Baka bröd gott folk!

Färdigt! Ni kommer aldrig mer vilja köpa bröd! ;)


Finns det något godare än hembakat bröd? Detta bröd är det godaste som finns enligt mig. Receptet kommer från min farmor som alltid bakade detta när jag var liten och nu har jag fått tag på receptet! Det är galet gott, ni måste testa! Det tar ett tag (det ska jäsa i 2 omgångar) men det är det värt vill jag lova! Av receptet blir det 4 hyffsat stora limpor som går kalasbra att frysa in (i halvor för att tinas snabbt).

Ni behöver:

1 liter ljummet vatten
2 paket jäst
1 paket farinsocker
½-1 påse brödkryddor
4 ägg
1 ½ tsk salt
1 paket rågsiktsmjöl



Börja med att smula ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten. När jästen lösts upp sig kan farinsockret och brödkryddorna tillsättas (det behövs inte riktigt en hel påse brödkryddor).

Rör ihop äggen i en egen skål och tillsätt sedan i degblandningen. Tillsätt sedan saltet. Därefter kan mjölet tillsättas lite i taget (inte hela paketet kommer behövas). Det viktiga är att hålla koll så degen är ganska kladdig, det ska den vara!





Låt sedan degen jäsa i bunken- när den jäst upp till kanten är det klart. Strö lite mjöl på bakbänken och häll ut degen. (Det kommer vara sjukt kladdigt!) Dela upp degen i 4 limpor. Lägg 2 limpor/plåt, som är smord eller har bakplåtspapper och försök forma lite ovalt! Strö lite mjöl och lägg på en bakduk- låt jäsa igen ca 30-60 minuter. Under tiden kan ugnen sättas på 225 grader.



När jäsningen är klar, pensla limporna med vatten och skåra med en vass kniv sedan ska de in i ugnen. 225 grader i ca 15 minuter och sänk sedan värmen de sista 5 minutrarna till 175 grader.


/Elin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0