Blåbärsbullar

 
 
Så goda bullar! 
  
Du behöver:          (ca 30 bullar)
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk malen eller stött kardemumma
12-15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
100 g smör (rumstempererat)
0,5 dl florsocker
0,5 dl marsanpulver (kokvarianten)
ca 1-2 dl blåbärssylt (jag använde drottningsylt för det tycker jag är ännu godare)
 
Dekoration:
ca 50 smält smör
ca 2 dl socker
 
Gör såhär:
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig, tills den släpper bunkens kanter, ca 5 minuter i maskin, med elivipens degkrokar eller för hand. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. 
 
Rör ihop ingrdienserna till fyllningen, smör, florsocker och marsanpulver till en slät smet med elvispen.
 
Stäljp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut smörblandningen på hälften av degen (halva degen från långsidan sett) och bred sylt på den andra halvan. Vik ihop degen på mitten - långsida mot långsida och skär i ca 2 cm breda remsor. Tvinna de två "benen" i varje remsa runt varandra och lägg i en rund ring varsin bullform. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
 
Grädda bullarna mitt i ugnen, 250 grader i ca 10 minuter.
 
Låt bullarna svalna under bakduk. Innan de serveras (eller fryses in) ska de penslas med smält smör och sedan doppas i socker. 
 
 
Dessa är fantastiskt goda, jag har redan bakat tre omgångar bara i sommar!
// Johanna
 

Receptet kommer från matplatsen 

Polkagrisdröm

 
En helt perfekt kombination av smaker - både sött och syrligt!
 
 
Du behöver:          (4 portioner)
4 digestivekex
2 msk smält smör
2 dl polkagrisar
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
2,5 dl kesella (10%)
1-2 msk färskpressad limejuice (jag använde citron istället, då jag tycker det är godare)
 
Gör såhär:
Smula digestivekexen och blanda med det smälta smöret, fördela digestiveblandningen i botten på 4 portionsglas. Krossa polkagrisarna relativt grovt, spara lite till garnering. Smält cholkaden över vattenbad.  Vispa grädden och blanda ner kessellan och den smälta chokladen. Rör ner polkakrosset och smaka av med limejuice. Fördela blandningen i portionsglasen och låt stå i kylen 4-6 timmar. Garnera med lite polkakross!
 
Smaskens!
// Johanna
 
 
Receptet kommer från ICA:s kokbok "Sveriges nya landskapsrätter" (2010)

Hallonmousse med kokoscenter

Fluffigt hallonmousse med bitar av kokoscenter

 

Till 4 portioner behövs:

2 äggvitor

1,5 dl grädde

Ca 200 g frysta hallon

1,5 msk socker

0,5 rulle center med kokos, grovt hackat

 

Tina hallonen och mosa med en gaffel tillsammans med sockret. Vispa grädden fast i en skål. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en annan skål. Vänd sedan ner äggviteskummet i grädden och sedan likadant med hallonen. Fördela i glas och ställ in i kylen ett par timmar. Servera med lite grovhackad choklad ( jag hade center med kokossmak). 

Hur enkelt som helst och mycket mumsigt! 

/Elin

 


Kanelbullar

    
Detta är en freestylning av receptet för de fantastiska "världens godaste saffransbullar" från i vintras.
 
  
Du behöver:          (Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora)
125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1,5 tsk malen eller stött kardemumma
ca 12-15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Kanel
 
1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över
 
Gör såhär:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner kardemumman. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

 

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar).

 

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka och strö över önskad mängd kanel. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

 

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

 

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

  

// Johanna

 
 

Kyckling-curry-wrap

 
 
Enkelt och jättegott!
 
Du behöver:
Tortillabröd
Kycklingfilé
Creme fraiche
Curry
Salt & peppar
Ost
 
Gör såhär: 
Skär kycklingfilén i små bitar och stek dem. Tillsätt creme fraichen så att det blir en härlig gegga - inte för rinnande men inte heller för torr. Krydda sedan med rikligt med curry. Smaka av med salt och peppar. Lägg blandningen i en rad i mitten av tortillabrödet, rulla ihop till en rulle och lägg rullarna bredvid varandra i en form. Skiva eller strö ost över. Grädda i ugnen, 200-225 grader, tills osten fått fin färg.
 
Servera med en god sallad!
 
// Johanna

Tips tips tips

 

Om ni har vägarna förbi Hamburgsund i sommar rekommenderas starkt att åka in på Hjalmars och njuta av deras räkmacka. Grymt!

 

/Elin


Mörk choklad- och kaffemousse

 
Mousse är den perfekta efterrätten - snabbt och lätt att göra i förväg och fantastiskt gott!
 

Du behöver:          (4 portioner)
100 g mörk choklad
2 st äggulor
0,5 dl kallt starkt kaffe (kan uteslutas om man inte gillar kaffe)
2,5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Smält chokladen över vattenbad. Vispa ner äggulorna, en i taget och rör om ordentligt. Tillsätt kaffe och blanda väl. Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ner lite grädde i chokladsmeten och rör ut, blanda sedan i resten av grädden. Häll upp i portionsglas och låt stå kallt i kylen tills det stelnat. 
 
Servera med vispad grädde och bär, eller gör en hallonsås av frysta hallon. 
 
Hallonsås:
Värm fysta hallon i en kastrull, mosa hallonen med en gaffel och tillsätt lite florsocker.
 
Mums!
// Johanna

"Knäckebröd"

 
Detta recept är superenkelt och blir fantastiskt gott!
De till vänster är bakade med majsmjöl och de till höger med grahamsmjöl.
 
  
Du behöver:           (1 plåt)
2 dl majsmjöl (kan bytas ut mot grahamnsmjöl, dinkelmjöl etc.)
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön (jag har använt krossade linfrön, men går säkert lika bra med hela)
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
 
Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienser i en bunke, häll över 2,5 dl kokande vatten, rör om och bred ut på bakplåtspapper på en plåt. Skär i rutor och strö över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen, 150 grader i drygt 60 minuter.
  
Detta recept måste prövas!
// Johanna

RSS 2.0