Fläskfilémedaljonger med potatisgratäng


Fick toppbetyg här hemma- kanongott!

 

Efter matinspiration hos Ida i fredags kväll gjorde jag en liknande rätt hemma i går (lördag). Toppbetyg hos både mig och sambon. Så detta måste ni testa! :)

Ni behöver:

1 fläskfilé ca 500g
En klick smör
Salt, peppar

2-3 dl matlagningsgrädde
½ tsk soja
1 msk balsamicovinäger
1 msk konc. kycklingfond
2 tsk torkad oregano
Ev. maizena

Cambozola ost


ca. 8 Potatisar
1 Gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1,5 dl matl.grädde
Riven ost
Salt, peppar, vitlökspulver(om man vill)

Börja med potatisgratängen. Sätt ugnen på 225 grader. Använd matberedare för att få jämna, tunna skivor potatis och lök. Bred ut hälften av potatisen och löken i en ugnsfast form. Krydda och pressa över en vitlöksklyfta. Bred ut resten av potatisen och löken, krydda och pressa den sista vitlöken över det. Häll på grädden (jag använder vanlig grädde för att få gratängen mer fast). Strö över riven ost och låt stå i ugnen tills osten fått färg och det bubblar i formen. Ni kan ju även känna med en sticka så potatisen är klar :)

Skiva fläskfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Salta och peppra och stek på hög värme tills de fått färg, sänk då värmen och slå på matl.grädden, soja, kycklingfond, balsamvinäger, oregano. Häll på lite maizena i taget och låt koka en stund (så att det blir en lagom tjock sås), låt alltsammans koka ca 5 minuter. Lägg mot slutet på skivor av cambozolaost, så den smälter något.

Servera med kokt grön sparris, gelé och sallad.


/Elin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0