Frusen fluffig polkagriskaka!


Igår vankades det födelsedagsmiddag här hemma för lilla tjejligan. En viss person fyller nämligen år nästa vecka=) Till efterrätt testade jag att baka en polkagriskaka från matplatsen som blev riktigt god!


kakbotten:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör


Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar


Några polkagrisar till dekorering
O´hoj Chokladsås


Börja med kakbotten. Blanda ihop kakor, kakao och smör och kör detta i en matberedare. Tryck ut kakblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ i frysen.


Vispa grädden och blanda försiktigt ner den i marshmallowfluffet. (Rör försiktigt, så du inte rör ut fluffet helt!) skvätt i några droppar pepparmyntsolja och smaka av. Lägg ca en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.


Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner polkakrosset i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.


Ta den lilla resterande krämen och blanda i några droppar karamellfärg så den blir läckert rosa! Klicka ut den rosa krämen över  den vita i formen. Sedan står det i receptet att man ska göra ett virvlande mönster i krämen med hjälp av en kniv men jag bredde krämen slät med en slickepott i stället!


Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar och chokladsås.


Marshmallowfluffet gör att kakan blir riktigt krämig och god. Den svalkande och friska polkagrissmaken ihop med chokladsåsen blir en oslagbar kombo! Den här kommer jag absolut att baka flera gånger i sommar- perfekta sommarkakan!

Bjuder på en liten mingelbild från middagen också!

/ Marika


Sandwich med Chevre och Portobello

Ett litet tips om man är sugen på en lätt sandwich på kvällen. Den här blev helt otroligt god! Först stekte vi portobellon med lite skivad rödlök och honung som vi grundade sandwichen med, sedan några skivor chevre. Lite olivolja på brödets ovansida, och sedan in i ugnen en stund tills osten smält. Lägg sedan på ruccola. Sedan delade jag den i mindre bitar för att den skulle vara lättare att äta utan smul! Hur gott som helst!




/Josefine

Blueberry Cheesecake



I helgen hade storstaden finbesök av mina föräldrar, och när föräldrar och hälsar på blir det alltid en hel del fika! Så jag tänkte att jag skulle passa på och prova ytterligare ett av Leila Lindholms recept. Jag var lite nervig att det inte skulle gå vägen i min gasugn, men jag provade alla tricks jag hittade. Om det finns någon annan där ute med gasugn, här är mina tips: Ställ en tom plåt längst ner i ugnen eftersom all värme kommer underifrån. Det får värmen att cirkulera lite jämnare i ugnen. Ställ sedan formen med ditt bakverk på en plåt med bakplåtspapper (för att hindra bränd botten i största möjliga mån) allra längst upp i ugnen. Tack var dessa knep blev kakan helt helt fantastiskt god. Jag fick till och med höra "Det här är den godaste cheesecaken jag någonsin ätit". Visserligen var det mamma som sade det, och mammor är ju kända för att säga snälla saker. Men jag tror henne, och min bror sade även "Hade jag tyckt om cheesecake så hade den här varit jättegod".
  • 300 g  Digestivekex
  • 150 g  Osaltat smör
  • 1 dl  Strösocker
  • 1 dl  Majsmjöl
  • 2 tsk  Vaniljsocker
  • 600 g  Philadelphia
  • 2,5 dl  Kesella 10 %
  • 3 st  Ägg
  • 1 dl  Vispgrädde
  • 200 g  Vit choklad
  • 1 dl Frysta blåbär

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.

2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.

3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.

5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Har man en vanlig ugn kan man täcka kakan med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.




Psst, tjejer... Den gick inte riktigt åt, och halva kakan ligger nu i frysen. Har ni tur ligger den kvar där på lördag :)

/Josefine

Blåbärsscones



Jag fortsätter på temat frukost. I lördags ställde jag mig med otåligt hungrig mage och gjorde scones till frukost, och modifierade ett recept av allas våran Leila. Hon hade ett recept med citron, men den eliminerade jag och gjorde enbart blåbärsscones.
6 stycken

7½ dl vetemjöl (jag tog 4 dl "vetemjöl special med fullkorn" och resten vetemjöl)
½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 gram kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
1½ dl blåbär


1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. 
4. Vispa samman ägg och mjölk.
5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg.
6. Vik in blåbären i degen utan att de mosas alltför mycket.
7. Dela upp degen i sex, och hgör bollar som du plattar ut
8. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.
9. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.


Bre på Philadelphiaost eller Cream Cheese för den ultimata njutningen! Till det gjorde jag en vanlig hederlig smoothie på lättyoghurt, banan och frysta hallon. Och så ett kokt ägg med kaviar. Det är sådant som lyser upp en lördagförmiddag :)



Jag vet, det blev inte så bra bilder, men jag var sjuuuukt hungrig efter att ha stått och bakat på morgonkvisten :)

/Josefine

Müsli



Long time no see! Man får be om ursäkt för så usel uppdatering från min sida. Jag skyller ifrån mig på resor till Örebro och Italien där man snällt får sin mat serverad. Skärpning från och med nu :)

I fredags var jag ledig och bestämde mig därför att göra min egen müsli. Det är ju så fantastiskt gott på morgonkvisten. Jag freestylade lite och plockade från flera olika recept jag hittade, men ska försöka att återge på ett ungefär hur jag gjorde. Det fina med att göra egen müsli är ju också att man kan ha i det man gillar och ta hur mycket man vill av allt. Men såhär gjorde jag:

4 dl  havregryn
1 1/2 dl  grovhackade sötmandlar
1 1/2  dl solroskärnor
1/2  dl kokosflingor
Lite kanel och eventuellt råsocker eller rörsocker

Blanda ihop dessa ingredienser i en bunke, och häll i ca 1 dl vatten, lite olja (inte oliv-) och lite lite honung så att det binds ihop. Bred ut på en plåt och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Är det inte inne tillräckligt länge blir det inte knaprigt, och är det inne för länge kan mandelbitarna bli stenhårda, så man får prova sig fram lite. Jag tror det kan vara bra att ha på varmluftsugn för er som har det, så att det blir torrt inne i ugnen. Rör om ett par gånger under tiden. Låt müslin svalna och ha sedan i:

Russin
Hackad torkad aprikos
Gojibär

Eller vad man nu vill ha i. Välj och vraka mellan olika sorters nötter, frön och torkade frukter och bär! Både nyttigt och gott! Jag hade förresten för avsikt att ha i linfrön också, men glömde bort dem...









/Josefine

Vit chokladmousse


Det som är så bra med denna dessert är att det funkar med olika tillbehör. Blåbär och hallon är favoriter hos oss, men kan tro att det skulle vara riktigt gott med till exempel passionsfrukt till!

 

I fredags firade jag och min käre sambo 10 år tillsammans och detta firade vi med den godaste desserten- vit chokladmousse. Så himla gott!

Till detta behövs:

2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 äggula
1 dl kesella
Hallon

Smält chokladen i vattenbad. Vispa under tiden grädden, den ska vara ganska lös (men inte för lös!). När chokladen smält, häll i äggulan och vispa kraftigt med elvisp. Häll sedan i kesellan och vispa till en jämn smet. Blanda sedan i den vispade grädden.

Ta fram portionsglas/skålar. Fördela lite hallon i botten. Fyll upp med chokladmoussen och toppa med hallon. Låt stå i kylen i minst en timme innan servering. Receptet räckte till 3 ganska stora portionsskålar...

/Elin


Citronpaj

Supergod paj som är riktigt sommarfräsch :)


Ni behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 citroner , både saften och finrivet skal

Till servering:
Grädde
Jordgubbar eller hallon

 


Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en rund avtagbar form. Låt den stå i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till fyllningen (börja med att vispa socker och ägg så att det blir pösigt och blanda sedan i resten) och häll sedan i pajformen. Grädda pajen i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen kan bli bränd mot slutet så titta till den några gånger och lägg över folie sista tiden om det behövs, så det inte blir för bränt!


Servera en pajbit med vispad grädde och skivade jordgubbar. Så gott!

/Elin


RSS 2.0