"Pavlova"


Världens enklaste efterrätt och så himla gott!

 

Med den här tårtan kan man göra det väldigt lätt- eller lite mer avancerat för sig. Välj favoritfrukter, säsongsbetonat... Allt funkar!

Såhär gjorde jag:
2 marängbottnar (köpta)
5 dl grädde
Lite socker
Kiwi
Melon
Hallon
Passionsfrukt
Mango
Physalis
Jordgubbar (som vi glömde ha på, så fick tas på sidan av)

Lägg en marängbotten på ett fat. Vispa grädde och bred på marängbotten. Toppa med alla goda frukter! Fantastiskt gott och enkelt.

Tror att en "riktig" pavlova även ska innehålla lemoncurd och hemmagjorda marängbottnar (förstås), men köpta funkar ju utmärkt också :).

Gör nu detta i sommar!


/Elin


Kungsgatan 1


Kan varmt rekommendera er alla ett lunchbesök på Kungsgatan 1 i Örebro.

För några veckor sen blev jag bjuden av min finfina mormor på Kungsgatan 1 på Stallbacken. Maten var supergod och föll oss båda i smaken. Det var trevlig personal och salladsbuffen var smarrig. Vi hade lite tur som kom precis innan lunchracet men snabbt blev den långa kön borta. Tummen upp för en bra restaurang!





Har ni varit där? Vad tycker ni?
/Ida

Parma, melon, brie...


Perfekt en varm sommardag. Gott som förrätt eller plockmat på buffébord.


Honungsmelon
Någon typ av skinka (basturökt, parma eller lufttorkad)
Brieost
Olivolja
Svartpeppar
Persilja

Varva melon, brie och skinka. Toppa med persilja, en skvätt olivolja och svartpeppar! Fantastiskt gott och enkelt!

/Elin


lax i ugn

 

Lax i ugn i en god sås med smak av kräftost och dill.

 

Här kommer ett mycket enkelt men jättegott lax-recept!Perfekt vardagsrätt! Receptet kommer från bloggen Lätta och goda recept.

Du behöver till 2 personer:

2st portionsbitar laxfilé
citronsaft
flingsalt

sås:
200g kavli kräftost
3dl matgrädde
2msk citronsaft
1/2krm cayennepeppar
1/2 fiskbuljongtärning
1/2dl dill
salt
1dl parmesanost
2msk torrostade pinjenötter

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfastform och häll övercitronsaft och flingsalt. Börja sedan med såsen. Värm kräftosten i en kastrull på låg värme tillsammans med grädden. Smula i buljongtärningen och krydda med cayennepeppar. Hacka dillen och häll i såsen. smaka av med salt och citronsaft. Vill du ha tjockare sås så red av den med lite maizena. Häll såsen runt laxen och strö över parmesanosten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-25min. Medan laxen står i ugnen kan du torrosta pinjenötterna i en stekpanna. Strö över nötterna över laxen innan servering.

 

Till laxen serverade jag en sallad bestående av gurka, coctailtomater, paprika, fetaost, italiensk salladsmix och sharonfrukt som jag sedan ringlade lite olivolja över med smak av örter och chili.


/Marika


Pizzasöndag


Godaste kebabpizzan i stan!

 

Blir det pizza idag kanske? Då måste jag passa på att tipsa om den godaste kebabpizzan i Örebro! Du hittar den på pizzeria Venus i varberga centrum. Kebabköttet är kryddigt och smakar så gott, såsen (jag brukar ta stark) är himmelsk och pizzadegen är så där fluffig och perfekt gräddad. Helt klart den godaste kebabpizzan jag har smakat!

Så iväg med er nu till varberga och njut av världens godaste kebabpizza! =)

/Marika

Silltårta

Den här silltårtan har jag gjort varje påsk/midsommar i några år nu. Den är otroligt försvinnande god! Det bästa av allt är att den går att göra halva med sill och halva utan (för de som inte gillar sill) och lika god ändå!


1 pkt bröd. Jag brukar använda längtan.
6-9 medel/hårdkokta ägg
1 stor burk creme fraiche (5 dl)
200 g philadelhiaost
2 burkar mästarmatjessill
2 tsk fransk senap
Hackad dill (ungefär ½ dl)

Garnera med hackad dill, gräslök, rödlök och hackade ägg.

Koka äggen. (Jag brukar ta 6 ägg till röran och 3 till garnering). Lägg de ägg du ska ha till garnerning åt sidan. Hacka de resterande sex äggen. Skiva mästarmatjes i mindre bitar. Blanda sedan de hackade äggen, sillen, creme fraichen, philadelphiaosten, dillen och senapen till en röra.

Skär sedan av kanterna av brödet och varva sedan röran och bröd så det blir som en smörgåstårta. Bred lite av röran ytterst och garnera sedan med hackad rödlök, gräslök, dill och hackat ägg.

Tårtan är god samma dag men om man låter den stå i kylskåp över natten blir den saftig och drar till sig mer av smakerna. Låter man den stå över natten så kan man göra klart allt utom garneringen. 
Vill man göra halva tårtan utan sill så gör man likadant bara att man delar på röran i två bunkar och har sill i den ena (möjligen minskad mängd sill). Sedan kan man markera vilken del av tårtan som är utan sill med t.ex. små svenska flaggor :)

Sjukt god! Perfekt till midsommarbuffén!


/Elin


Vitchokladpannacotta med passionsfrukt


En lyxig pannacotta med vit choklad toppad med passionsfrukt

Du behöver till 2 port:

2 1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1/2 msk honung
ca 40 g vit choklad
1 gelatinblad

2 st passionsfrukter till garnering

Börja med att lägga gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 min. Värm sedan upp resten av ingredienserna i en kastrull tills det nästan kokar. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner det urkramade gelatinbladet så det smälter. Häll upp smeten i portionsskålar och ställ in i kylen i minst 3 timmar. (Gärna lite längre än 3 timmar så det stelnar ordentligt!) Toppa med passionsfrukt strax innan servering. (Receptet kommer från bloggfamiljen.se/matplatsen)

Festligt och gott!

/Marika


Kärleksmums

Ni glömmer väl inte bort att baka dessa gobitar ibland? Barnsligt goda!


Du behöver:

Till kakan
150g smör
2st ägg
3dl socker
2tsk vaniljsocker
1msk siktad kakao
4 1/2dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 1/2dl mjölk

Till Glasyren
75g smör
1-2msk kallt kaffe
1msk siktad kakao
2tsk vaniljsocker
3 1/2dl florsocker

Garnering
kokosflingor eller strössel

Börja med att smälta smöret och låt det sedan svalna något. Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och häll i äggsmeten. Blanda i smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (gärna en sådan som är hälften så stor som en vanlig långpanna!) Grädda kakan i 175grader i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Gör glasyren så länge. Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Bred på glasyren på kakan och strö genast på rikligt med kokos eller strössel. Skär upp kakan i rutor när det stelnat.

Gottigotti!

/Marika


RSS 2.0