Kycklingwok med kokosmjölk

Jag är rätt dålig på att följa recept och då är wok den perfekta rätten, här har man i det man gillar och kryddar efter hur starkt man vill ha det!
Du behöver:
Kycklingfilé
Sweet & soursauce
Röd currypasta, ca 1 tsk
Sambal oelek, ca 1 tsk
Grönsaker (funkar bra med fryst färdig mix, annars gillar jag sockerärtor, harricot verts, broccoli, paprika, morot)
Kokosmjölk, 1-2 konserver beroende på önska mängd "sås"
Ev. en klick turkisk yoghurt för syrligheten
Kryddor efter smak (för mig brukar det bli salt peppar, vitpeppar, paprikapulver)
Nudlar/spagetti (nudlarna blir så degiga om man ska ha dem i matlåda, därför kör jag oftast på spagetti)

Gör så här:

Skiva kycklingen i lagom bitar och stek i stekpanna. Blanda ner sweet and soursauce, röd currypasta och sambal oelek i kycklingen. Skiva grönsakerna och blanda i, eller häll i den frysta mixen. Häll på kokosmjölken och ev en klick turkisk yoghurt. Smaka av och krydda med önskade kryddor, låt puttra en stund. Koka spagettin och lägg i sist, eller lägg i nudlarna och låt dem koka med några minuter.

 

En enkel och väldigt god rätt!

// Johanna


Linssoppa

Här kommer ett enkelt, gott och mättnade recept på linssoppa.
Du behöver: (4 port.)
2 dl röda linser
1 röd lök
1 skalad morot
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
1-2 tsk curry
Lite smör/olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
Hacka lök, vitlök, morot och paprika. Fräs tillsammans med linserna på svag värme i olja/smör i en kastrull, det ska dock inte brynas. Pudra på curryn. Häll på buljong och låt soppan småputtra i drygt 30 minuter. 

Mixa med stavmixern direkt i kastrullen, soppan ska vara helt slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en klick creme fraise eller turkisk yoghurt i och ett gott bröd till.
// Johanna

TIPS

Nu mina vänner kommer jag till ett tips ni måste ta till er. Jag har sett hur många matbloggar som helst som tipsat om detta, jag gick på "tipset" och klickade hem det. Kunde inte ha gjort ett bättre val, så därför tycker jag ni ska göra samma sak. Beställ denna "kokbok". Den kommer från arla och kostar 89 kronor. Det är ett riktigt kap. Jag har fastnat för allt kan jag meddela. Enkla, goda, tjusiga rätter som alla kan göra och som passar när som helst enligt mig :) (Däribland rätten jag tipsade om i inlägget innan detta). Skulle ha gett bort den som julklapp egentligen men valde att behålla den själv istället :)

Om ni vill ha den innan jul såg jag precis att ni måste beställa senast 6 december....Klicka på länken så kommer ni rätt direkt. :)

http://www.arla.se/Default____34361.aspx

/Elin


Kyckling i balsamicosås



Hej vänner!
Här kommer en kanongod, enkel kycklingrätt- Parmainlindad kyckling i balsamicosås. Jag missade dock att köpa parmaskinka men det blev kanongott ändå. Skriver ändå receptet som det ska vara...

Detta behövs till 4 portioner:
500 g Kycklingfilé
Salt
Peppar
2 tsk Oregano
Smör att steka i
Parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc. kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
färsk oregano (om du har hemma, ej nödvändigt!)

Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingen i lika många delar som du har parmaskinka. Salta och krydda kycklingen med peppar och oregano. Bryn kycklingen i smör. Linda sedan parmaskinkan runt kycklingen och lägg i en ugnsfast form. Vispa ihop grädde, balsamvinäger, kycklingfond och pressad vitlök (jag hällde i lite extra oregano också). Häll blandingen över kycklingen och stek det sedan i ugnen i ca 15 minuter.

Till detta serverade jag pommes frites då det var brist på annat hemma. Sedan kokade jag upp blomkål och haricoverts tills det blev mjukt, hällde av vattnet och stekte på det lite snabbt tillsammans med salt, peppar och vitlök i smör. Fabulous! :) Hade dock varit piffigt med någon god, röd tomat till kanske :)


Smaklig måltid!
/Elin

Lussekatter


Idag är det första advent och då är det ett måste med lussebullar. Dessa blev ljuvligt goda!


150 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
15-17 dl vetemjöl
1 ägg
1 g saffran

russin
ägg


Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 C (fingervarmt). Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit (eller en nypa socker) och blanda saffranet i degspadet. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Knäck i ett ägg (gör att bullen blir mer porös) och blanda degen tillsammans med resten av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.

Knåda sedan degen smidig på ett mjölat bakbord. Snurra små lussekatter och låt dem jäsa på en plåt under en bakduk i 20-30 minuter. De är färdigjästa när du kan trycka på dem med ett finger och degen reser sig igen. Tryck sedan ner russin i snurrarna och pensla lussekatterna med ett vispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 225-250 grader i 5-10 minuter.

/Ida

Pesto av ruccola och pinjenötter

En mycket enkel och god pesto som du snabbt slänger ihop.


Receptet är från Klaras GI-mat.

Du behöver:
50g ruccolasallad
50g pinjenötter
1dl riven parmesanost
3msk olivolja
salt och peppar

Rosta pinjenötterna på medelvärme i stekpannan, rör om då och då och akta så de inte bränns.



Mixa ruccola, de rostade pinjenötterna, osten och olivoljan i en mixer eller med mixerstav. smaka av med salt och peppar. Klart!

Denna pesto brukar jag bre på t.ex torskfileer och in i ugnen!

/Marika

Tapaskväll

Vi hade en riktigt mysig tjejkväll, där var och en fick ta med sig två tapas rätter. Detta var mina två bidrag.

CEVAPCICI & TZATZIKI

Cevapcici:
ca 500 g köttfärs
1 påse Santa Maria Cevapcici kryddmix

Blanda samman och stek i stekpannan, några minuter på varje sida.

Tzatziki:

5-10 cm gurka
2-3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar, ev lite citronpeppar

Riv gurkan, skala och hacka vitlöken. Blanda samman och smaka av med salt och peppar.


MOZARELLA & SALAMIBRÖD



Du behöver:
2 tortillabröd
1 pkt mozarella
ca 5 skivor salami
lite olivolja att steka i

Gör så här:
Lägg ett tortillabröd underst, skiva mozarellan, lägg mozarella och salami på brödet. Lägg det andra brödet ovanpå. Häll några droppar olivolja i stekpannan och stek ”brödet” några minuter på varje sida, ta hjälp av en stekspade och vänd ”brödet”. Stek tills mozarellan smält. Skiva upp och avnjut varma/ljumma.

Det går bra att fylla ”brödet” med det som faller en i smaken – stark prästost, skinka och ruccola är en annan god kombination.


// Johanna

Att äta med ögonen


Mummande god frukost!

Ofta när jag äter försöker jag lägga upp maten på ett fint sätt. Maten smakar bättre om man äter med ögonen också. Tänkte nu att jag skulle dela med mig av min favoritsmoothie (som har sitt ursprung från Johanns recpet).

1 dl vaniljyoghurt
1 färskpressad apelsin
1 dl frysta hallon
0,5 dl frysta björnbär
0,5 msk pumpakärnor
0,5 msk linfrön
0,5 msk solrosfrön
0,5 msk gojibär

Pressa apelsinen och blanda ihop alla ingredienserna. Mixa med en stavmixer. Voila, klart!

/Ida

Lussekatter

Julkänslorna börjar smyga sig på och jag blev riktigt sugen på att baka mitt i allt pluggande! Det resulterade i både saffransbullar och lussekatter, så nu ska jag nog klara av första advent i alla fall!
Ingredienser
ca 35 st

50 g jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran (2 påsar)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Russin till garnering
1 ägg till pensling
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, dela degen i ca 35 delar och baka ut i enkla lussekatter. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Garnera med russin. Låt jäsa i 20 min.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler.
(Receptet kommer från arla)
Servera med glögg och pepparkakor!
// Johanna

Världens godaste saffransbullar

Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen (För extra saftiga russin kan man blötlägga dem en stund först)

Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

(Receptet är från matplatsen)

Perfekta till adventsfikat!

// Johanna


Caesarsallad med chilimarinerad kyckling


En underbart god caesarsallad med riktigt saftig och smakrik kyckling.

Inspiration till den här salladen har jag fått från tidningen Buffé. Förbered gärna kycklingen dagen innan och lägg i marinad över natten så blir den extra god.

För 4 personer
600g Kycklingfile

Marinad
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 msk torkad oregano
2 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 msk soja

Caesarsallad
Romansallad
pärltomater
gurka
1 påse vitt rostbröd (till krutonger!)
olivolja och persillade
Hyvlad eller riven parmesan till garnering

Dressing
1 dl grovt riven parmesanost
1 ägg
2 msk färskpressad citronjuice
1 msk kapris
2 dl matolja

Dag 1: Stek kycklingen i ugn, salta och peppra. Lägg sedan kycklingen i marinaden över natten.

Dag 2: Mixa riven parmesan, ägg, citronjuice och kapris i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning.

Skär bort kanterna på rostbrödet och skär brödet i små fyrkanter. Rosta i en stekpanna på medelvärme i olivolja och persillade.

Blanda sallad, gurka och tomater och kyckling. Ringla dressing över. Strö över krutonger och riven parmesanost.

Ät och njut av en god sallad!



/Marika

Ägghalvor med räkor

 

Ännu ett litet tips till buffébordet är de gamla hederliga ägghalvorna med räkor på. Hur enkelt som helst och mycket gott!Det behöver inte alltid vara så svårt att göra buffémat och ibland glömmer man helt enkelt bort de här enkla små delikatesserna...

Du behöver:
Ägg
Räkor
Majonnäs
Ev. dill och citron

Koka äggen och låt dem svala i kylen. Skala räkorna under tiden. Dela varje ägg och lägg en klick majonnäs på varje ägghalva. Strö på några räkor och vill man göra extra fint kan man dekorera med t.ex dill och citron.

/Marika


Ugnsbakad camembert

Farligt gott, men perfekt till ost-vin-buffékväll :)


Det behövs:
En camembert (det är ost för er som inte vet). Det ska vara en sådan som ligger paketerad i en rund träask.
Baguette
Sätt ugnen på 200 grader.

Ta bort plasten runt osten och lägg sedan tillbaka osten i asken med locket på. Ställ asken på en ugnsfast form. In i ugnen i ca 20 minuter. Skär baguetten i ganska tunna skivor eller kuber.
När det gått 20 minuter tar du ut osten ur asken och lägger den på ett fat. Tryck hål på "skinnet" och doppa brödet i den rinnande osten. SÅ himla gott och enklare kan det knappast bli!
psst...Låt er inte skrämmas av lukten på osten... :)


/Elin

Fiskgratäng


En supergod fiskgratäng som ni måste prova.

3 portioner

450 g fryst torsk
1 tsk salt
1/2 pressad citron
50 g smör

1 vitlöksklyfta

2 dl smulat bröd
1 dl riven ost
1 dl persilja
2 tomater

Låt fiskblocket tina lite och skär sen fisken i ca 2 cm tocka skivor. Lägg ut blocken i en ungsfast form, salta  och pressa över en halv citron. Täck formen men folie och låt fisken tillagas i 15 minuter på 225 grader. Under tiden smälter du smöret och blandar i en pressad vitlöksklyfta, det smulade brödet, osten och persiljan. Ta ut fisken och ta av folien. Lägg fiskblocken på rad och lägg i fyra tomathalvor i formen. Strö över brödblandningen och ställ in fisken i mitten av ugen igen i 15 minuter. Klart att serveras!


Vi åt fisken tillsammans med stuvad spenat och potatis.

Smaklig måltid!
/Ida

Bulgursallad med köttfärs och svamp


En namnlös bulgurrätt med kött och svamp. Gott och superenkelt!


Fullkorns bulgur
Nötfärs
Gul lök
Torkade trattkantareller
Vitlöksost
Riven morot





Koka bulguren enligt förpackningen. Lägg trattisarna lite i blöt så dom får mjukna (annars blev dem ofta sega). Stek köttfärsen och löken och blanda sedan i svampen. För smakens och saftighetens skull blandade jag i en klick vitlöksost som fick smälta ihop med resten. Blanda bulguren och köttfärsröran med en riven morot och så är det klart. Serveras gärna med en fräsch sallad.

/Ida

RSS 2.0