Kanelbullar


Nybakade kanelbullar och ett kallt glas mjölk hör sommaren till.


125-150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
14-15 dl vetemjöl

225 grader
5-8 min



Gör så här:



1. Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).

2. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet (smör och mjölk). Tillsätt resten av degspadet, salt, socker eller sirap och nästan allt mjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen.



3. Arbeta degen tills den blir blan och smidig och släpper från kanterna.

4. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa under en bakhandduk i ca 30 min.


Ena halvan med smör, kanel och socker och andra med smör och vaniljsocker.

5. Sätt på ugnen på 225 grader.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela sedan upp degen i fyra till fem delar.

7. Ta en del och kavla ut den till en tunn fyrkant. Bred därefter hela ytan med smör och strö över med kanel och socker.



8. Vik ihop fyrkanten och skär små byxer ovan. Snurra "byxbenen" och gör en liten krussidul (svårt att förklara).

9. Lägg bullarna på en bakplåt och låt dem jäsa i 25-30 min under en bakduk.

10. När första plåten är färdigjäst vispar du ihop ett ägg som du sedan penslar på bullarna. Strö därefter på pärlsocker och sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i 5-8 minuter. Bullarna ska få en fin gyllenbrun färg.


11. Provsmaka en bulle så fort den svalnat ;)

/Ida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0