Ciabata

Det här är ett riktigt enkelt och gott recept på Ciabata som min mamma gör. Det blir en full plåt och kräver ingen knådning av deg eller kladd med att forma runda bullar - det enda som tar tid är jäsningen.

Ingredienser:
  • 50 g jäst (blå)
  • 7 dl kallt vatten
  • 1 dl riven ost (vilken sort som helst)
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 dl durumvetemjöl
  • ca 12 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en stor bunke, tillsätt vatten, olivolja och den rivna osten - blanda tills jästen löst sig.
2. Blanda ned durumvetemjöl i vätskan.
3. Tillsätt vetemjöl - lite i taget (degen blir bäst om den är lite kladdig). Blanda även ned saltet tillsammans med mjölet. Jag brukar ibland pimpa brödet med lite solroskärnor och pumpakärnor för extra smak, ca 1 dl. Även soltorkade tomater är gott att ha i.
4. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa 30-40 minuter under bakduk.
5. Lägg bakplåtspapper på en plåt och platta ut degen. Jäs under bakduk ytterligare 30-40 minuter.

6. Grädda i ugnen, lite lägre än mitten, 225° i 15-20 minuter.
7. Skär i önskade bitar.

Servera med något smaskigt pålägg och en god kopp te, eller varför inte Marikas läskande blåbär och melon smoothie!
// Johanna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0