Mini rocky road cupcakes


I like big time!


Cupcakes:
90 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
3/4 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1/2 dl minimarshmallows
1/2 dl chashewnötter

Topping:

100 g mörk choklad
1 1/4 vispgrädde
1 tsk honung
12,5 g rumsvarmt smör

Minimarshmallows och chashewnötter till dekoration.


Cupcakes: Smält smöret i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält på låg temperatur. Blanda till en jämn smet, dra kastrullen från plattan och låt svalna lite. Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör ner i smeten och rör ihop till en jämn massa. Fördela smeten i muffinsformarna, tryck ner chashewnötterna och minimarsmallowsen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 10-12 minuter. Muffinsarna kan gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna.

Topping: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Men om du har bråttom kan du ställa den en stund i kylskåpet. Men passa noga på så att den inte blir för kall och hård.

Bred chokladglasyren på varje cupcake och dekorera med marshmallows och nötter.


Vill man göra stora cupcakes dubblar man bara receptet! :)
/Ida
Recept av Mia Öhrn

Bacon- och fetaostbiffar


Enkla och saftiga biffar som passar både till vardag och fest.


400 g nötfärs
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 msk finhackad lök

1 paket bacon
75 g fetaost


Blanda ströbrödet med mjölken och låt stå och svälla i 10 minuter. Tillsätt äggg, salt, peppar och löken. Rör ner färsen och arbeta ihop till en smidig smet. Skär baconen i fina små bitar och rör ner i smeten. Forma runda bollar av smenten som du sedan plattar ut. Lägg fetaost i mitten och fik över köttfärsen så att du får fina hela köttfärsbiffar (se bilden nedan). När det är dags för att äta steker du biffarna på medel-hög värme. De ska får en fin färg men inte bli torra. Ett tips är att steka med lock, då stannar fukten kvar hos biffarna.


Till biffarna serverade jag couscous med steka grönsaker och tzatziki.


Smaklig måltid!
/Ida

Marabou chokladkaka


Mmm...marabou

4 ägg
2 dl socker
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör
250 g marabou choklad (går bra att använda marabou med smak, t.ex. mint)

Börja med att smörja och bröa en form. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver i äggsmeten. Smält smör och choklad, blanda sedan samman allt. Grädda kakan i 11-12 min på 225 grader. Om ni önskar kan ni, som jag, smälta lite av chokladen för garnering. Servera gärna med grädde!

Tips: Bakar du kakan samma dag blir den gärna lite rinnig men får den stå över natten blir den härligt krämig likt en klassisk kladdkaka. Men den är dock lika god när den är rinnig, så vilken dag ni väljer att baka är alltså en smaksak.

Ät och njut!!

/ Karin

Bloggfesten: Honungsgratinerad chévreost inlindad i prosciutto


En lyckad kombination av salt och sött, underbara!

Recept för 4 pers.

4 skivor chévreost
4 skivor prosciutto
4 skivor formfranska
4 msk honung
1 näve nötter (jag använde valnötter,vilket var mycketgott)

Servera gärna tilltugget på en krispig salladsbädd och njut!

/ Karin

Bloggfesten: Rödbetspaj med fetaost

Receptet är för en vanlig stor paj, men till bloggfesten tyckte jag att de va lite finare att göra minipajer.
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemöjl (jag tog hälften vetemjöl, hälften grahamsmjöl - tycker det blir godare så!)
75 g smör
3/4 dl kesella (10%)
Fyllning:
600 g färska rödbetor
1 gul lök (men i mina minipajer skippade jag löken då det inte är en favorit)
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g fetaost
4 ägg
2 dl matyoghurt
1 dl mjölk
1/2 dl hackad persilja
Gör så här:
Borsta av och koka rödbetorna med skalet på i 30-45 minuter. Blanda samman mjöl och smör (enkelt gjort i matberedare om du äger en sådan). Tillsätt kesellan och arbeta ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
När rödbetorna är mjuka, skala och skär dem i bitar. Skala och hacka löken, fräs den i smör i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt rödbetorna. Krydda med salt och peppar.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Vispa ihop ägg, yoghurt och mjölk. Smula fetaosten och rör ner tillsammans med persilja i smeten. Lägg rödbetorna och löken i pajskalet, häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
Perfekt om man, som jag, har haft ett sug för rödbetor den senaste tiden, men nu är det begäret stillat för ett tag efter desa pajer och Elins smaskiga blandning med rödbetor, chevreost och honung!!
Smaklig måltid
// Johanna

Bloggfesten: Laxbollar



Små läckra tilltugg att servera till fördrinken eller på buffébordet.


4 port:

200g kallrökt eller gravad lax
1dl kesella kvarg 10%
2dl finhackad citrontimjan och gräslök (om du inte hittar citrontimjan går det bra att blanda timjan och citronmeliss!)
1tsk fransk senap

Finhacka laxen. Rör ihop kvarg, 1dl av örterna och senap. Blanda i laxen. Forma till ca 20 bollar och rulla dem i resten av örterna. Ställ in i kylen minst 1 timme. (Receptet på dessa gobitar kommer från arlaköket fredag!)


/Marika

Bloggfesten: Marinerade kycklingben glaserade med sweet-chili-sauce

Mina bidrag till bloggfesten blev ett som krävde lite mer arbete och ett väldigt enkelt - marinerade kycklingben! Perfekt för den som snabbt behöver fixa iordning något litet, som man kanske inte äter så ofta.
Kycklingben
Marinad (allra godast att göra själv, man här slog latmaken till och det blev en färdig Santa Maria Allround
marinad. För övrigt är Marika en fena på marinader och jag tror det finns några tips här på bloggen - annars blir detta en efterlysning på fler goda marinader, som kanske borde tillägnas ett eget inlägg inför sommarens grillfester!)
Sweet-chili-sauce

Marinera kycklingbenen och låt dem stå en stund. Tillaga dem i ugnen ca 30-40 minuter, tills köttsaften är klar och köttet lossnar lätt från benen - då är de klara. Pensla dem därefter med sweet-chili-sauce. Därefter kan kycklingbenen värmas på lite till i ugnen för att få en liten karameliserad yta av sweet-chili-saucen. Färdigt att servera!
Enkelt - men gott!!
//Johanna

Kantarellsoppa


Här behövs inga ord, det bara måste smakas!


1 liter färska kantareller, ca 500 gram
1 gul lök
3 msk smör
1 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
1,5 msk kantarellfond
2 dl grädde
0,5 tsk salt
1-2 krm svartpeppar


Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken och svampen i smöret i en kastrull. Rör i mjölet och häll på vinet, låt det koka i 2 minuter. Tillsätt sedan vattnet och kantarellfonden. Koka soppan på svag värme under lock i ca 10 minuter. Blanda till sist ner grädden och smaka av med salt och peppar.


Enkelt, gott och lite lyxigt!
/ Ida
Receptet kommer från arla.se

Bloggfesten: Mini-hjortoncupcakes med marängsmörkräm


Supersmarriga och supersöta!


Cupcakes:

1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk
75 g smält smör

 

0,5 dl Hjortronsylt

 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda och vänd i vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Placera muffinsformarna (gärna dubbla om du inte har muffinsform) på en plåt och fördela smeten i formarna. Jag fyllde 3/4 av mina och det blev toppen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10 min. Låt svalna. Gröpa sedan ur små hål i cupcaksen och fyll med hjortronsylt. Spritsa på marängsmörkrämen och dekorera gärna med lite strössel. Servera!

 

 

Marängsmörkräm:

2 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft
150 g mjukt smör

 

Vispa äggvitor, socker, vaniljsocker och citronsaft i en rostfri bunke över ett vattenbad tills marängen tjocknat och blivit 60-65 grader varmt. Obs, det går fort som tusan! Fortsätt sedan att vispa marängen på hög hastighet tills den har blivit riktigt fast, det bör ta ungefär 10 minuter. Sänk sedan hastigheten på elvispen och klicka i och vispa ned mindre bidar av smöret med jämna mellanrum. Marängen skall ha hunnit bli slät och fin innan man tillsätter nytt smör. Klart!

 

Förfara inte marängsmörkrämen i kylskåpet för då blir den för kall och går inte att spritsa. Sen måste jag vara ärlig och säga jag fick en hel del marängsmörkräm över så det skulle kanske ha räckt med hälften.

 

 

Lycka till!

/Ida


Receptet kommer från Kalasgott


Bloggfesten: Smördegspiroger med västerbottenost, spenat och philadelphiaost

Supergoda smördegspiroger med krämig fyllning- perfekt tilltugg!

 

Till detta behövs:

5 smördegsplattor
250-300 g fryst bladspenat
1 ask philadelphiaost vitlök och örter
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm malen muskotnöt
1 dl riven västerbottenost
1 uppvispat ägg (till att pensla pirogerna)

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram spenaten och tina den. Ta även fram smördegsplattorna och låt de tina något.
Blanda spenaten, philadelphiaosten, västerbottenosten, vitlöken och malen muskotnöt. När smördegsplattorna tinat något, lägg de på ett bakplåtspapper och kavla ut de till ark. Dela arken i 4-6 kvadrater (eller hur ni vill- mina blev inte riktigt som piroger, snarare som små blommor som blommade ut i ugnen), men det är ju en smaksak hur man vill att de ska se ut. Lägg en klick med fyllning på varje och vik ihop. Lägg på en plåt och pensla med ett uppvispat ägg. Låt stå i ugn ca 15-20 minuter. Håll koll så de inte blir brända! 

Psst! Ett tips är att inte kavla ut arken för mycket- de är goda när de är ganska små eftersom de blir ganska mäktiga!

Mycket gott! 

/Elin 


Bloggfesten: Baconlindade dadlar


Supergoda baconlindade dadlar med phiadelphiaost


Du behöver:

1 pkt bacon
15-20 dadlar
phiadelphia naturell (går bra med smak också)
vitlök
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett snitt i varje dadel och öppna dem lite och ta ur kärnan. Fyll dem med philadelphiaost (jag smaksatte osten med vitlök, salt och peppar). Dela baconskivorna på hälften och snurra runt dadlarna. Lägg dessa i en form. Ställ in i ugnen och tillaga i ca 15 min eller tills baconet blir knaprigt. Kan ätas både varma eller ljumna.

Enkelt och gott!!
/Elisabeth


Bloggfesten: Laxrullar med pepparrotskräm

Härliga rullar som passar bra som förrätt till alla laxälskare

Du behöver:

2 dl creme fraiche
1 krm salt
1 krm peppar
1 tsk citronsaft
2 tsk pepparrot (jag använde pepparrot på tub men det går även bra att riva färsk)
200-300 g kallrökt lax
Hackad dill (gärna mycket för en god smak)

Börja med att vispa creme fraiche, salt, peppar, citronsaft och pepparrot till en hård kräm. Lägg laxen på plastfolie och lägg över dillen. Bred ut krämen och rulla försiktigt ihop laxen. Vira ihop foliens kanter och låt laxrullen ligga i kylskåpet över natten eller lägg den i frysen några timmar innan servering. Skär laxen i små rullar och servera på en salladsbädd samt toppa med några dillkvistar.

Smaklig måltid!!

/ Karin


Bloggfesten: Kokta rödbetor med chevré, honung och vitlökskräm

Ljumna rödbetor tillsammans med chevréost som smälter och ringlad honung
samt vitlökskräm vid sidan av..



Till detta behövs:
Färska rödbetor (jag tog två påsar delikatess rödbetor- 9 rödbetor/påse)
En rulle chevréost
Flytande honung

Vitlökskräm:
1 burk Cremefraiche
2 msk Philadelphiaost
2 pressade vitlöksklyftor
Salt, peppar

Koka rödbetorna (med skalet kvar på), på påsen står det koktid 10-20 minuter (mina tog ca 20-30 min). Testa med sticka så de är klara. När de är klara kan skalet gnidas bort under rinnande vatten. Dela de itu när de är klara. Låt stå i en bunke tills de svalnat något. Skiva upp chevréosten i önskad storlek och mängd och blanda med rödbetorna. Servera med ringlad honung över samt vitlökskräm.

Så gott!

/Elin


C-vitaminchock


Ge kroppen en kickstart på dagen!


3 kiwi
ev youghurt
ev isbitar

Skala och dela upp kiwin i lite mindre bitar. Mosa den men hjälp av en stavmixer och nu kan din c-vitaminshot vara klar. Tycker du att den är lite för sur blandar du i en matsked yoghurt. Vill du ha den lite kallare hackar du sönder några isbitar ihop med kiwin med hjälp av stavmixern.


Riktigt fräsch!
/Ida

Bloggfesten: Fyllda petits-chouxer


Små, enkla och söta petits-chouxer fyllda med grädde/syld och chokladkräm.


15 stora eller 25 små

50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg


Sätt på ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och fett i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör kraftigt med t.ex. en träsked tills smeten släpper från botten och kanterna. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Spritsa eller klicka upp smeten på en plåt och grädda dem i mitten av ugnen i 20 minuter om dom är små och i 25 minuter om dom är stora. Öppna inte ugnsluckan förän petits-chouxerna är färdiga, vilket dom är när dom har fått färg och blivi lätta och höga.

Vid servering kan du egentligen fylla petits-chouxerna med vad du vill. Jag valde att fyllla hälfen av mina med vispad grädde och rårörda hallon och andra hälfen med chokladkräm.




Chokladkräm:
1 äggula
1 dl grädde
1 msk strösocker
en dutt vaniljpulver
100 g mörk choklad

Hacka chokladen. Värm äggula, grädde, socker och vanilj i en kastrull under omrörning. Låt koka upp. Ta av plattan och blanda ner chokladen. Låt svalna. Spritsa sedan in chokladkrämen in i petits-chouxerna.

Till slut siktar du över lite florsocker och serverar!


/Ida

Mat vi gillar 1 år!

Den 6 februari fyllde Mat vi gillar 1 år! Grattis bloggen och grattis till oss som har inspirerat varandra under detta mat år! Att bloggen fyllde sitt första år tyckte vi behövde uppmärksammas och vi ordnade därför med ett litet födelsedagskalas, proppfyllt med god mat. Av den anledningen kommer nu en hel del små rätter komma upp här med jämna mellanrum, så håll utkik :)




Josse, vi saknade dig!

Baguetter


Ett måste för alla bröd älskare! Skulle vilja kalla det ett fusksurdegsbröd. Så enkelt och så gott!


3 stycken


3 ärtstora bitar jäst

3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
1/4 dl vetekli
7 dl vetemjöl special, cirka


Rör ut jästen i vattnet och blanda i resten av ingredienserna. Degen skal inte bli fast utan förbli lite kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i minst fem timmar. Degen kan "jäsa" i upp till 18 timmar så den kan göras på kvällen och gräddas till frukost på morgonen.

Skjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Vik degen en gång över sig själv så att båda sidorna blir mjölade. Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm och dela den sedan i 3 lika långa delar. Mjöla snittytorna och vrid degen med lätt hand till tre baguetter som du sedan lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt dom sedan vila medans du värmer upp ugnen till 275 grader. Grädda sedan bröden i mitten av ugnen i 13-14 minuter. Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.


Lycka till!
/ Ida

RSS 2.0