Bruschetta


Så enkelt och gott :)


4 skivor Lantbröd
2 kvisttomater
1 gul lök
2 msk fryst hackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
Olja/smör att steka i
Salt, peppar, lite socker, olivolja

Parmaskinka
Mozzarella
Grillad kyckling

Finhacka tomater och lök. Blanda det tillsammans med salt, peppar, lite socker, olivolja och persilja. Stek brödskivorna i lite smör. Pressa vitlöken över brödet. Fördela sedan tomatblandningen på brödskivorna. Servera med valfritt tillbehör. Vi hade mozarella, parmaskinka och grillad kyckling. Så enkelt och så gott!

 

Perfekt oavsett när, var, hur :)


/Elin

 


Moules frites


Vitvinsmarinerade blåmusslor med hemmagjorda pommes frites. Helt underbart gott!


Blåmusslorna:
1 kg blåmusslor
1 finhackad schalottenlök
2 krossade vitlöksklyftor
0,25 dl olivolja
0,5 dl torrt vitt vin
salt och peppar

Tvätta musslorna riktigt noga under kallt rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De musslor som då inte sluter sig måste slängas. Känn också efter om det är någon mussla som är tyngre än de andra. Då kan den innehålla lera och måste också den kastas.

Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan. Tillsätt musslorna och häll på vinet. Lägg på locket och låt koka i 3-5 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra. Klara att serveras!


Pommes frites:
Sätt ugnen på 180 grader. Skala och skär potatisen i smala stavar. Häll lite olivolja och en liten klick smör på en plåt lägg på potatisen. Salta och peppra rikligt. Stek potatisarna i mitten av ugnen tills de har fått en gyllenbrun färg. I ca 20-30 minuter.


Till detta serverade jag hemmagjord aioli som du hittar receptet på här.


Smalig måltid och lycka till! :)
/Ida

Aioli


Enkelt och mycket godare än den i affären.


2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl matolja
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk pressad citron
salt
vitpeppar

Blanda äggulor, dijonsenap, citronsaft, salt, peppar och pressad vitlök i en skål. Tillsätt oljan lite i taget under vispning med elvisp tills du har en tjock och krämig aioli. Det är viktigt att man inte tillsätter för mycket olja åt gången. Äggulorna och vitlöken måste hinna ta upp oljan innan mer olja tillsätts.

Lycka till!
/Ida

Digestiveglass


Hur enkelt och gott som helst!


4 glassar

8 digestivekex
valfri glass
50-100 g choklad

Lägg in kexen i frysen en stund innan du tänkt göra glassen. Ta fram den glassen du vill använda och fördela den mellan digestivekexen. Här gäller det att jobba lite snabbt då glassen gärna smälter fort. Lägg in glassarna i frysen igen i minst 1.5 timma. Smält sedan chokladen över ett vattenbad och doppa glassen i chokladen. In i frysen igen och sen är det bara att mumsa i sig den färdiga glassen så fort chokladen har kallnat.

Prova detta!
/Ida

Citronmarängpaj

Syrligt söt citronmarängpaj!


Ingredienser:
Sockerdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
drygt 1 dl florsocker
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + en äggula

Citronkräm:
Rivet skal av en citron
Saft av 2-3 citroner (1½ dl)
2 dl strösocker
2 msk smör
3 äggulor
3 dl vatten
4-5 msk maizena majsstärkelse

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 tsk citronsaft

Hallonsås:
½-1 pkt frysta hallon (som ska tinas)
ca 1 dl Florsocker

Börja med sockerdegen:
Häll ut vetemjölet i en ring på bakbordet. Lägg smöret (i mindre delar), siktat florsocker, salt och vaniljsocker i mitten. Nyp samman ingredienserna till en smulig massa med händerna. Tillsätt sedan ägget och äggulan. Arbeta in det så det blir en deg, men bearbeta degen så lite som möjligt. Låt sedan degen vila i kylskåp i ca 1 timme. Under tiden kan du smöra en form med löstagbar kant (25-28 cm i diameter). När degen vilat klart, tryck ut den i formen (botten och kanter). Nagga botten med en gaffel. Låt sedan formen stå i kylskåp ca ½ timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.

Fortsätt under tiden med att blanda ingredienserna till citronkrämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda- INTE KOKA- under omrörning tills det tjocknar.
Häll sedan citronkrämen i i pajformen och låt kallna (om det behövs kan du göra krämen slät i formen med hjälp av en kniv).

Höj ugnsvärmen till 250 grader.

Blanda äggvitorna till marängen med socker och citronsaft i en rundbottnad bunke. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten och vispa kraftigt tills smeten är 50-60 grader (jag använde en hushållstermometer, men man kan även vispa tills marängen blivit tjock och styv). Ta bort bunken från kastrullen och vispa marängen kall med elvisp med lägre hastighet eller vispa för hand.

Stryk ut marängen över citronkrämen. Sätt in pajen mitt i ugnen 3-5 minuter. HÅLL KOLL- det går fort mot slutet och blir lätt bränt!

Låt svalna och ta bort formens kant.

Gör sedan hallonsås att servera till den krämigt sötsyrliga pajen!

citronmarängpaj
Servera med hallonsås!


TIPS- Tänk på att ha gott om tid när du ska göra denna paj.

/Elin

 


Frukttallrik

Hur gott är det inte med en färgglad frukttallrik till fredagsmyset. Välj dina favoritfrukter eller testa någon ny spännande frukt. Vill du lyxa till det lite kan du smälta choklad och doppa frukten i.


// Johanna & Elisabeth

Jordärtskockssoppa

Supergod krämig soppa
4 portioner
500 g jordärtskockor
3 potatisar
1,5 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
Skala och skär jordärtskockorna och potatisarna i mindre bitar, hacka eller pressa vitlöken och fräs tillsammans med smör i en kastrull. Tillsätt vin och låt koka ihop någon minut. Tillsätt vatten och buljongtärningarna och rör om. Låt koka i 15 min. Mixa till en slät soppa. Rör i grädde och värm upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera gärna med någon grön kvist. Servera med ett gott bröd.
Soppan passar lika bra som förrätt som varmrätt!
/ Elisabeth och Johanna

Pastasås med kyckling, champinjoner och soltorkade tomater

Du behöver:

2 Kycklingfiléer
10 Färska champinjoner
10 Soltorkade tomater
1 Vitlöksklyfta
Ca 3dl Grädde
Salt
Peppar
Soja
Smör att steka i
Pasta
Gör så här:

Skär kycklingen i täningar och stek sedan i smör och pressad vitlök i några minuter. Skär champinjoner och soltorkade tomater i lagom stora bitar. Häll i champinjonerna tillsammans med kycklingenoch bryn lite grann. Häll sedan i grädden och häll på en skvätt soja så det får lite färg. Häll sedan i soltorkade tomaterna och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop en stund. Reda av såsen om du vill ha den lite tjockare. Servera med valfri pasta.
Snabbt enkelt och mycket gott!

/ Elisabeth

Turkisk yoghurt med lemoncurd, karamelliserade cashewnötter och granatäpple


Fasligt gott!


2 dl Turkisk yoghurt
2 msk Lemoncurd
1 Granatäpple
1 dl cashewnötter
1 msk smör
2 msk rörsocker


Blanda turkisk yoghurt med lemoncurd. Jag tog ungefär 2 dl yoghurt och 2 msk lemoncurd.
Hacka cashewnötter grovt (jag tog 1 dl). Smält ungefär 1-2 msk smör och lägg i nötterna. Strö på ca 2 msk rörsocker. Låt det vara tills det blivit karamelliserat (gyllenbrunt). Häll sedan upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Dela granatäpplet och gröp ur de röda kärnorna (läste någonstans att om man gör detta i en skål med vatten så flyter de vita "väggarna" upp till ytan. De röda kärnorna hamnar på botten= lätt som en plätt att få tag på enbart kärnorna).

Fördela yoghurtblandningen i ett glas. Strö på nötter och toppa med granatäpple.

Så himla gott!

Blev bjuden på detta av en jobbarkompis så exakta mått har jag inte, men jag testade mig fram. Så vissa kanske kan tycka att mängden lemoncurd blir för mycket...

/Elin







Kålpudding


Mumsig husmanskost!

 

½ kålhuvud (ca 1 kg)
2 dl vatten
3-4 msk sirap
Salt, peppar
Smör att steka i
400-500 g köttfärs
1 ägg
1 dl vatten
Salt, peppar

Skär vitkålen i små bitar. Stek i lite smör i en stor kastrull (så all kål får plats). Häll på vatten (inte allt på en gång), vattnet är till för att kålen inte ska brännas vid. När all kål blivit mjuk, häll på sirap, salt och peppar. Låt stå och småputtra en stund. Häll sedan av det mesta av vattnet som är kvar i kastrullen.

Blanda köttfärsen med ägg, vatten, salt och peppar.

Häll över hälften av kålen i en ugnsfast form. Bred sedan ut köttfärsröran jämnt över kålen och avsluta med resterande kål som ett lock på köttfärsen. In i ugnen, 200 grader ca 30-45 minuter. Lägg på folie mot slutet om det börjar bli bränt. Servera med kokt potatis, gräddsås och lingon! Mums!

/Elin





Omelett


Omelett- enkelt och gott en stressig vardag


Räcker till 2-3 personer:
6 ägg
6 msk grädde
Salt, peppar
Smör att steka i

Valfri fyllning, exempelvis:
Rödlök
Körsbärstomater
Brie
Salami
Gräslök

Rör ihop ägg, grädde, salt och peppar. Hacka upp allt som du vill fylla omeletten med. Smält lite smör och häll på äggblandningen. När det börjat stelna kan du hälla på fyllningen. Låt det smälta ihop och vänd sedan ihop omeletten.

Gott, enkelt, snabbt! 

/Elin


Mangosallad



Fräsch sallad som passar bra till det mesta. Riktigt gott som tillbehör till sommarens grillning!

 


½ mango
Några körsbärstomater
½ rödlök
1 avokado

För er som gillar lite mer styrka, hacka i en chili också.

/Elin

 


Tips!

För alla er som älskar choklad och lakrits - denna är hur god som helst!!
// Johanna

Helstekt marinerad fläskfilé med mangosallad och hasselbackpotatis


Chipotle- och mangomarinerad helstekt fläskfilé med härlig mangosallad och hasselbackpotatis

 

Marinad:
2 dryga teskedar chipotlepasta (Santa maria..finns på tacos hyllan)
1 dl vatten
1 halv mango
1-2 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk strösocker

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka i ca 2 minuter. Ta därefter stavmixern och mixa till en jämn sås. Häll sedan marinaden över fläskfilén (som är putsad och klar) i en påse. Låt stå i kyl, gärna några timmar. När det är dags att tillaga köttet, börja med att dela fläskfilén i två bitar. Stek på hög värme så köttet får en fin yta, häll över marinaden som blev kvar i påsen. Dra sedan ner värmen och stick i en köttermometer i ena delen av köttet. Lägg på ett lock och låt vara tills innertemperaturen visar 65 grader. Därefter lägger du köttet i folie och en handduk runt om folien, låt ligga i ca 10 minuter. Därefter skivar du upp köttet i önskad storlek. Klart att servera :)

Supergott!

Psst, chipotlepastan är STARK, så 2 teskedar kan vara för mycket enligt vissa, för lite enligt andra, testa er fram! :)

/Elin


Bloggfesten: Tomat och mozzarella

En enkel och fräsch sallad


Du behöver:
Mozzarellaost
Tomater
Bladspenat eller färsk basilika
Olivolja
Salt
Peppar

Passar utmärkt till buffébordet!!

/ Elisabeth




Citrondrink


Fräscht och lagam syrligt. Kanongott helt enkelt!


6 drinkar

2 dl vatten
2 dl socker

3 st citroner, skal och saft
5 dl mousserande vitt vin
citronmeliss


Koka vatten och socker tills sockret är upplöst. Låt sedan sockerlagen svalna helt. Riv av skalet på alla citronerna och pressa ur saften. Blanda skal och saft med sockerlagen och häll i en låg form, t.ex. en gratängform. Häll på det mousserande vinet och rör runt försiktigt. Plasta in formen och ställ den i frysen. Efter 1,5 timme tar du ut formen ur frysen och skrapar runt med en gaffel så att blandningen blir som en frasig sorbet. Ställ in i frysen igen och frys i minst 3 timmar. Vid servering skrapar du runt med en gaffel igen och skopar upp i cocktailglas. Granera med en citronmeliss. Ta gärna ut formen ur frysen ca 20 minuter innan servering, då blir det lite lättare att slurpa i sig drinken.


Njut!
/Ida

RSS 2.0