vet och vad är bättre en solig sommarmorgon än att äta en lång frukost med massa godsaker?! Därför kommer här ett tips på en av mina favoriter; hembakt ciabata med grönsaker, salami och brieost, kaffe, melon och en kall smothie.
Smothie är perfekt att svalka sig med i sommarvärmen och såhär brukar jag göra
Smothie (1 glas)

1 dl yoghurt
1/2-1 dl mjölk (för en ännu fruktigare smak kan mjölken bytas mot juice)
ca 1-2 msk frön (jag brukar ha i linfrön, pumpakärnor, solrosfrön och torkade gojibär)
ca 1 dl frukt/bär (blåbär-hallon-björnär eller hallon-mango är två smaksensationer)
Mixa med mixerstav
Njut av denna härliga sommardag
/ Johanna


Grön ärtsoppa


Fortsätter att lägga upp sopprecept. Tycker det är så gott dessa varma sommardagar.


Antal portioner: 2

1 tsk rapsolja
1/2 lök
300 g frysta gröna ärtor
2 dl vatten

1/2 grönsaksbuljongtärning

3/4 dl mjölk
3/4 dl creme fraisch




1. Hacka löken och fräs den i mjuk i rapsolja utan att den tar färg.
2. Tillsätt vatten, buljongtärning och ärter. Låt koka i 8 minuter.
3. Mixa soppan slät och tillsätt mjölken. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens.
4. Salta och peppra efter smak.
4. Värm och servera med en klick creme fraisch.


/Ida


Potatis- och purjolöksoppa


Supergod soppa som passar perfekt till både varma sommardagar och kalla höstkvällar.

Antal portioner: 2

Soppa:
200 g mjölig potatis
1/2 purjolök
1 msk smör
5 dl vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning

Tillbehör:
2 msk creme fraisch
en skiva bröd
en klick smör
1/2 vitlöksklyfta


1. Skala och skiva potatisen och skär purjolöken i tunna skivor.
2. Fräs potatisen och purjolöken i smöret i en gryta utan att det tar färg.
3. Tillsätt vattnet och smula i buljongtärningen.
4. Koka under lock tills potatisen är helt sönderkokt, 15-20 minuter.
5. Vispa soppan med en stålvisp tills den har fått en soppaktig konsistens.


Samtidigt som soppan kokar kan du göra ett gott litet bröd som tillbehör.
Precis som Elin har gjort här.

1. Skär av kanterna på valfritt bröd.
2. Stek brödet i en klick smör på inte så allt för hög temperatur tills den har fått fin färg.
3. Dela en vitlöksklyfta i två och stryk den över brödet.


När soppan skal ätas klicka i en sked creme fraisch för en liten extra touch.

Smaklig måltid!
/Ida

Hallan och blåbär smoothie


Provade din smoothie Marika. Den var riktigt god :)
Tryck på bilden för att komma till receptet.

/Ida

RSS 2.0