Tart med färska bär


Fräsh supergod efterrätt till härliga sommardagar, som i tillägg är väldigt lätt att laga.


Antal portioner: 6

1 ark smördeg
1 ägg

3 msk lemon curd
1 liter jordbubbar
3 dl blåbär
4 msk aprikosmarmelad


Gör så här:
1. Rulla ut smördegen på ett mjölat bord.
2. Kavla ut den lätt.
3. Vik in kanterna för att skapa en "sarg". Tryck till sargen lätt med gaffel och pricka några hål i botten på degen för att den inte ska resa sig.
4. Pensla degen med ett vispat ägg.
5. Grädda smördegsbotten i ugnen på 225 grader mellan 5-10 minuter, tills den har fått en fin färg.

6. Smeta ut lemon curd på den gräddade smördegsbotten.
7. Lägg därefter bären i rader, eller blandat eller något roligt mönster. Vilka bär man använder kan också givetvis variera efter smak och behag.
8. Smält 4 msk aprikosmarmelad i en kastrull och ringla över den smälta marmeladen på bären.

Serveras med vispad grädde eller vaniljglass.

Smaklig måltid!
/Ida
(och Ernst)

Grillad lax

Nu när vi har passerat gott över halva sommaren har det blivit många grillkvällar och mycket kött har legat på gallret. För att variera grillningen lite valde jag i fredags att grilla lax i stället för kött.


1 laxfilé
1 stor morot
1/4 purjolök
4 skivor citron
citronpeppar
salt och peppar


1. Skiva morötterna till små pengar och hacka purjolöken.
2. Placera morötterna och purjolöken på ett ark med grillfolie, salta och peppra.



3. Skiva citronen och lägg dem över morötterna.




4. Placera tillsist laxfilén på toppen, peppra med citronpeppar.
5. Slut ihop foliet och gör ett litet knyte.

Har du tid över kan du gott låta laxen ligga och dra sig lite i kylskåpen annars är det bara att lägga knytet på grillen och låta det vara där tills laxen är genomstekt. Smarrigt, friskt och gott!

Tack för inspirationen Njål!
/Ida

Laxwrap

Laxwrap
En lätt lunch i sommarvärmen.


1 laxfilé
valfri sallad
creme fraisch
stenbitsrom
gräslök
wraps


Krydda laxen med salt och peppar och stek den i lite smör i stekpannan. Skär upp salladen (jag hade: tomat, avokado, sockerärter och gurka). Blanda creme fraisch, stenbitsrom och gräslök till en kall sås. Lägg allt på wrapsen, gör ett knyte och ät.

Smaklig måltid!
/Ida

Smarrigt brytbröd


Ernst riktigt goda bröd. Bör ätas färskt då det inte är så gott dagen därpå.


25 g jäst
2 tsk havssalt
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk honung
7 dl vetemjöl specia
l

150 g mozzarella
150 g parmesan
1 dl pumpafrön
2 dl kalamataoliver (urkärnade)
5 kvistar färsk rosmarin
2 msk olivolja


Deg:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite utav vattnet.
2. Tillsätt saltet.
3. Häll i resten av det ljumma vattnet och rör om.
4. Häll i honungen.
5. Tillsätt lite utav mjölet åt gången under omrörning tills du fått en smidig deg.



6. Knåda ut degen till en 0,5-1 cm tjock brödkaka.
7. Lägg kakan på en plåt.

Topping:
8. Skär upp mozzarellan och lägg på brödkakan.
9. Hacka oliverna grovt och lägg dem på brödet.
10. Riv grova skivor parmesan och smula över.
11. Ta ett par rejäla rosmarinkvistar och lägg på.
12. Låt jäsa i 30 min.




13. Placera brödet i mitten av ugnen och grädda tills den fått fin färg, ca 20 min.
14. Ringla lite olivolja över och servera.


Vi tyckte att det lite för kletigt för att bryta brödet så vi valde att skära upp det i bitar i stället. Riktigt gott blev det.

/Ida

Kantarellmacka


Idag åt jag kantarellmacka till lunch. Varför inte frossa i naturens alla smaker när möjligheten finns? I och försig var det inte jag, utan pappa, som plockat just denna svampen men gången innan det var det jag och mamma som stod för plockningen. Så otroligt gott!


kantareller
smör
salt

Stek kantarellerna i smör tills dem har blivit mjuka och fått en fin färg, och glöm inte att salta. Kom ihåg att det är smöret och saltet som ser till att smaken kommer fram. För att få bort lite utav fettet innan servering kan jag tipsa om att man kan lägga svampen på hushållspapper en liten stund. Då suger pappret upp det överflödiga fettet från stekningen. Ät och njut!



/Ida

Tacopaj


I helgen var Elisabeth och Johanna hemma hos mig och tillsammans gjorde vi en riktigt god tacopaj. Vi såg också en bra film, Next three days som vi absolut kan rekommendera.


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 mask kallt vatten

1. Häll mjölet i en bunke.
2. Dela det kylskåpskalla mjölet i mindre bitar och häll det uppe i bunken tillsammans med mjölet.
3. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel, i en matberedare eller med fingrarna (det gjorde vi). Det skal bli en smulig massa.
4. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
5. Låt sedan degen få fasta till sig lite i kylskåpet eller snabbt i frysen om du inte har så gott om tid.
6. Tryck ut degen i pajformen, gör några hål i botten med en gaffel (för att degen inte ska spricka).
7. Förgrädda pajskalet i ca 15 min i mitten av ugnen på 225 grader.


Tacofyllning:
ca 400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
ca 1 dl vatten

1. Bryn köttfärsen i en stekpanna.
2. Blanda i påsen med tacokrydda i köttfärsen och häll i en skvätt med vatten. Elisabeth gjorde något smart, hon fyllde den tomma tacokryddpåsen med vatten och hällde i.
3. Fyll det förgräddade pajskalet med tacofyllningen och ha till sist på "täcket" (se nedan).


Täcke:
3 dl crème fraisch
ca 150 g riven ost
1 vitlöksklyfta
1 tomat

1. Blanda ihop crème fraischen med nästan all riven ost.
2. Pressa i vitlöksklyftan och rör om.
3. Fördela röran på tacofyllningen.
4. Skiva tomaten och lägg den på pajen.
5. Strö över den resterande osten.

Ställ in pajen i mitten av ugnen på 200 grader och låt den grädda i ca 20 min, eller tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg. Ät och njut.

/Ida

Örtsås


I helgen gjorde vi en god kall sås som vi serverade till grillad lax och potatis.
Receptet är hittat på recept.nu.


3 dl crème fraich
1 dl majonnäs
1 dl hackade örter,
tex. dill, gräslök,
persilja, basilika, kryddkrasse, oregano
2 st pressade vitlöksklyftor
1 tsk honung
1 krm HP-sås
1 krm worchestiresås
salt och peppar

Blanda ihop och servera.

/Ida

Kanelbullar


Nybakade kanelbullar och ett kallt glas mjölk hör sommaren till.


125-150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
14-15 dl vetemjöl

225 grader
5-8 min



Gör så här:



1. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).

2. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet (smör och mjölk). Tillsätt resten av degspadet, salt, socker eller sirap och nästan allt mjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen.



3. Arbeta degen tills den blir blan och smidig och släpper från kanterna.

4. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa under en bakhandduk i ca 30 min.


Ena halvan med smör, kanel och socker och andra med smör och vaniljsocker.

5. Sätt på ugnen på 225 grader.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela sedan upp degen i fyra till fem delar.

7. Ta en del och kavla ut den till en tunn fyrkant. Bred därefter hela ytan med smör och strö över med kanel och socker.



8. Vik ihop fyrkanten och skär små byxer ovan. Snurra "byxbenen" och gör en liten krussidul (svårt att förklara).

9. Lägg bullarna på en bakplåt och låt dem jäsa i 25-30 min under en bakduk.

10. När första plåten är färdigjäst vispar du ihop ett ägg som du sedan penslar på bullarna. Strö därefter på pärlsocker och sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i 5-8 minuter. Bullarna ska få en fin gyllenbrun färg.


11. Provsmaka en bulle så fort den svalnat ;)

/Ida

Daimcookies

 

Frasiga, sega och härligt knäckiga. Behöver jag säga att dessa cookies är ljuvliga? Att dem dessutom är superenkla att baka ger dem bara ett extra plus i kanten.  Receptet kommer från kalasgott.com och räcker till 12st stora kakor.

200g Smör, rumsvarmt
2 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1 msk Honung
1 msk Bakpulver
4 dl Vetemjöl
2-3st Dubbeldaim, hackad


Blanda samman alla ingredienser till en smetig deg. Krossa daimen i bitar (jag brukar låta det vara rätt stora bitar i, tycker det blir extra gott!)Blanda väl. Dela degen i 12 lika stora bitar och klicka ut dem på bakplåtspapperklädda plåtar. Tryck ut och platta till små runda kakor. Grädda i 175 grader, ca 10-12 min och låt sedan kakorna svalna på plåten. Ät och njut!

 



/ Marika


Cevapcici med panerad Halloumi och Hummus

Kreativiteten flödade och flera smaksensationer tillsammans skapade denna måltid, en riktigt fräsch sommarrätt.


Cevapcici
  • ca 500 g köttfärs
  • 1 påse Santa Maria Cevapcici kryddmix
Blanda samman och stek i stekpannan, några minuter på varje sida.

Panerad Halloumi
  • Halloumiost
  • Olivolja
  • Sesamfrön
Skär osten i skivor, doppa i olivolja och sedan i sesamfrön, stek i stekpanna, några minuter på varje sida - tills paneringen fått färg.
Hummus
  • 1 burk kikärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • knappt 1/2 dl olja (matolja/rapsolja/solrosolja - det ni har hemma)
  • salt, svartpeppar, citronpeppar, chilipeppar
  • lite turkisk yoghurt för att den inte ska bli så tjock (går även bra att späda med vatten om man hellre vill det)
Mixa alla ingredienser med mixerstav.

Det går även att pimpa upp hummusen med lite färsk persilja, eller lite färskpressad citron, eller lite hackad färsk röd chili - om man har det hemma.
Vill du inte testa alltihopa tillsammans så prova i alla fall att göra osten - den var galet god!

Smaklig måltid!

// Johanna

Cakepops


Nu har jag två gånger lyckats med dessa supergoda Cakepops och tänkte därför dela med mig av detta enkla recept.. Efter ett första misslyckat försök har jag nu komponerat mitt eget.

Ingredienser:
70 gram Philiadelphiaost
1 pkt (154 g) Oreo kakor
100-150 g choklad
strössel eller annan dekoration
avklippta grillpinnar

Gör så här:
1. Börja med att mixa kakorna i en mixer tills de är helt finfördelade.

2. Blanda kaksmulorna med philadelfiaosten.

3. Rulla små bollar av smeten och låt dom stelna en stund i kylen eller lite snabbt i frysen. Var försiktig med att göra för stora bollar bara för då blir dom för tunga och ramlar av pinnen.

4. Smält lite av chokladen, antingen försiktigt i micron eller över ett vattenbad. Doppa ena änden av pinnen i den smälta chokladen och stick in den i bollen. Låt sedan chkoladen stelna en stund så att pinnen verkligen sitter fast. För att skynda på processen kan man sätta in dom i kylskåpet en liten stund.

5. Smält resten av chokladen och doppa oreopopsen tills bollarna är helt täckta. Sätt de färdigdoppade bollarna på ett bakplåtspapper och häll över valfri dekoration. Kom ihåg att strö över strösslet innan chokladen hinner torka.

6. Låt chokladen torka och förvara klubborna i kylskåpet tills det är dags för servering. Sen är det bara att njuta!


Dekoration av pinnar, strössel och typ av choklad går att göra i oändlighet. Har också hört att Ballerinas kladdkaka-kakor också skal vara gott. Dessa svenska cakepops gjorde jag till midsommarafton :)


/Ida

Skagentoast

Förrätternas förrätt! (Recept kommer från en "allt om mat" tidning).


Skagentoast
1 ½ kg räkor med skal
½ citron
1 bit pepparrot (50g)
½ dl hackad dill
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
Vitt bröd (formfranska)
50 g smör

Majonnäs

2 äggulor
½ msk vitvinvinäger
½ msk senap
2 ½ dl rapsolja (jag hade bara matolja hemma, funkade hyfsat men tror man ska ta rapsolja ändå)
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar

Garnering
Dill
Citron
Löjrom

Börja med majonnäsen: Lägg äggulorna i en bunke. Tillsätt vitvinsvinägern och senap. Vispa ihop och tillsätt sedan oljan OBS! Droppa i oljan till en början och sedan i en jämn stråle. Detta ska ske under kraftig vispning. Smaksätt sedan med salt och peppar.

Skala räkorna och grovhacka ca 1/3 av dem.
Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet och pressa ut ca 1 msk saft i en skål. Skala och riv pepparroten fint. Blanda räkor, citronskal+saft, pepparrot och hackad dill. Vänd sedan ner detta i majonnäsen. Krydda med salt och peppar.

Skär bort kanterna på brödet och stek sedan brödet i smör tills det fått en gyllenbrun färg.

Lägg sedan upp skagenröran på en tallrik (skulle gå att forma som ägg men det gick inte så bra för mig!). Skär bröden på diagonalen och luta över röran. Toppa med dill, citron och löjrom.



/Elin


Marinerade kycklingfiléer

 

Det här är bara sååå gott om ni frågar mig. Idéen fick jag från Marika på hennes födelsedagsmiddag, receptet i sin tur kommer härifrån (några få förändringar dock).  Detta ska förberedas dagen innan det ska ätas (!)

Kyckling i marinad
1 kg kycklingfiléer
salt
malen vitpeppar

Marinad
1 dl olivolja
1 dl creme balsamico
4 msk honung
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Topping
3 finhackade vitlöksklyftor
½ kruka rosmarin
½ kruka salvia

Dag 1:
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att steka kycklingfiléerna så att de får en fin ljusbrun stekyta. Lägg sedan över filéerna i en ugnsform och låt de stekas klart i ugnen. Med min ugn tog det ca 45 minuter innan kycklingen var klar och då stod formen i nedre delen av ugnen. Under tiden kycklingen står i ugnen så kan du förbereda marinaden.

När kycklingen är klar kan du låta det svalna något på en skärbräda. Ta sedan två dubbla plastpåsar och lägg ner filéerna och häll sedan över marinaden. Gnugga in marinaden runt om alla filéer. Ställ sedan in i kylen över natten. 

Dag 2:
Några timmar innan det är dags att äta kan du förbereda toppingen. Finhacka vitlöken och örterna. Blanda samman i en burk som går att försluta med lock och ställ in i kylen.

Någon timme innan matdags kan du ta ut kycklingfiléerna och skiva i lagom stora skivor och lägga upp på ett serveringsfat. Skeda över det sista av marinaden och avsluta med toppingen.

 


Så himla gott och jag serverade detta tillsammans med en hemmagjord färskpotatissallad och chilibea.

/Elin


RSS 2.0