Köttfärssås & spagetti

   
Jag blir ofta sugen på denna klassiska rätt och just nu gör jag Elisabeths goda variant av köttfärssås!
   

Du behöver:
Smör att steka i
1 gul lök
Köttfärs
Salt & peppar
Chilisauce
Ketchup
Tomatpuré
Soya
Lite vatten
   
Gör så här:
Hacka löken och stek lätt i smöret, i med köttfärsen och stek tillsammans med löken, krydda med salt och peppar. När färsen är genomstekt i med en rejäl klick chilisuce, lite ketchup, en klick tomatpuré för mer smak samt en skvätt soya. Häll på lite vatten för att få det lite mer "såsigt" och låt puttra några minuter, smaka av om det behövs extra kryddor. Servera med spagetti och en god sallad!
   
Smaklig måltig!
  
// Johanna

Mia´s Tonfisk med curry

  
Oväntad smakkombination kanske - men väldigt enkelt och gott!
  

Du behöver        (4 port.)
Smör att steka i 
Curry
1 röd paprika (eller 1 röd och 1 gul om man vill ha mycket paprika)
1 gul lök
ca 5 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
Salt & peppar
2 burkar tonfisk
    
Gör så här:
Börja med att hacka lök och paprika i små bitar, lägg sedan en stor klick smör i stekpannan och blanda ut curryn i det smälta smöret. Stek löken och paprikan lätt i currysmöret. Häll i matlagningsgrädden och hönsbuljongen, red eventuellt med lite mjöl utvispat i lite mjölk för en tjockare sås. Smaka av med salt och peppar. När såsen är klar så häller du i tonfisken och rör runt. Servera med ris.
    
Jag är inte speciellt förtjust i tonfisk på burk, så när min vän Mia bjöd mig på detta var jag lite tveksam - men i kombinationen med curryn blir det jättegott! Och väldigt enkelt att laga. 
   

// Johanna

Raspberry cheesecake

   
Orginalreceptet kommer från den irländske kocken Donald Skehan och är med blåbär istället för hallon
- men båda varianterna supersmarriga!
  

Du behöver:
200 g (ca 14 st) digestivekex
100 g smör
300 g vit choklad (orginalreceptet säger 400 g men det blir väl sött för min smak)
250 g philadelphiaost
2,5 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
250 g hallon (eller blåbär om man hellre vill det)
   
Gör så här:
Krossa digestivekexen till fina smulor. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Häll blandningen i en kakform, helst med löstagbar kant, och platta till (tryck till rätt hårt) röran med baksidan av en sked. Täck över med plast och låt vila i kylen en stund.
   
Rör ihop philadelphiaost, grädde (grädden ska ej vispas) och mascarponeost med en stor sked i en bunke (rör inte för mycket, då kan smeten bli lite gryning i konsistensen). Smält den vita chokladen över vattenbad, låt svalna något och vänd ner i smeten. Vänd sedan försiktigt ner hallonen. Fördela blandningen jämnt över digestivebotten, täck över med plast och låt stelna i kylskåp minst 3-4 timmar. Skär i bitar och servera!
  
   
Väldigt enkelt och så gott!!
  
// Johanna

Hemmagjord Pizza

  
Hur smaskigt är det inte med hemmagjord pizza?
Degen är inte speciellt svår att göra och sedan är det bara fantasin som sätter gräner för smaken! =)
 
   
Pizzadeg
Denna deg räcker bra till att göra antingen 1 hel plåt med lite tjockare botten, typ panpizza, 2 större eller 4 mindre pizzor (för pizzan på bilden är degen delad i 4 delar).
  
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 12-15 dl vetemjöl
    
Gör så här
Börja med att smula ner jästen i en bunke och blanda ut den med vattnet. Häll i olja och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman tills det blir en deg, degen kan gärna vara lite kletig så att pizzabotten inte blir för hård. Låt jäsa i 30 min.
   
Baka ut degen och dela i önskad storlek, lägg på bakpltspapper på plåt och garnera med dina favoriter. Jag brukar göra det enkelt för mig och breda ut passerade tomater på pizzabotten, krydda lite lätt med salt, peppar och ev lite chilipulver. Sedan på med mina favoriter skinka och salami, toppat med ost!
   
// Johanna

Vanilj- och kanelbullar

  
Bullar är väl en klassiker som går hem hos de flesta! 
Passade på att baka dessa på kanelbullens dag 4 oktober.
     
 
Du behöver:
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk, helst röd mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
1/2 tsk salt
2 tsk stött eller ca 1,5 tsk malen kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
   
Fyllning:
smör, rumsvarmt
strösocker
kanel
vaniljsocker
   
Till pensling:
1 ägg
pärlsocker
   
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor bunke och blanda ut den med mjölken. Tillsätt smöret i mindre bitar, socker eller sirap, salt och kardemumma. Blanda i mjölet, lite i taget, tills det blivit en deg, arbeta degen smidig i ca 5 minuter med maskin eller knåda för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
   
Knåda samman degen och dela därefter upp den i 2 delar (dela i 4 om du vill ha mindre bullar). Kavla ut en del i taget till en rektangel. Bred på smör på degen och strö över socker, kanel och lite vaniljsocker (snåla inte med smöret om du vill ha saftiga bullar). Rulla ihop degen till en rulle och skär i bitar. Lägg varje bit med lite mellanrum på bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader.
   
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter.
    
Sen är det bara att bjuda in till bullkalas, för vem tackar nej till en nybakad kanelbulle?!?!
   

// Johanna

Mia´s Svartvinbärs-kyckling!

 
Detta är ett fantastiskt enkelt och gott recept som jag fått av min vän Mia!
   
Du behöver        (4 port.)
4 st kycklingfiléer
1/2 dl svartvinbärssaft
1 dl vatten
1 msk soya
1 tsk timjan
1 hönsbuljongtärning
2 dl creme fraise
   
Gör så här
Börja med att försteka kycklingfiléerna med lite salt, dela dem gära på mitten så blir de klara snabbare, men stek dem inte helt färdigt de ska koka klart i såsen. Blanda därefter samman alla de andra ingredienserna till såsen och låt koka upp, red eventuellt med lite mjöl utvispat i lite mjölk för att få en tjockare sås. Lägg sedan i de förstekta kycklingfiléerna och låt småkoka tills filéerna är färdiga, ca 10-20 min beroende på storlek.
   
Servera med ris, svartvinbärsgelé och färska champinjoner som stekts i en rejäl klick smör och pressad vitlök. Mums! Detta är så enkelt och gott, ni måste helt enkelt testa!
   
// Johanna

RSS 2.0