Paolo Robertos Musselpasta



...eller spaghetti con cozze o vongle som det står i kokboken :) Det här receptet från Paolo Robertos kokbok är så mumsigt så jag sitter nästan och dreglar lite på tangentbordet när jag skriver om den. Och musslor i nät brukar finnas till ganska bra pris ibland i fiskdisken. Det viktiga med denna rätt är att se till att alla musslor lever innan man kokar dem, och därmed är ätbara. Många har ju fått för sig att musslor är farligt och att man lätt kan bli sjuk av dem, men så länge man ser till att ingen mussla har kolavippat så är det lugnt. 

Ingredienser (4 port)
  • 500 g Linguine Fullkorn (eller vanlig spaghetti, men jag tycker det blir mycket godare med Linguine)
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1,5 dl vitt vin (matlagningsvin går nästan lika bra som riktigt vin)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 stjälkar persilja
  • Svartpeppar

    Tomatsås
  • En burk coctailtomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • En halv torkad röd chili
  • salt


Gör så här

1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.



 

2. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen.

3. Skär tomaterna till tomatsåsen i små bitar. Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den hela chilin. Ta upp och kasta chilin när vitlöken börjar få färg. Häll i tomatbitar, salt och ca 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 minuter. Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn.

4. Koka under tiden pastan.








 

5. Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Enligt Paolo är det är viktigt med rätt sälta på den här rätten :)

6. Lägg upp pastan på fat och toppa med musslorna.





/Josefine

Kommentarer
Postat av: Marika

Ojoj det där lät spännande Josse!! Jag är ju lite rädd för musslor som du vet...men samtidigt nyfiken,låter ju som en riktig delikatess =)

2011-03-21 @ 21:11:42
Postat av: Josefine

Du måste testa det Marika! Det är helt ofarligt och jättejättegott, jag lovar! Däremot kan man ju vara lite försiktig med att beställa musselrätter på lite halvtaskiga ställen där de kanske inte är så noggranna! Men så länge du har koll själv på om någon mussla är dålig så är det lugnt :)

2011-03-22 @ 09:26:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0