Citronmarängpaj

Syrligt söt citronmarängpaj!


Ingredienser:
Sockerdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
drygt 1 dl florsocker
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + en äggula

Citronkräm:
Rivet skal av en citron
Saft av 2-3 citroner (1½ dl)
2 dl strösocker
2 msk smör
3 äggulor
3 dl vatten
4-5 msk maizena majsstärkelse

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 tsk citronsaft

Hallonsås:
½-1 pkt frysta hallon (som ska tinas)
ca 1 dl Florsocker

Börja med sockerdegen:
Häll ut vetemjölet i en ring på bakbordet. Lägg smöret (i mindre delar), siktat florsocker, salt och vaniljsocker i mitten. Nyp samman ingredienserna till en smulig massa med händerna. Tillsätt sedan ägget och äggulan. Arbeta in det så det blir en deg, men bearbeta degen så lite som möjligt. Låt sedan degen vila i kylskåp i ca 1 timme. Under tiden kan du smöra en form med löstagbar kant (25-28 cm i diameter). När degen vilat klart, tryck ut den i formen (botten och kanter). Nagga botten med en gaffel. Låt sedan formen stå i kylskåp ca ½ timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.

Fortsätt under tiden med att blanda ingredienserna till citronkrämen i en rostfri kastrull. Låt sjuda- INTE KOKA- under omrörning tills det tjocknar.
Häll sedan citronkrämen i i pajformen och låt kallna (om det behövs kan du göra krämen slät i formen med hjälp av en kniv).

Höj ugnsvärmen till 250 grader.

Blanda äggvitorna till marängen med socker och citronsaft i en rundbottnad bunke. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten och vispa kraftigt tills smeten är 50-60 grader (jag använde en hushållstermometer, men man kan även vispa tills marängen blivit tjock och styv). Ta bort bunken från kastrullen och vispa marängen kall med elvisp med lägre hastighet eller vispa för hand.

Stryk ut marängen över citronkrämen. Sätt in pajen mitt i ugnen 3-5 minuter. HÅLL KOLL- det går fort mot slutet och blir lätt bränt!

Låt svalna och ta bort formens kant.

Gör sedan hallonsås att servera till den krämigt sötsyrliga pajen!

citronmarängpaj
Servera med hallonsås!


TIPS- Tänk på att ha gott om tid när du ska göra denna paj.

/Elin

 


Kommentarer
Postat av: Ida

Den här kommer jag garanterat att prova :)

2012-03-22 @ 23:09:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0