Flygande Jakob



Så klassiskt och såå gott!! Eller vad säger ni? =) Det finns säkert många olika varianter på flygande Jakob, här kommer min variant:

4 port.
4st kycklingfiléer
smör (att steka i)
120g bacon
1st mogen banan
2 dl chilisås
4dl matgrädde
1tsk chiliflakes
salt och peppar
150g cashewnötter

Börja med att skära kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem lite lätt i smör i en stekpanna. Salta och peppra.

Klipp därefter baconet i bitar och knaperstek i stekpannan. Lägg över kycklingen och baconet i en ugnsfastform och skiva en banan över.

Blanda sedan ihop chilisås med matgrädde och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Servera med ris och en skål fylld med cashewnötter!


/Marika

Blåbär och Melon Smoothie

God Morgon underbara lördag! Här startades dagen med en riktig vitaminbomb, en iskall smoothie! Smoothien är
lagom för 1-2 personer (beroende på hur stora glas man vill ha) I den hade jag:

1 banan
1/2 dl frysta blåbär
2 skivor galia melon
1/2 dl vanilj yoghurt
1/2 dl mjölk

Mixa alltihop i en mixer i några minuter så smoothien blir fluffig! Häll upp i glas och garnera med en bit melon!


Tycker verkligen om smoothie, enkelt att göra och både mättande, nyttigt och urgott! Sedan går det ju att variera den i oändlighet genom att byta ut frukten eller till exempel tillsätta linfrön/havregryn så blir den ännu mer mättande. Helt perfekt som frukost eller mellis med andra ord. Ha en underbar lördag ute i solen allihopa!

/Marika


Kycklingburgare med mozarella och avokadoröra

Ett enkelt tips i sin simpelhet på vad man kan göra när man är sugen på hamburgare men är trött på den gamla vanliga hederliga med senap och ketchup.



  • Max Friscobröd (såklart)
  • Kycklingfärs som du formar till burgare med själp av en äggula, kryddar och steker
  • Mozarella
  • Avokadoröra (avokado, turkyoghurt, chilisås, salt & peppar)
  • Tomat
  • Sallad
  • Rödlök


/Josefine

Paolo Robertos Musselpasta



...eller spaghetti con cozze o vongle som det står i kokboken :) Det här receptet från Paolo Robertos kokbok är så mumsigt så jag sitter nästan och dreglar lite på tangentbordet när jag skriver om den. Och musslor i nät brukar finnas till ganska bra pris ibland i fiskdisken. Det viktiga med denna rätt är att se till att alla musslor lever innan man kokar dem, och därmed är ätbara. Många har ju fått för sig att musslor är farligt och att man lätt kan bli sjuk av dem, men så länge man ser till att ingen mussla har kolavippat så är det lugnt. 

Ingredienser (4 port)
  • 500 g Linguine Fullkorn (eller vanlig spaghetti, men jag tycker det blir mycket godare med Linguine)
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1,5 dl vitt vin (matlagningsvin går nästan lika bra som riktigt vin)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 stjälkar persilja
  • Svartpeppar

    Tomatsås
  • En burk coctailtomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • En halv torkad röd chili
  • salt


Gör så här

1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.



 

2. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen.

3. Skär tomaterna till tomatsåsen i små bitar. Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den hela chilin. Ta upp och kasta chilin när vitlöken börjar få färg. Häll i tomatbitar, salt och ca 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 minuter. Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn.

4. Koka under tiden pastan.








 

5. Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Enligt Paolo är det är viktigt med rätt sälta på den här rätten :)

6. Lägg upp pastan på fat och toppa med musslorna.





/Josefine

Tortellini med bacon och ädelostsås

Kvibille ädelost är min räddare i nöden! När inspirationen tryter och maten bör vara färdig helst för 10 minuter sedan, är detta mitt absolut enklaste och snabbaste recept för en supergod måltid!


 

Ingredienser: (4 portioner)

 

  • Tortellini (eller annan pasta efter smak)
  • Bacon
  • Matlagningsgrädde
  • Kvibille ädelost
  • Turkisk yoghurt eller creme fraiche

 

 

Gör såhär:

Klipp eller skär baconet i mindre bitar och knaperstek. Det går lika bra att byta ut baconet mot någon annan proteinkälla om man hellre vill det, strimlad kycklingfilé eller fläskkött till exempel.

 

Häll matlagningsgrädden i en kastrull och smula ner ädelosten, vispa tills osten smälter och ha i en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche för lite härlig syrlighet i såsen. Ingen extra kryddning behövs osten ger en så god smak ändå. Låt såsen koka upp. Önskas en lite tjockare och krämigare sås så blanda lite vetemjöl med vatten och red såsen.

 

Koka pastan enligt anvisningar. I vanliga fall vill jag ha tortellinin fylld med Riccotta och spenat, men den var slut i butiken så det fick bli med ostfyllning istället. Det går även lika bra att ta någon annan pasta, färsk bandpasta smaksatt med tomat och spenat till exempel.

 

Blanda ihop pastan med baconet och såsen. Servera med en god sallad.

 

 

Smaklig måltid!

 

/ Johanna


Avokadosoppa med mynta

 

Vad passar inte bättre än en rykande het soppa att värma sig med när det är så mörkt och kallt ute om kvällarna? Så här års tycker jag faktiskt det är riktigt mysigt att koka soppa! Den här soppan har fått värma våra magar några gånger under hösten.


4 port.
40g smör
6st salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
6 dl grönsaksbuljong
2 mogna avokado
2-3 potatisar
2-3 tsk citronsaft
En nypa rivet citronskal
Salt och peppar
3dl mjölk
1 ½ msk färsk mynta


Börja med att smälta smöret i en stor kastrull på svag värme. Hacka salladslöken och pressa ner vitlöken och låt det fräsa med några minuter under omrörning tills löken blir mjuk.

Strö sedan över vetemjölet och låt även det fräsa med i någon minut till under omrörning.

Tillsätt buljongen och koka upp på medelvärme. Låt det sjuda några minuter. Fortsätt så länge med att hacka avokadon och potatisen och riv citronskalet. Häll i avokado, potatis, citronskal och citronsaft i soppan. Smaka av med salt och peppar och låt soppan puttra på svag värme under lock tills potatisen blir mjuk.

Låt soppan svalna lite och häll sedan över den i en matberedare och mixa den slät och fin. Häll sedan tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt mjölken och hackad färsk mynta. Värm upp soppan till önskad temperatur och häll sedan upp soppan i skålar och garnera med myntaskott.


Har du ingen färsk mynta går det minst lika bra med torkad! Servera gärna soppan med nygräddade baguetter!


/Marika


Västerbottenmos


Till det finfina moset åt vi ryggbiff, smörstekt sparris och hemmagjord bearnaise, vilket jag också kan rekommendera (mycket godare än de man köper), men har inte så bra koll på hur den gjordes. Det står i Rutiga kokboken ;)


Ännu ett recept som är inspirerat av veckans "Halv åtta hos mig"! Och återigen hamnade det lite västerbottenost i maten. Man kan ju aldrig få för mycket ost liksom. Nu skulle egentligen denna rätt ha varit lite snyggare, man ska nämligen göra den i små portionsformar. Tyvärr är inte det något som vi äger, så jag gjorde dem istället i en muffinsplåt för stora amerikanska muffins. Jag skulle haft dem i ugnen längre insåg jag efteråt när de sjönk ihop till en blaffa, men köttet var klart och började kallna, och jag har som jag kanske tidigare nämnt en nedrig gasugn som inte gärna ger maten någon färg på toppen i och med att all värme kommer nerifrån. Men bortsett från detta så var det gött mos!

Du behöver (4 port):

  • 1 kg potatis
  • 2.5 dl crème fraiche
  • 1 påse riven västerbottensost
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja, färsk
  • 2 msk smör
  • 0.5 dl mjölk
  • Salt & Peppar

Gör såhär:
  1. Skala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk
  2. Låt potatisen svalna något
  3. Tillsätt crème fraiche och rör ihop
  4. Tillsätt 1 dl västerbottenost, pressa i vitlök och rör ner ett knippe finhackad persilja
  5. Ha i smöret och mjölken
  6. Rör med elvisp tills moset är poröst och lagom komsistens
  7. Smaka av med salt och peppar
  8. Klicka i moset i portionsskålar, strö över lite västerbottenost och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min, tills den fått gyllene färg


/Josefine


Oststicks och Chévresnittar

I fredags hade jag och pojken myskväll med plockmat och vin. Inspirerad av "Halv åtta hos mig" var jag jättesugen på att testa parmesansticksen som jag såg i ett av avsnitten. Men istället för parmesan använde vi västerbottenost. Det blev extremt goda snacks!

Du behöver:
  • Smördeg
  • En äggula
  • Västebottenost (eller parmesan, eller annan smarrig ost)

  1. Lägg ut smördegen på en plåt
  2. Pensla med vispad äggula
  3. Strö osten över halva degen
  4. Vik degen dubbelt
  5. Pensla på båda sidorna så att sticksen får fin färg i ugnen
  6. Skär i bitar
  7. Snurra varje bit så att den blir lite sådär snitsigt skruvig
  8. Grädda i ugn i 225 grader tills de fått färg






    Ett annat hett tips är chèvresnittarna som ni ser på bilden. Lägg på en bit chèvre, honung och svartpeppar och grädda i ugnen en stund. Superenkelt och alldeles alldeles underbart, passar dessutom extra bra till ett glas mousserande! Utöver det så ser ni parmalindad smörstekt sparris, haloumi och drumsticks. Kanske lite inspiration till plocktallriken!

    /Josefine


Dumlemousse med nötbräck och hallon

 

I fredags bjöd jag över tjejerna för en helkväll med middag, vin, let´s dance och lite annat smått och gott! Till efterrätt smaskade vi i oss dumlemousse med nötbräck och hallon. Om ni, precis som jag, är helt galna i mousse och älskar dumle är detta verkligen något för er! Denna efterrätt blir bäst om du förbereder dagen innan, grädden måste nämligen bli helt kall, annars går den inte att vispa! Receptet kommer från matplatsen.


4 port
Mousse:
1 påse dumlekolor
3 dl vispgrädde


nötbräck:
4 msk strösocker
2 msk smör
en rejäl näve blandade nötter (tex mandel, hasselnötter och pekannötter)


Klipp dumlekolorna i bitar och lägg dem i en bunke dagen före du har tänkt äta mousset. Värm grädden i en kastrull och när den börjar koka så häller du den över dumlebitarna och rör tills allt har smält. Ställ in i kylen över natten.


Nästa dag
lägger du socker, smör och nötter i en stekpanna och steker på medelvärme. Rör försiktigt då och då. När sockret smält och börjar bli brunt häller du ut nötblandningen på bakpapper och låter svalna. Krossa det sedan grovt med kniv.


Ta fram dumlesmeten från kylen och vispa med elvisp till önskad konsistens. Lägg upp i dessertskålar och strö över nötkross och hallon.

 

Fredagsmys på hög nivå!!
/ Marika


Panera din egen fisk



Det här är varken krångligt, svårt, tidskrävande eller dyrt. Snarare billigt! Jag vet, jag vet, det är ingen wow-rätt eller något nytänkande direkt. Det är mer som ett tips på en billig fiskrätt som man kanske inte tänker på alla gånger, samt ett tips på vad man kan göra med en sådan där Hajmal man har sett i mataffären. Och de flesta av oss tror jag tyckte om fiskpinnar när vi var små. Men eftersom vi nu är medvetna om att de färdiga fiskpinnar som finns att köpa består av ungerfär fem procent fisk så har jag en mycket bra lösning! Och det här med att köpa hajmal eller pangasius kanske du inte riktigt tänkt på förut va? Och oj vad allt blir godare (och nyttigare) när man gör saker själv, från schratch, istället för att köpa en massa tillsatser, socker och trams :)

För att panera själv behöver du:
  • Hajmal- /pangasiusfiléer, brukar finnas i frysdisken till billig penning
  • Mjöl
  • Ägg
  • Ströbröd

Fisken måste tina helt, sedan dippar du den i ordningsföljd: Mjöl --> Ägg --> Ströbröd, och sedan steker dem! Lätt som en ...fiskpinne.




Serveras med fördel till potatis, ärtor och en kall sås gjord på:
  • Turkisk yoghurt
  • Dill
  • Citron
  • Salt & Peppar

/Josefine


Nutella Cupcakes!

 

I lördags samlades hela gamla tjejgänget från förr för en helkväll tillsammans! Kvällen till ära körde vi knytis med välkomstbubbel och tilltugg, en massa härlig buffémat, tropiska drinkar och sist men inte minst dessa söta cupcakes fyllda med nutella. Gissa om magen stod i fyra hörn sen =)

Receptet på muffinsen hittade jag på Kalasgott.blogg.se. Sedan slängde jag ihop en egen frosting, hur enkel som helst!


Nutella Cupcakes 12st

150g rumsvarmt Smör
1 3/4 dl Strösocker
2 Ägg
2 tsk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
4 msk Kakao
2,5 dl Vetemjöl
4 msk Grädde

ca 2 dl Nutella


Frosting
175g philadelphiaost
Nutella (efter egen smak)



Vispa smör och socker fluffigt. Rör i äggen. Vänd ned vaniljsocker,bakpulver, kakao, mjöl och grädde och rör om så att smeten blir slät och fin. Klicka ut smeten i 12 muffinsformar, gärna isatta i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader, ca 15-20 minuter. Låt muffinsarna svalna och gröp sedan ur dem lite i mitten. Klicka i lite nutella i varje mitt.

Vispa ihop philadelphiaosten med några skedar nutella, smaka av! Spritsa lite frosting på varje muffin, garnera och ställ svalt.


Njuuut =)

/Marika


Kokostosca


I helgen var jag bak-sugen. Sugen på att baka alltså. Inget annat... Föräldrarna var på besök i staden, så jag kände på mig att det skulle komma att bli ett par fikastunder. Jag vill inte vara skrytsam, men ååå så god den här kakan blev. Den är lite som en kladdkaka med kokostoscafyllning. Tyvärr blev den inte så vacker, och ännu mindre vackert blev fotot då jag kom på efter att skurit upp den och stoppat in den i frysen att jag glömt fota. Men låt inte ögat lura, den är väldigt mumsig.


För kladdkakebottnen behöver du:

200 g smör
4 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
3 dl vetemjöl

Kokostoscan:


1 frp à 200 g kokosflingor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1,5 dl grädde
75 g smör

 

Sätt ugnen på 200

Smält smöret

Klä en ugnsform med bakplåtspapper (ca25x35 cm)

Vispa ägg och socker


Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Sedan vetemjöl och det smälta smöret. Rör till en jämn smet.

Bred ut i formen och grädda mitt i ugnen i 15 minuter

Gör under tiden kokostoscan:

Häll kokos, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt plattan på medelvärme. Rör om när smöret smälter så att du får en jämn smet även här. Låt koka upp och låt sedan sjuda i fem minuter.

När kakan är klar breder du på glasyren och gräddar allt i ytterligare tio minuter tills kakan fått en gyllenbrun färg.

 

 

/Josefine


Chilikassler med sting

Ikväll har vi lagat chilikassler med sting i och det blev supergott!Just den här varianten har min käre sambo knåpat ihop och feferonin tar verkligen den gamla hederliga chilikasslern till nya höjder kan jag lova,så gott med lite hetta!Det här är verkligen en perfekt vardagsrätt och det bästa av allt är att du slänger ihop det på nolltid! Perfekt om man inte känner för att spendera hela kvällen i köket men ändå vill äta något gott...

4 port:
500g kassler
1st färsk ananas
10 st feferoni
5dl matgrädde
ca 2dl chilisås
salt och peppar



Börja med att skiva kasslern i tunna skivor och lägg dem i botten på en ugnsfast form. Hacka ananas och feferoni och strö det över kasslern. Obs! Låt kärnorna vara kvar i feferonin,då får ni till den där härliga hettan!


Blanda ihop matgrädden och chilisåsen i en skål och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kasslern och låt det puttra i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.




Detta serverade vi med bulgur och pärltomater, mums!



/Marika


RSS 2.0