Färsk lax i ugn med blomkålsmos och avokadoröra
Fantastiskt god, festlig söndagsmiddag i form av lax med härligt blomkålsmos och avokadoröra
Färsk lax i ugn:
1 bit färsk lax med skinn (valfri storlek)
Citron
Fryst dill
Rödlök
Smör
Salt, peppar
Blomkålsmos:
½-1 blomkålshuvud
1 grönsaksbuljong
2 msk philadelphiaost
Dill
Salt, peppar
Avokadoröra:
1 avokado
2 dryga teskedar philadephiaost
½ finhackad rödlök
Några droppar citron
Salt, peppar
Börja med laxen. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Salta och peppra. Lägg tunna skivor med smör ovanpå och bredvid laxen. Strö över dill (jag hade fryst), skivad rödlök och några skivor med citron. Ställ in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Håll dock koll på laxen (vet att min ugn lever sitt eget lilla liv)- den får ju inte bli torr.
Medan laxen står i ugnen kan blomkålen kokas. Dela på blomkålen så det blir små buketter. Tillsätt en grönsaksbuljong och koka tills blomkålen är mjuk. Häll av det mesta av vattnet, men låt lite, lite av spadet vara kvar i kastrullen för smakens skull. Mixa sedan blomkålen med en stavmixer. Tillsätt sedan philadelphiaost, salt, peppar och dill i önskad mängd.
Mosa avokadon och blanda med philadelphiaosten. Rör i rödlöken och pressa ur några droppar av citronen. Krydda med salt och peppar.
Smaklig måltid! /Elin
Det här verkar så sjukt gott ut Elin! Jag ska absolut testa!