Smögencheesecake



En krämig cheesecake med smak av sommar och västkusten. Den här tårtan har blivit en favorit på midsommarbordet hemma hos oss men smakar minst lika bra en kulen höstdag när man är sugen på något gott. Receptet har jag fått från matplatsen.


Botten:
Ca 6-8 skivor kavring (Obs!Jag brukar byta ut några skivor kavring och tillsätta några digestivekex istället. Blir supergott tycker jag!)
75 g rumstempererat smör


Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st. gelatinblad


Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill


Mixa smör, kavring och digestivekex till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Under tiden kan du skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda även ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.


Krama ur vattnet från gelatinbladen ordentligt. Värm sedan resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar men gärna över natten så hinner den safta till sig ordentligt.


Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

 



Tårtan gör sig mycket bra till buffébordet eller varför inte som en förrätt? Om du väljer att servera den som förrätt skär du bara upp varsin tårtbit på fat och garnerar varje tårtbit, festligt och smakar gott!!

/ Marika


Browniefudgecheesecake

Oh jisses den här är så galet god så den måste ni testa, iallafall ni som har en kärlek till choklad!


Cheesecakesmet:
300 g philadelphia.
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl socker

Browniesmet:
2 ägg
100 g smör
2 dl strösocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl grovhackade pecannötter

Fudgeglasyr:
40 g smör
1 msk mjölk
1½ dl florsocker
2 msk kakaopulver
Grovhackade cashewnötter till garnering

Ta en form med löstagbar botten. Tryck fast ett bakplåtspapper i botten. Sätt ugnen på 180 grader.

Börja med cheesecakesmeten- blanda ihop alltsammans och ställ den åt sidan.

Fortsätt sedan med browniesmeten- Vispa ägg och socker tills det blivit ljust och luftigt. Värm smöret och kakaon i en kastrull på svag värme tills smöret smält och blandats med kakaon. Rör ner det i äggblandningen. Hacka pecannötterna grovt och blanda tillsammans med mjöl och bakpulver. Vänd sedan ner detta tillsammans med det andra.

Häll hälften av smeten i formen. Bred försiktigt på cheesecakesmeten med en slickepott, ända ut i kanterna. Häll sedan på resten av browniesmeten. Grädde i nedre delen av ugnen, 180 grader i ca 30 minuter. (tog ut min vid 25 min). Låt svalna i  formen.

Fudgeglasyr- Smält smöret tillsammans med mjölken. Rör ner florsocker och kakao. Låt sjuda någon minut. Bred sedan ut glasyren jämnt över kakan. Strö sedan över nötterna innan glasyren stelnat för mycket. Låt sedan kakan stå i kylen över natten.

Servera med grädde (och hallon om man vill bryta av det söta lite).


 

/Elin


RSS 2.0