Brödkakor på surdeg


Har gett mig på att baka surdegsbröd för första gången. En lång process som tar tid men brödet blev gott. Verkligen sunt bröd det här.

16 stycken

DAG ETT
5 dl ljummet vatten
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1 1/2 msk honung

DAG TVÅ
1/2 paket jäst
1 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk mörk baksirap
5 dl grovt rågmjöl
4 dl durumvetemjöl
rågmjöl till utbakningen




DAG ETT:
Rör ihop vatten, rågmjöl, rågkross och honung till en jämn smet. Täck bunken med plastfolie och ställ gärna degen lite varmt så jäser den bättre. I närheten av spisen, ovanpå diskmaskinen eller kylskåpet passar fint. När surdegen börjar bubbla och sprida en svag syrlig doft är den klar. Det tog ungefär ett och ett halvt dygn tills min surdeg blev klar.


DAG TVÅ:
Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten och rör ned i surdegen. Tillsätt salt och sirap och arbeta in mjölet. Degen skal arbetas kraftigt, ungefär 5 minuter med hjälp av assistenten. Den färdiga degen skal vara rätt slät och ganska så fast. Täck över degen med en handduk och låt den jäsa i 1 timme.

Ta upp degen på ett välmjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela sedan upp degen i 16 lika stora delar. Rulla degklumparna till bullar och kavla ut dem till kaffefatsstora kakor. Kavla bara på en sida så jäser kakorna upp bättre. Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa övertäckta i 20-30 minuter. Kakorna är färdigjästa när degen reser sig snabbt etfter ett lätt tryck med pekfingret.


Värm ugnen på 275 grader och grädda brödkakorna i mitten av ugnen i 10-20 minuter. Det går fort på slutet, jag brände första plåten! Låt dem sedan svalna under en bakduk.

Lycka till!
/Ida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0