Lättbakat brytbröd


Det är här ett lättlagat brytbröd som är godast när det äts färskt. Inget bröd att spara eller frysa in alltså. Jag gjorde en halv sats av receptet som kommer nedanför, det beror ju lite på hur många man är som skal äta.


50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl special

1 ägg
vallmofrön
sesamfrön

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut med lite utav degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.





Knåda sedan degen på ett lätt mjölat bakbord tills den blir smidig att arbeta med. Rulla ut fyra längder och dela varje längd i 8 bitar. Forma sedan varje bit till en bulle. Lägg dem brevid varandra på en plåt och låt dem jäsa i ytteligare 30 minuter under en bakduk.

Pensla sedan brödet med ett uppvispat ägg och strö på vallmo- och/eller sesamfrön. Grädda på 225 grader i 15-20 minuter.

/Ida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0