Kanelbullar

    
Detta är en freestylning av receptet för de fantastiska "världens godaste saffransbullar" från i vintras.
 
  
Du behöver:          (Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora)
125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1,5 tsk malen eller stött kardemumma
ca 12-15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Kanel
 
1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över
 
Gör såhär:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner kardemumman. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

 

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar).

 

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka och strö över önskad mängd kanel. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

 

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

 

Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

  

// Johanna

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0