mandel- och nougatkaka

En saftig och god mandel- och nougatkaka som är mycket enkel att göra


4 ägg, delade

400 g grovriven mandelmassa

100g smält smör

1tsk bakpulver

125g nougatmassa

rostade mandelspån


Börja med att sätta på ugnen på 175 grader och smörj och mjöla sedan en rund bakform.


Vispa samman äggulor, mandelmassa, smält smör och bakpulver.


Vispa äggvitorna i en ren bunke tills det blir ett hårt skum. Vänd sedan försiktigt ner dem i smeten.


Häll över smeten i formen och grädda i 40 min. Lägg folie över kakan efter 25 minuter så att den inte blir för mörk. Ta ut kakan och låt svalna på galler.


Smält nougatmassan i en skål över vattenbad och bred sedan över hela kakan, även på sidorna. Avsluta med att dekorera kakan med de rostade mandelspånen!


Receptet kommer från systrarna Eisenmans härliga kokbok "två systrars söta"


/Marika

 

 

 


Knäckig hallonpaj

En härligt knäckig minihallonpaj. Till denna lilla har jag använt mig av en fjärdedel av receptet.
 
 
250 g hallon
150 g smör
1 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl sirap
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk

Täck pajformens botten med hallon. Smält smöret i en kastrull och blanda de övriga ingredienserna i en bunke. Häll sedan det smäta smöret på resten av ingredienserna och rör om. Häll smeten över hallonen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 170 grader. Det blir lite kortare gräddtid om du gör en liten paj så so jag gjorde. Servera gärna med en klick glass! 
 
 
/ Ida

Helstekt fläskfilé med färskpotatis, cremefraichebladning och god sallad

Vad är godare än en härlig sallad till middagen?
 
Det bästa som finns är en härlig sallad som tillbehör till middagen. Något jag fastnat för i sommar är att ta en påse med blandad sallad, goda pärltomater, rödlök, avokado, melon och sugarsnaps. Utöver detta steker jag halloumiost i kuber med olivolja, salt och peppar och skivad färsk lök. Låt det svalna och blanda sedan i salladen. Så gott!
 
Cremefraiche går det också att göra mycket med, t.ex:
 
Alt.1
½ burk Cremefraiche,  ½ rödlök, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk philadelphiaost, salt och peppar (Gott till kött) 
 
Alt.2
1 burk cremefraiche, 2-4 msk mangochutney. (Kanongott till grillad kyckling! )
 
Alt.3
Cremefraiche blandat med hjortronsylt. (Perfekt till ugnstekt lax/varmrökt lax!)
 
Hoppas ni fått lite inspiration :)
 
/Elin

Förvälla kantareller

Hoppas ni besöker skogen en eller flera gånger i höst för det är verkligen svampens år i år!
 

När du kommer hem med dina plockade kantareller:
1. Rensa kantarellerna. Skär av den nedersta änden och borsta bort smutset.
2. Dela upp svampen i mindre bitar.
3. Lägg svamen i en kastrull. Har du plockat mycket får du dela upp det i flera omgångar. Jag brukar fylla lite mer än hälften av kastrullen.
 
 
 
4. Sätt på medelvärme och rör försiktigt. Nu kommer svampen avge sig vätska och gör den inte det får du tillsätta lite vatten. Låt sedan svampen koka i vätskan i 10-15 minuter.
5. Låt svampen svalna och frys in svampen med vätskan i mindre portionspåsar.
 
 
 
Ut i skogen med er!! :)
/Ida

Kassler med hollandaisesås, broccoli och ris

Superenkel maträtt- Kassler i ugn med hollandaisessås, broccoli och ris
 
Kassler
Broccoli
Hollandaisesås (köpt eller hemmagjord).
Ris
Paprikakrydda
 
Sätt ugnen på 175 grader. Koka broccoli lätt, häll sedan över den i en ugnsfast form. Skiva kassler och lägg på broccolin. Koka ris. Gör hollandaisesås (antingen från grunden eller sån som finns färdig att vispa ihop, men egengjord är absolut godast och hur enkelt som helst enligt mig). Häll över såsen över kasslern och krydda med paprikakrydda. In i ugnen tills det fått gotta ihop sig!
 
Hollandaisesås
3 äggulor
150 g smör
2 msk vatten
2 tsk saft av citron
Salt, peppar
 
Smält smöret och låt svalna lite. Vispa äggulor och vatten i en kastrull/bunke som står över en annan kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills det tjocknar. Ta sedan bort bunken från vattenbadet och vispa i smöret lite i taget- först några droppar som sedan övergår i en jämn stråle. Ta inte med bottensatsen i smörkastrullen. Smaksätt sedan med citronsaft, peppar och salt.
OBS! Om äggblandningen skär sig när du häller i smöret, ska det funka att hälla i lite kallt vatten, eller en isbit och göra om..
 
Så enkel och god vardagsrätt!
 
Smaklig måltid /Elin

Tips

den här sidan kan man få mycket bra inspiration till olika maträtter, både festliga och vardagliga. Testa deras recept på Gräslökssmörsås till ugnsbakad lax (som Marika lade ut för ett tag sedan, men tål att upprepas)- farligt gott!
 
/Elin

Vatten, bara vanligt vatten...

Enklaste och godaste drycken att servera till en maträtt är väl ändå vatten?
 
Liva upp vattnet genom att smaksätta det. Här är det massor av frysta hallon (kanonbra att användas som isbitar) och citron. Annars är det gott att smaksätta med gurka, kiwi eller jordgubbar osv. Det är bara fantasin som sätter gränser...
 
/Elin
 

Lax med pestotäcke

Johannas Lax med pesto- och cremefraichetäcke
 
Färsk lax
1 burk creme fraiche
3-4 msk pesto
Salt och peppar
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen i en ugnsfast form. Salta och peppra. Blanda creme fraiche och pesto och bred över laxen. Låt stå i ugn ca 20-30 minuter beroende på hur du vill ha den. Vi serverade färskpotatis, sallad och limeaioli till detta.
 
Gott, enkelt och kräver minimal insats i köket!
/Elin

RSS 2.0