Chicken Tikka Masala


Superenkelt och supergott - smakar nästan som på indisk restaurang. Det enda du behöver är:

Ris
En grillad kyckling
1 burk Santa Maria Tikka Masala Cooking Sauce
1 burk bambuskott
Papadums som tillbehör



1. Koka riset
2. Stycka kycklingen (något jag gärna överlåter till sambon då jag själv är för känslig för att plocka isär kroppsdelar)
3. Häll i kycklingbitar (valfri storlek), Tikka Masalan och bambuskotten i stekpanna och gojsa ihop tills det är vamt
4. Pensla Papadums med olja, lägg dem på galler i ugnen (250 grader) i en minut

/Josefine

Kiwi!


Just nu finns det kiwi att köpa för 1kr/st på Ica (Ekershallen i Örebro) för er som har vägarna förbi, eller om det gäller alla Ica (?) Galet gott!


Skink-,ost- och broccolipaj


Riktigt god, krämig paj med skinka, västerbottenost, brie och broccoli!

Ingredienser
156 g (för att vara exakt) västerbottenost
Några bitar krämig brieost
1 litet färskt broccolihuvud
200 g riven skinka
3,5 dl grädde
3 ägg
Salt, peppar

Pajdeg
Okej, jag fuskade och tog i all enkelhet ett paket pajdeg som jag hade hemma (man tillsätter bara vatten och slipper dessutom förgrädda). Jag lyckas aldrig (hur man nu kan misslyckas) med hemmagjord pajdeg och denna blir kanon!


Sätt ugnen på 200 g. Gör iordning pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant (26 cm). Dela sedan på broccolihuvudet så det blir små buketter och koka i vatten med lite salt tills buketterna mjuknat. Häll av vattnet och låt broccolin svalna.

Strö över skinka i botten av pajen och fördela ut några bitar brieost (utan kanter).

Häll sedan på broccolibuketterna..


Blanda riven västerbottenost, grädde, ägg, salt och peppar och häll sedan över broccolin. In i ugnen i ca 40-60minuter.


Kolla när det gått ca 40 minuter om det blivit någon färg på pajen. Jag tog ut pajen för tidigt (40 min) så därefter testade jag att ta tag i kanten på pajformen med en grytlapp och skakade försiktigt för att se om det "dallrade". Låt den stå i ugnen tills det inte "dallrar" så mycket, annars är den garanterat för lös. Lägg över folie om pajen börjar få för mycket färg! Min ugn är inte riktigt som den ska, därför är det nog bäst ni kollar efter 40 min :)

Servera med en god sallad till- ett måste till paj!

Supergott! Det måste ni testa :)

/Elin

Lyxyoghurt


Det här fick jag som efterrätt i Grekland för många år sen och har stannat kvar i mitt mathjärta. Kan alltså serveras som en efterrätt eller bara som en lite extra lyxig kvällsmat.


Turkisk yoghurt
Äpplen
Valfria nötter
Flytande honung



Hacka de nötter du tycker är goda eller helt enkelt har hemma. Jag hade sötmandlar men hasselnötter är också smarrigt att ha på. Skär äpplet i båtar och ta skär bort kärnhuset. Häll upp yoghurt i en skål, sätt i äppelbitarna, strö över de hackade nötterna och ringla över honungen. Klart!




Hoppas det smakar!
/Ida

Köttfärssoppa


Bilden ger inte soppan rättvisa. Ser inte riktigt lika apitligt ut som det var ;)

Ingredienser:
400 g köttfärs
4 potatisar
1 gul lök
1 pressad vitlök
2 msk tomatpuré
2 dryga teskedar stark paprikakrydda
1 grönsaksbuljong (1 l vatten)
Salt
Vitpeppar
Chilikrydda
Lite smör att steka i

Börja med att skala potatis och tärna den i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Fräs på löken i lite smör. Häll sedan på vatten och buljong. Lägg i potatisen, den pressade vitlöken och tillsätt tomatpuré och paprikakrydda. Låt koka under lock i ca 10 minuter.

Stek under tiden köttfärsen och krydda med salt, vitpeppar och lite chilikrydda. När köttfärsen brynts klart så häller du över den i soppan och låt koka tills potatisen är klar!

Servera med en klick cremefraiche som du blandat lite pressad vitlök, salt och peppar i. Ett nybakat bröd till sitter ju heller aldrig fel :)

Måste även tillägga att soppan tar minimalt med tid att göra- perfekt en stressig vardag- så länge man tagit fram köttfärsen ur frysen på morgonen innan jobbet vill säga.

/Elin


Feta- och kaprisfyllda köttfärsbiffar

Ikväll bjöds det på feta- och kaprisfyllda köttfärsbiffar med avocadosallad och tzatziki hemma hos Gustafsson/Larsson.

Vi börjar med salladen. Instruktioner är överflödiga, men detta är vad jag hade i:
Avocado
Babyspenat
Cocktailtomater
Rödlök
Sharonfrukt
En liten liten klick Sambal Oelek
Ett par droppar citron
Olovolja
Salt & Peppar

En sedvanlig tzatziki bestående av:
1 halv gurka (var noga med att krama ur nästan allt vatten när gurkan är riven)
1 dl lätt-creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt & Peppar

Och slutligen biffarna. Nu var det visserligen inte jag som gjorde själva biffarna, men det sägs här hemma att det var superenkelt. Blanda ihop ingredienserna, forma biffar, och stek tills de är klara (ca 3 minuter på varje sida).
3 portioner (matlåda till en person - mig!)

500 g köttfärs
En halv fetaost
1-2 msk kapris
1 ägg
Lite ströbröd
Salt & Peppar



Smaklig måltid!

/Josefine

Tonfisksallad


God tonfisksallad som bjuder på en försmak av sommaren.


pasta
tonfisk på burk
tomat
avokado
sallad
rödlök

cream fraiche

fetaost
salt och peppar


Detta är enkelt ska ni se. Koka valfri pasta enligt förpackningen. Skär upp de grönsaker du har hemma eller önskar att ha i salladen. Jag hade tomat, avokado, sallad och rödlök. Blanda ihop den färdigkokade pastan med tonfisken och alla grönsakerna. Servera gärna med en god röra. Jag gjorde min på cream fraiche, fetaost, salt och peppar.




/Ida

Frappe


Brukar beställa in den här goda svalkande kaffedrinken när jag är i Grekland. Idag fick den avnjutas inne i mörkret med tända ljus och kylan utanför fönstret, riktigt gott det med!


Testade receptet från millashalsoblogg.blogspot.com och det blev riktigt gott! Som sagt, passar ypperligt en het sommardag men smakar även gott efter maten när man är sugen på något uppfriskande.

1 glas:
2 tsk Nescafe Lyx
1 tsk socker
1/2 dl kallt vatten
1 dl mjölk
en kula vaniljglass (Jag tog wienernougatglass- gott!)
isbitar.


Häll upp kaffet, sockret och vattnet i ett glas och vispa med en minivisp (tror det kallas skummare?) tills du får ett härligt fluffigt skum.
Häll i mjölk, is och toppa med en kula glass.
 

Njut av en god drink!

/Marika


Enkel kycklinggryta


Ursäkta bildkvalitén. Hade inga batterier i kameran så fick fota med min iphone.

Recept för 4 personer

kycklingfilé ca 400 g
purjolök 1
curry 1 tsk
buljong 3 dl
paprika 1
matlagningsgrädde 1 dl
soya 1 tsk
sweet chilli 1 msk
vindruvor

Skär kycklingen i mindre bitar och strimla purjolöken. Bryn sedan i smör eller margarin, strö över salt, peppar och curry. Häll på buljongen och låt puttra i ca 10 minuter. Strimla paprikan och lägg i grytan samt rör ner matlagningsgrädden. Smaka av med soya och sweet chilli. Garnera rätten med halverade vindruvor. 

Servera gärna med ris eller bulgur samt en härlig sallad. Smaklig måltid!

/ Karin


Hemmagjorda burgare med coleslaw och ugnspotatis


Hemmagjorda hamburgare med hemmagjord dressing, coleslaw och ugnspotatis

Till detta behövs:

300-400 g nötfärs
Hamburgerbröd (antingen bakar du själv eller köper för enkelhetens skull)
Salt, vitpeppar, chilipulver
2 msk vatten

Dressing:
1,5- 2 dl cremefraiche
2 msk senap
1,5 msk ketchup
1 tsk tomatpuré
½ finhackad gul lök
2 dryga matskedar bostongurka

Coleslaw:
4 små morötter
En liten del av ett litet vitkålshuvud (blir mycket vitkål!) Tror jag tog ungefär 1/4, om inte mindre!
1,5 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
½ finhackad gul lök
2 tsk fransk senap
Salt, peppar, lite socker

Ugnspotatis:
Potatis
Pommeskrydda

Ex. på tillbehör:
Tomat, salladsblad, lökskivor, cheddarost, ketchup, senap, gurka...


Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen som pommesstripes. Lägg potatisen på en ugnsplåt och ringla olivolja över. In i ugnen när den är uppvärmd till 225 grader och låt stå i ca 30 minuter.

Riv morötter, finhacka löken och strimla vitkålen. Blanda i en stor skål med creme fraiche, majonnäs och senap. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker.

Börja med dressingen. Blanda cremefraiche, tomatpuré, senap, ketchup, finhackad lök och bostongurka. Mixa med en stavmixer tills det blivit en jämnare röra. Låt stå kallt tills det andra är klart!

Blanda köttfärsen med kryddorna och lite vatten. Dela upp i fyra delar och forma först till bollar som du sedan trycker ut mot en blöt skärbräda. Lägg lite smör i en stekpanna och lägg i burgarna när smöret börjat bubbla lite. TIPS- tryck ner tummen litegrann i mitten av burgarna för att de inte ska svälla upp. (Såg tipset på något matprogram som jag inte minns vilket det var, och det funkar!). Stek ca 2-3 minuter innan du vänder på de. Efter ca 1 minuts stektid på andra sidan kan du lägga på en ostskiva (om du nu vill ha en ostburgare). Den smälter lagom tills burgaren är klar.

Sedan är det bara att dekorera burgaren med dina favorittillbehör. Glöm inte potatisen i ugnen! :)

Smaklig måltid!

/Elin






Tips - att steka fläskfile


Om ni inte redan använder en köttermometer när ni lagar mat borde ni verkligen börja. Det passar utmärkt till både kött, kyckling och fisk.


För att få en god och smaskig fälskfilé brukar jag, efter att ha skurit bort fettet och delat fläskfilén i två, bryna den på båda sidorna på hög värme. Sedan skruvar jag ned plattan, sticker in köttermometern i mitten av fläskfilén och lägger ett lock över stekpannan. Sen väntar jag tills köttet har kommit upp i 73 grader. Då tar jag av stekpannan från plattan och när köttet är 75 grader är det klart för att skäras upp och ätas. Enkelt och garanterat saftigt kött.

Lycka till!
/Ida

Fetaostfylda tomater


Idag har det ätits supergod middag här hemma. Fetaostfyllda tomater med fläskfilë.


8 fyllda tomater

8 tomater
1/2 dl strödbröd
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad basilika
100 g fetaost
salt och peppar
olivolja





Börja med att sätta på ungen på 250 grader. Finhacka löken och vitlöken och blanda ihop det med ströbrödet, den finhackade basilikan och fetaosten. Skär av toppen av tomaterna och gröp ur innehållet. Fördela därefter röran i tomaterna. Ett tips från mig är att hållas över skålen när du gör detta då det lätt kan hamna lite utanför ;) Placera de fyllda tomaterna i en ungsfast form och grädda i mitten av ungen i 10 minuter.

Passar superbra till en bit kött men fungerar säkert också bra till en buffé.

/Ida

Sötpotatissoppa




4 portioner

600 g sötpotatis i bitar
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
8 dl grönsaksbuljong
1 dl lätt kokosmjölk
salt
några droppar tabasko
4 msk gräddfil


Lägg potatisen, lök och vitlök i en kastrull och tillsätt grönsaksbuljongen. Låt det sjuda under lock i cirka 15 minuter, tills potatisen har mjuknat. Häll i kokosmjölken och mixa till en slät soppa. Krydda med salt och tabasko. Servera med en sked gräddfil.

/Ida

Fläskfilégryta med chorizo

Smaskig fläskfilégryta med chorizo!!
Smaskig fläskfilégryta med chorizo!! En stor favorit här hemma.
4-6 portioner (beroende på hur hungrig karl man har =) )
1 fläskfilé
1 paket chorizo (eller annan smakrik korv)
Skiva i lagom bitar och stek tills kött och korv fått lite färg, jag brukar steka i varsin stekpanna. Krydda köttet, förslagsvis med salt och vitpeppar, slängde även i en finhackad vitlöksklyfta. Sen brukar jag hälla i köttet och korven i en större gryta för att få plats med mycket sås!
"Sås"
ca 4 dl grädde
ca 2 dl mjölk
en liten klick turkisk yoghurt
1 köttbuljongtärning
ca 1 tsk kalvfond
ca 2 tsk sambal oelek
ca 2 tsk tomatpuré
en skvätt soya
salt & peppar
ev. lite mjöl för att reda såsen
Servera med ris och en god sallad!
Smaklig måltid!
// Johanna

Thaibiffar med sweet chilli och nudlar


Härliga biffar för alla som gillar asiatisk mat


Biffar:
500 g fläskfärs
2 klyftor vitlök, finhackad
6 citrongrässtjälkar, finhackad
2 msk fisksås (rekommenderar 1 ½ msk, då fisksås har en speciell smak)
ca 2 dl färsk koriander, finhackad
svartpeppar
2 msk sesamolja
1 tsk socker

Börja med att sätta på ugnen, använd ugnens grillfunktion. Blanda sedan köttfärsen tillsammans med vitlök, citrongräs, fisksås, svartpeppar och hälften av koriandern. Forma färsen till relativt tunna biffar och pensla dessa med sesamolja på båda sidorna samt strö över lite socker. Ett tips är att grädda biffarna ganska högt upp i ugnen men håll koll så de inte blir brända. 





Nudlar:
Koka nudlar efter vad som står på förpacknigen. Rekommenderar att ni använder smala äggnudlar. För att få nudlarna lite extra goda brukar jag efter koktiden woka nudlarna i några minuter tillsammans med chilli, vitlök, gul lök och lite ljus soja.

Topping:
Garnera gärna nudlarna och biffarna med vårlök, chilli och resten av koriandern samt ringla lite sweet chilli sås över hela rätten eller servera såsen i en liten skål brevid.

Detta är en av mina nya favoriträtter som jag varmt rekommenderar, så smaklig måltid och lycka till!!

/ Karin


Tomatsoppa på norskt vis


Efter att ha bott många år i Norge kan jag bli riktigt sugen på norsk tomatsoppa ibland. Det är tomatsoppa med makaroner och ägg, barnsligt gott!


3 portioner

2 charlottenlökar
2 msk olivolja
1/2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 stora tomater
3 dl vatten
1/4 tärning hönsbuljong
2 msk cream fraiche
1-2 tsk socker
salt och peppar

kokta makaroner
hårdkokta ägg

Finhacka charlottenlöken. Häll olivoljan, löken och tomatpurén i en kastrull och fräs tills löken är blank och lite mjuk. Häll i de krossade tomaterna och låt det småkoka tills vätskan kokat bort, ca 10 minuter. Grovhacka tomaterna och häll i dem i kastrullen tillsammans med vattnet och buljongen. Låt det koka i ca 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och häll sedan i cream fraichen. Blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.


Under tiden som soppan gottar till sig på spisen kokar du makaronerna och äggen som skal serveras till soppan.


Smaklig måltid!
/ Ida

Köptips: Muffinsformar!


Bryter av recepten här med ett litet köptips: dessa söta muffinsformar från Lagerhouse!



Förutom att de är otroligt söta (vem kan motstå en muffins serverad i dessa?) gillar jag dem eftersom de håller formen så otroligt bra! Vanliga enkla pappersformar tappar ju lätt formen vilket kan se lite tråkigt ut… Med dessa formar behöver du ingen muffinsplåt utan placera bara ut dem på en vanlig plåt.




Så iväg med er nu till Lagerhouse och shoppa finfina muffinsformar! =)

/ Marika

 


(Gamla) hederliga chokladbollar


Gamla hederliga chokladbollar med pärlsocker/tuttifrutti strössel

Blev idag sådär plötsligt sugen på chokladbollar.

Här har ni receptet om ni skulle bli lika sugna ni. Jag gjorde enligt AXA (havregrynspaketet)recept, men något gick fel när jag läste så blev lite annorlunda, men betyget blev ändå "riktigt jä*la gott" :)

100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
½-1 dl kakao (skulle vara 2 msk)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kallt kaffe (som egentligen skulle vara 2 msk)

Pärlsocker
Tuttifrutti strössel

Jag började med att mixa ihop havregryn, socker, vaniljsocker och kakao. Sedan blandade jag ner smöret med händerna, lättast så! Därefter tillsatte jag kaffet. Rulla chokladbollarna i pärlsocker eller strössel (eller bägge?)

Det som blev lite kruxigt med mitt recept var att chokladbollarna inte blev så kladdiga så det var svårt att få pärlsockret och strösslet att fästa, men som sagt, själva bollarna blev riktigt goda!

/Elin

Färsk lax i ugn med blomkålsmos och avokadoröra


Fantastiskt god, festlig söndagsmiddag i form av lax med härligt blomkålsmos och avokadoröra

Färsk lax i ugn:
1 bit färsk lax med skinn (valfri storlek)
Citron
Fryst dill
Rödlök
Smör
Salt, peppar

Blomkålsmos:
½-1 blomkålshuvud
1 grönsaksbuljong
2 msk philadelphiaost
Dill
Salt, peppar

Avokadoröra:
1 avokado
2 dryga teskedar philadephiaost
½ finhackad rödlök
Några droppar citron
Salt, peppar


Börja med laxen. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Salta och peppra. Lägg tunna skivor med smör ovanpå och bredvid laxen. Strö över dill (jag hade fryst), skivad rödlök och några skivor med citron. Ställ in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Håll dock koll på laxen (vet att min ugn lever sitt eget lilla liv)- den får ju inte bli torr.

Medan laxen står i ugnen kan blomkålen kokas. Dela på blomkålen så det blir små buketter. Tillsätt en grönsaksbuljong och koka tills blomkålen är mjuk. Häll av det mesta av vattnet, men låt lite, lite av spadet vara kvar i kastrullen för smakens skull. Mixa sedan blomkålen med en stavmixer. Tillsätt sedan philadelphiaost, salt, peppar och dill i önskad mängd.

Mosa avokadon och blanda med philadelphiaosten. Rör i rödlöken och pressa ur några droppar av citronen. Krydda med salt och peppar.


Smaklig måltid! /Elin


Passionsfruktscheesecake med vit choklad


En härlig cheesecake med smak av vit choklad och passionsfrukt.


Botten:
8 digestive kex
6 bragokex
125 g smör
 
Fyllning:
3 gelatinblad
400 g philadelphiaost
4 msk socker
1 msk vaniljsocker
1/2 citron rivet skal + saften
5 passionsfrukter
150 g vit choklad
 
Topping:
1 gelatinblad
1/2 dl vatten
2 msk socker
2 passionsfrukter
 
Sätt ugnen på 200 C och smält smöret. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut detta på botten av en bakform med avtagbar botten(gärna med fastklämt bakplåtspapper i botten så du lätt kan föra över kakan till ett tårtfat vid servering!). Grädda ca 10 min.
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Passera sedan passionsfrukterna genom en sil och blanda saften med philadelphiaosten till en mjuk smet. Blanda ner socker, vaniljsocker och citronskal. Smält den vita chokladen och rör ner i smeten. Värm citronjuicen i en kastrull och lägg i gelatinbladen och låt smälta under omrörning, vispa sedan i detta i ostsmeten och häll över smeten i formen. Ställ kallt ett par timmar.
 
Efter det är det dags för att göra toppingen. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter. Värm socker och vatten i en kastrull och lägg ner gelatinbladet och rör så det smälter. Skrapa ur passionsfrukterna och blanda ner dem. Häll toppingen över kakan och låt stå kallt ytterligare ett par timmar.
 
(Denna kaka blir rätt låg men ändå lagom tycker jag men vill man ha en högre kaka med mer fyllning så är det bara att dubbla receptet på smeten! Recept från matplatsen!)


/ Marika


Chiliglaserad kyckling med rotsaker


Supgergod och enkel middag! Måste prövas!


3 portioner

3 kycklingfiléer
200 g palsernacka
300 g morrötter
1 röd lök
250 g körsbärstomater
olja
flingsalt och peppar

Marinad:
1/2 msk solrosolja
1 msk sweetchilisås
1 msk soja

Fetaoströra:
150 g fetaost
1 dl naturell yoghurt
2 msk hackad färsk timjan


Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp palsternackan och morötterna i stavar och rödlöken i klyftor. Blanda marinaden och pensla på runt om hela kycklingfiléerna. Innan jag gjorde detta så delade jag mina filéer i två eftersom de var så stora. Lägg sedan de marinerade kycklingfiléerna på en plåt täckt med bakplåtspapper och lägg rotfrukterna och löken runt om. Pensla på lite olja på rotfrukterna och strö över lite flingsalt och peppar. Baka sedan detta mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kycklingen blivit 70 grader om du använder dig av ungstermometer. Snurra också gärna plåten efter halva tiden, då gräddas allt jämnare. När det är 5 minuter kvar lägger du på körsbärstomaterna på plåten.

Medan du väntar blandar du fetaosten, yoghurten och timjan. Sedan är det klart att servera!


Superduper smarrigt!
/ Ida

Fetaoströra


Den här röran tillhör egentligen ett annat recept som snart kommer komma upp på bloggen men den var så god att jag tänkte att den kan passa andra rätter också. Helt klart god både till kött och fisk!


4 portioner

150 g fetaost
1 dl yoghurt naturell
2 msk hackad färsk timjan


Blanda fetaosten, youghurten och timjan till en konsistens som du själv gillar. Jag tycker om när det är lite bitar i såsen andra kanske heller mixar den helt slät. Klart!


/Ida

Kantarellwok med couscous


Till den här rätten har jag använt mig av förvällda kantareller som plockades och frystes in i höstas. Vet inte om man får köpt kantareller i affären nu faktiskt.


2-3 portioner

1,5 dl fullkornscouscous
3 dl förvällda kantareller
1/2 påse wokgrönsaker
salt och peppar


Bryn wokgrönsakerna i en stekpanna tillsammans med de tinade kantarellerna. Koka upp 1,5 dl vatten med 1 krm salt och häll i couscousen. Ta av kastrullen från plattan och låt couscousen dra åt sig vattent i 3-5 minuter. Häll i lite olja i couscousen och blanda ihop allt i en skål. Servera!


Lätt och sabblagat!
/ Ida

Daim- och bananglass



Detta recept kan bli lite trixigt att genomföra utan min fantastiska födelsedagspresent: Glassmaskinen! Utan den vet jag faktiskt inte alls hur man går tillväga ska jag villigt erkänna. Men såhär gör man i alla fall om man är stolt ägare till en av de bästa uppfinningarna på länge.

Jag utgick från ett basrecept för vaniljglass som följer med maskinen, men ändrade lite i det, och ersatte en del grädde med mjölk. Gällande mängd grädde/mjölk får man nog prova sig fram lite. Såhär gjorde jag!

Du behöver:

1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
3/4 dl mjölk
2 1/2 msk socker
2 äggulor
1 banan
1 liten chokladkaka Marabou mjölkchoklad med daim (borträknat några rutor som man råkar få i sig vid öppnandet av chokladkakan)

Vispa grädden. Vispa ihop äggulorna, sockret och vaniljen i en annan bunke. Vänd ner den vispade grädden och mjölkskvätten i äggen, sockret och vaniljen. Mosa bananen och blanda i. Sedan ställs blandningen in i kylen en stund, för att sedan blandas ihop i glassmaskinen. Chokladen har man i när glassen är så gott som färdig.




/Josefine

Chokladsnittar


Enkla och goda småkakor.


200 g smör
2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1 äggvita
pärlsocker

Sätt på ugnen på 200 grader. Rör ihop rumsvarmt smör och socker poröst. Rör ner kakao, vaniljsocker, äggulan och vatten. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och arbeta ihop till en deg. Rulla 4 längder. lika långa som plåten. Läg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lite lätt med tummen längs hela rullen. Pensla med uppvispad äggvita och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Skär längderna i sneda bitar, ca 2 cm breda, medan de är varma.

/Ida

Duchessepotatis


Ett roligt alternativ till vanlig klyftpotatis. Smakar gott och ser festligt ut.


(Recept från alltommat.se)

4port.

8-10st potatisar, medelstora
1-2msk smör
2st äggulor
2,5dl västerbottenost
1dl gräslök                
½  tsk salt
svartpeppar, nymald

Koka potatisen mjuk och slå av kokvattnet. Riv osten och hacka gräslöken. Pressa potatisen och rör i smör, äggulor, ost och gräslök till ett mos. Krydda med salt och peppar. I samband med serveringen spritsar du moset till toppar på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och gratinerar topparna ca 8 minuter i 250° ugn.



Jag serverade min duchessepotatis till ugnsstekt färsk lax, gräslökssmörsås, sparris och coctailtomater.


/ Marika

 


Köttgryta

 

Vad passar väl bättre än en värmande god köttgryta en kall söndag som denna? Det blev lite av en tager-vad-man-haver gryta men oj så gott det blev!

Vi hade dessa ingredienser:
ca 400 g nötkött, grytbitar
½ purjolök
1 gul lök
2 morötter
1 burk skivade champinjoner
Köttbuljong
2,5 dl grädde
1-2 msk Soya
Maizena till redning
Salt, peppar, persilade, vitlökspulver, vitpeppar
Smör att steka i
Potatis


Börja med att lägga köttet på en skärbräda, eller på ett fat. Krydda och gnid in kryddorna ordentligt i köttet. Stek på hög värme i lite smör tills köttet fått färg. Häll sedan på vatten och buljong och låt koka i drygt 1-1½ timme. Tillsätt sedan morötter, lök, purjolök och champinjoner, låt koka tills grönsakerna blivit lite mjuka (inte för mjuka!). Häll sedan i grädden och soya. Strö på maizena tills du får önskad konsistens på såsen. Servera med potatis :)

Går ju att servera med någon grönsak till också ;)

/Elin


Sushi

Jag, Marika, Elin och Ida lagade vår egen sushi.



Du behöver:

Sushiris
Risvinäger
Soja
Wasabi
Färsk lax
Gurka
Avokado
Morötter
Skagenröra
Crabsticks
Majonäs
Stenbitsrom
Sesamfrön
Bambumatta
Sjögräsplattor
Socker


Det finns oftast en sushihylla i affären .


Gör så här:
Koka ris enligt anvisningar. För att göra vanliga sushirullar lägger du en sjögräsplatta med den blanka sidan neråt på bambumattan. När riset svalnat placerar du ut det på sjögräset, spara några centimter i bortre änden. Lägg på lite wasabipå riset. Lägg sedan på de ingredisenser du vill ha, t ex lax, avokado, gurka och skagenröra. Rulla sedan ihop rullen med hjälp av babumattan. För att limma ihop rullen penlsa på lite vatten på sjögräset som blev över i ena änden.

 

Skär lagom stora bitar (ca 2cm) och lägg upp på ett fat.


Vi provade även att göra ut- och invända sushirullar. Då lägger du på ris precis som vanliga rullar. Lägger sedan på plastfolie och vänd upp och ner. Placera istället ut ingredienserna direkt på sjögräset och rulla ihop. Om du vill kan du rulla sushin i sesamfrön eller stenbitsrom.



 

Smaklig måltid och lycka till!
/Elisabeth

 


RSS 2.0