Lövbiffsgratäng



Har ni idétorka på vad ni ska laga för gott till kvällens middag?Lugn bara lugn,Jag har svaret!Här kommer ett tips på en supergod och festlig lövbiffsgratäng. Grundreceptet kommer från Bara en kaka till.blogspot.com men jag har ändrat om lite och här kommer min variant:

Gratäng:
300-400 g strimlad lövbiff (Färsk)
3 msk soya
2 msk kalvfond
2 pressade vitlöksklyftor
ca 12st  färska champinjoner
2 små gula lökar
1 hackad röd paprika

Sås:
4 dl matgrädde (För extra lyx, ta vispgrädde!)
1 msk mjöl till redning
ca 150 g cantadou färskost med smak av basilika och vitlök
timjan

grovmalen svartpeppar
lite salt

Potatis
Olivolja
Persilade
Flingsalt


Börja med att strimla lövbiffen och lägg den i en stor skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. Låt den marinera en stund medan du förbereder resten av maten. Skär potatisen i klyftor och ringla över olivolja,persilade och flingsalt. Skjuts in i ugnen! 


Hacka grönsakerna och svampen och stek detta i lite smör. Lägg sedan paprikan, löken och svampen i botten på en smord ugnsfast form.


Lägg den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Köttet ska inte brynas innan! Det kommer att bli färdigt i ugnen sedan och blir jätte saftigt och gott. Det är det som är hemligheten mina vänner!

Nu är det dags att börja med såsen. Till den börjar man med att  koka upp grädden. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en liten rednings-shaker och skaka den tillsammans med mjölet, häll sedan redningen i den varma grädden. Ha i osten och krydda med timjan, salt och peppar. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ordentligt. Häll sedan såsen över det marinerade köttet och grönsakerna. 


Ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns. Servera gratängen med klyftpotatisen och ett glas rött!


Ha en underbar lördag allesammans!

/Marika

Tacobadkar



Nu kommer mamma bli glad för här kommer ett hett tips om en rätt som jag blev bjuden på hemma hos lilla mamma och pappa, och sedan dess har jag och J gjort den här hemma med jämna mellanrum. Vi är ju inte lika fanatiska över tacos som så många andra så det här (och fajitas) är vår variant.

Du behöver (4 port):
  • Taco tubs
  • En hel kyckling
  • 2 tomater
  • 2 dm gurka
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk Sambal Oelek
  • 1-2 lime
  • 100 g riven ost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk honung
  • salt
För den ultimata upplevelsen - köp en hel färsk kyckling och tillaga den själv. Det blir 100 gånger godare än att köpa torra frysta filéer. Det är ju dock lite äckligt att stycka den själv, men jag överlåter den uppgiften till mannen i huset. Han lägger den i en form, har på soja, smör och kryddor, skjutsar in pippifågeln i ugnen i ca en timma, och tar ut den då och då för ösning.



Sedan är det dags att hacka hacka hacka. Tomaterna, gurkan, paprikorna, rödlöken och vitlöken ska hackas i små små bitar och blandas i en skål. Därefter smakar du dig fram med saften från lime, Sambal Oelek och salt. Ska du bjuda på det och det ska se snyggt ut så kan du lägga ner lite extra tid och pilla bort det rinniga i tomaterna och skrapa bort "kärnorna" från gurkan.




När kycklingen har svalnat skär du den i ganska små bitar.

Nu har man två alternativ. Antingen gör man som jag (som föredrar mina grönsaker kalla och otillagade) och lägger i kyckling och ost i tacoskalen, skjuts in i ugnen tills osten har smält, och sedan på med grönsaksröran. Eller så gör man som min käre sambo och låter även grönsaksröran vara med i ugnen, och toppar allt med ost. Man får göra precis som man vill!

Slutligen, när det äntligen är dags att ätas så klickar du på lite crème fraiche blandat med honung!

/Josefine

Prinsesstårta

Prinsesstårta var min favorit när jag var liten och idag kände jag att jag ville göra en favorit i repris. Tårtan blev uppskattad och jag blev verkligen nöjd med resultatet.



Ingredienser:
  • Tredelad kakbotten
  • 2 dl vaniljkräm
  • 4 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • hallonsylt
  • 1 st marsipanlock
  • pyntgelé

Gör så här:

1. Börja med att vispa grädden tjockt.
2. Blanda i vaniljkrämen och lite vaniljsocker i grädden och vispa igen till en lagom fast konsistens.
3. Lägg första botten på ett serveringsfat och täck ytan med ett rikligt lager med hallonsylt.
4. Lägg på nästa bottendel men välj den här gången den översta delen. Som praoelev på ett konditori lärde jag mig att mittendelen är lättare att böja utan att den spricker.
5. Lägg på nästan allt av gräddblandningen och forma massan som en kupol.



6. Placera nu den tredje delen av kakbottnarna på toppen av gräddkupolen.
7. Smörj ut det sista av grädden på toppen och på sidorna av tårtan, detta kommer att fungera som ett klister för marsipanen.
8. Rulla ut marsipanlocket och plasera det uppe på tårtan och skär bort den överflödiga marsipanen.



9. Gör några rosor eller roliga figurer av den överflödiga marsipanen. Låt fantasin flöda.
10. Skriv eller gör något skojigt med pyntgelén.



/ Ida

Hallongrottor

Idag har jag återvänt till 90-talet och bakat hallongrottor. En småkaka som verkligen är värd en comeback. Minnena växte sig stora när den välbekanta smaken nådde mina smaklökar.




Ingredienser:
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • hallonsylt

Gör så här:
1. Blanda först ihop vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsockret i en skål.
2. Dela upp smöret i lite mindre bitar och häll också dem uppe i skålen.
3. Arbeta ihop alla ingredisenserna till en deg, matberedare funkar finfint. Men om du som jag inte hade tillgång till en går det alldeles utmärkt att knåda degen för hand, då rekomenderar jag dock rumstempurerat smör.
4. Låt sen degen vila lite i kylskåpet, då blir den lättare att arbeta med.



5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Lägg små muffinsformar på en plåt.
7. Rulla degbollar som är lite mindre än en pingisboll.
8. Gör en grop med tummen på toppen av degbollen och fyll hålet med hallonsylt.
9. Grädda grottorna i mitten av ugnen i cirka 10 minunter.




/ Ida

Pollykaka

 

Här kommer någonting för alla er chokladälskare därute! Och jag antar att ni är en hel del =) Detta är som en blandning av kladdkaka och brownie kan man säga. En härligt kladdig chokladkaka med bitar av sega polly. Denna godbit hade vi med oss till efterrätt i trysil och det blev mycket uppskattat kan jag lova, kakan försvann i ett naffs! =) Receptet kommer ursprungligen från Matplatsen. Har endast gjort några mindre justeringar:


Du behöver:
3st ägg
2 dl strösocker
200g mörk choklad (helst Marabous mörka 200gram kaka!)
100g smör
½ dl vetemjöl
1 påse polly (ljus)
Kokosflingor


Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och lägg i chokladen och rör tills den också smält. Blanda ner chokladsmeten i äggsmeten och tillsätt mjölet (rör om väl) och i med pollyn.

 

 

Häll smeten i en form och smörj den med smör och kokosflingor.

 

Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Kakan ska vara kladdig!
Servera med vispad grädde eller vaniljglass och bara njuut!



Den här kakan är verkligen underbar! Helt klart en av mina absoluta favoriter!
/ Marika


Grekisk kyckling i ugn


Hej på er! I fredagskväll hade vi "taste it" kväll med jobbet, vi delade upp oss i tre grupper och varje grupp ansvarde för förrätt, varmrätt eller efterrätt. Mitt lag stod för varmrätten- som blev grekisk kyckling i ugn med klyftpotatis. Supergott (detta har jag även blivit bjuden på av Karin en gång!). Blev ganska mycket mat kvar så fick med mig en doggybag hem och ikväll gjorde jag en repris här hemma. Det som behövs är:

Kycklingfiléer
Fetaost
Oliver, gröna och svarta
Grädde
Salt och peppar
Basilika (färsk eller torkad, vi hade torkad)

Potatis

Olivolja

Börja med att skala potatisen (eller som vi gjorde, borsta rent skalet). Skiva potatisen i klyftor och häll på olivolja, in i ugnen på 225 grader tills potatisen blivit mjuk och fått färg.

Skiva kycklingfiléerna och lägg i en ugnsfast form med lite olja i botten. Fördela fetaosten på kycklingen, salta och peppra, häll på oliverna och basilika och avsluta med att hälla på grädde. In i ugnen på 225 grader ca 20-30 minuter.. Ikväll toppade vi rätten med körsbärstomater och persilja! Såååå gott!

/Elin

Chèvresallad

Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig fint för att förklara hur fantastisk denna sallad känns mot gommen. Jag kunde inte sluta säga "ååååh" och "mmmmm" när vi åt den igår. Är du cheese lover som jag måste denna rätt ätas snarast! Denna gång snnodde vi inte heller receptet från någon annan, utan komponerade ihop ingredienserna alldeles själva. 





  • Chèvre
  • Ruccolamix
  • Cocktailtomater
  • Gurka
  • Röd paprika
  • Svarta kalamataoliver (Elin & Marika, jag har äntligen lärt mig tycka om oliver!!)
  • Pasta
  • (Salami om man vill ha lite protein)
  • Gojibär
  • Påse med blandning av pinjenötter, solrosfrön och pumpakärnor

Och som grädden på moset, en finfin dressing bestående av:
  • Honung
  • Olivolja
  • Balsamico

/Josefine

Glassandwich!



I måndags (alla hjärtans dag) när jag kom hem från skolan möttes jag av rosor och en tvårättersmeny, och äran att själv stå för efterrätten! Eftersom jag länge har känt ett sug efter GB:s sandwich så bestämde jag mig för att prova på att göra en egen variant, och hittade ett recept av allas vår Leila! Nu är ju hon lite övertaggad ibland så enligt hennes recept ska man göra även glassen (med smak av vit choklad) själv, men jag köpte mig en färdig hederlig vaniljglass. Men de underbara kakorna som ska omsluta glassen och göra den till en sandwich gör man såhär:
  • 250 g mjukt smör
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1.5 dl ljust muscovadosocker (jag använde råsocker, det går lika bra!)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bikarbonat
  • 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
  • 100 g pekannötter

Gör såhär:

Vispa smör, salt, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker krämigt.

Tillsätt ägg och vispa lite till.

Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg.

Tillsätt grovhackad choklad och hela pekannötter.

Forma degen till en rulle.

Plasta in och låt den vila i kylen någon timme.

Forma 12 bollar av degen.

Gägg dem plåtar med bakplåtspapper och platta till dem.

Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter i 175 grader.

Sätt ihop din sandwich när den ska serveras. Två kakor med glass emellan.

 

 

Sååå gott, påminner om Ben & Jerrys underbar sandwich! Och de är även väldigt goda för sig själva, som kakor till kaffet!

 

/Josefine



Tacopaj


Ofta när jag har brist på idéer gällande mat till kvällen så slänger jag fram en påse köttfärs från frysen som får tina under dagen. Oftast blir det spaghetti & köttfärssås (men det är jag döless på nu) eller tacos. Idag slog jag till på att göra en tacopaj. Sjukt god blev den!

Förutom pajdeg gjorde jag följande fyllning (i ordningen som följer): 
*Köttfärs och stekt lök (tacokryddat)
*Färska skivade jalapenos
*Delade körsbärstomater
*1 burk cremefraiche blandat med 2 pressade vitlöksklyftor, flingsalt, svartpeppar, ca 1 msk majjonäs samt riven ost.
*Avslutade med att strö över lite riven ost också.

Detta serverades med sugarsnaps- bästa, bästa, bästa grönsaken! (Hade dessvärre inte så många andra grönsaker hemma, annars hade jag gjort en god sallad till- nästan ett måste till paj!)

/ Elin

Wienerschnitzel



Okej, det är är ju egentligen inte något recept, och inte heller något jag kommit på själv. Men om inspirationen där hemma är dålig och ni funderar över vad ni ska äta ikväll. Ät detta! Det är så sjuuuukt gott!
Bilden är lite dålig. Jag tog den med mobilen, jag var för hungrig för att hämta den riktiga kameran (några meter bort).

Det är alltså färdiga wienerschnitzlar som är köpta i frysta 8-pack (tror det är Scan). Nu är det ju såklart mycket godare att göra egna, men vill man göra något enkelt och snabbt är det här superduper! Till det åt vi denna gång potatisskivor i ugnen, men brukar vanligtvis göra egna potatisklyftor (pommes är också fint till ska jag erkänna). Och ett måste är att ha ansjovis på. Tog ingen bild på ansjovisburken, men ni vet sådana där små rosa konservburkar som finns vid sillen i mataffären. Och så några ärtor på det. Yum yum yum!
I måndags bakade jag en helt fantastisk efterrätt, återkommer om den senare!
/Josefine



Frukost!

Väldigt simpelt faktiskt, men ni som har idétorka gällande frukost kan testa detta. Jag har ätit denna frukost i ett år nu och jag tröttnar inte. Jag kan t.o.m få äggabstinens om jag missar frukosten någon dag (vilket jag ofta gör nuförtiden!) ;)

Du behöver:
Rostade formfranska
Bregott extrasaltat
Kokta ägg (ca 7 min för bäst konsistens)
Lite flingsalt

GAAALET GOTT!

/ Elin

Söndagsbrunch American Style

I förmiddags slog jag och sambon på stort och gjorde oss en Brunch som hette duga! Det var American Pancakes, Scrambled eggs, bacon, och Hash browns!




American Pancakes (ca 10 st):

3 ägg
2 dl mjöl
1, 25 dl Mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
1 nypa salt

Separera gulan från vitan, vispa upp vitan med lite salt så att det blir fluffigt och inte ramlar ur om du vänder på skålen.

Blanda ihop ägggulorna, mjöl, mjölk, bakpulver, salt och socker och vispa ihop.

Rör ner vitan i den smeten.

Häll i små pölar i stekpannan (ca 2-3 st i en normalstor stekpanna) och låt dem gräddas ca 1 min per sida.

Vi åt med skivade bananer, blåbär och Maple Syrup på! Mums!





Hash Browns (4 st):

  • 2 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • salt och peppar

Vispa upp ägget

Skala och riv lök och potatis

Blanda med ägget och krydda med salt och peppar

Forma till små runda plättar, ca 4 cm i diameter

Stek dem gyllenbruna på båda sidor

 

Detta kan jag  verkligen rekommendera, det lyser upp en trött söndagsförmiddag! Och det är jättegott, speciallt hash brownsen!  Man står sig mätt ända fram till kvällen nästan! Hoppas ni har haft en bra helg! 

/Josefine



Räkcoctail & Pecorinolax med romsås

Igår (lördag) blev det hux flux trerätters på menyn. Vi hittade en påse räkor (med skal såklart) i frysen och en stoooor laxfilé på Ica till superpris. Förrätten fick bli en 80-talsinspirerad räkcoctail bestående av:
  • Räkor
  • Mango
  • Avocado
  • Lime
  • Citron
  • Sambal Oelek
  • Cayennepeppar
  • Chilipeppar
Räkorna skalades, mangon och avocadon tärnades, limen och citonen klämdes i och resten smakade jag av med tills det var gott. Tycker det är så gott med lime och starka smaker ihop!



Till varmrätt petade vi in laxen i ugnen efter att ha gnidit in den med salt, peppar och ett lager färskriven Pecorino (det går nog lika fint med västerbottenost eller parmesan t.ex). Till det gjorde vi smörslungad potatis och en jättemumsig romsås som J rörde ihop:
  • En burk röd rom
  • 2 dl Creme Fraiche
  • Saften av en halv citron
  • Lite majonäs
  • Peppar
Det var även tänkt att vi skulle ha smörslungad sparris till, men vi glömde köpa det!


Och slutligen, efterrätten. Den har jag inte fotat, den såg inte så god ut, men det var den. Enkelt och smidigt: SIAs Mynta och Fikonglass toppad med Nötcreme! :)

Så avslutade vi kvällen med att titta på Toy Story 3, himla bra film!

/Josefine



Lördagsgott


Hade höga förväntningar på såsen (Lallerstedts pepparsås) eftersom jag älskar hans bea- och hollandaisesås, men nja, jag vet inte, den var stark och jag fick typ halsbränna av den. Någon som smakat den? Vad tyckte ni?


Igår lagade karln mat! Det blev fläskfilé med pommes, kokt sparris, Lallerstedts pepparsås och en god sallad. Enkelt (?) och gott :)

Det godaste på tallriken var sparrisen (enligt mig haha) det gör man faktiskt alldeles för sällan! Min favorit är färsk, kokt sparris med skinka och hollandaisesås med några rivna parmesanflarn på. 

Nåja, ett gott tips till sallad är att skiva upp massa sugarsnaps och ha i- sjukt gott! 


/ Elin

Fredagsmyyys!

Fredagsmyset den här helgen bestod av varsin härlig plocktallrik som intogs i soffan framför Let´s Dance…


Räkor, färsk baguette ,ost och kex, bakad potatis, avokado, skagenröra, varmrökt lax, rosévin, yummi!

Till potatisen gjorde jag eget kryddsmör som kryddades med Lilla Viks kryddsmörskrydda. Kryddan handlade jag på hindersmässan i örebro i år. Blev supergott och det känns ju alltid lite extra lyxigt att göra det själv, eller vad säger ni? =)

Den här gången köpte vi färdig skagenröra på burk men allra godast är ju såklart att göra egen. Till min vanliga skagenröra brukar jag ha i:

3dl creme fraiche
1 msk majonnäs (gärna med citronsmak)
400g räkor med skal
1 pressad vitlöksklyfta
½ rödlök
Dill, salt och peppar efter egen smak


Vad åt ni för gott i helgen då?


/Marika


Banoffeepie

Här kommer den godaste efterrätten, fikat, desserten- Banoffeepie! Finns väl en uppsjö av olika typer av detta recept men min inspiration kommer från matplatsen! Barnsligt gott faktiskt!

Du behöver:
Krossade digestivekex (ett halvt paket, sån där rulle)
100 g smält smör

Detta rörs ihop och plattas ut i en pajform som en botten.

1 burk kondenserad burk (ska inte vara några bucklor på burken!) Burken kokas täckt av vatten (hela tiden) i minst 3 timmar!
2-4 skivade bananer, beroende på storlek på banan och önskad mängd..
3 dl vispad grädde
Krossad daim

Den kondenserade mjölken blir som kolasås/kräm, detta brer du ut ovanpå digestivebotten. Därefter skivar du bananerna och fördelar ut som ett jämnt lager ovanpå kolasåsen. Bred sedan på den vispade grädden och avsluta med topping av krossad daim. Sjukt gott!


/ Elin

Smörgåstårta

 

När jag hade min examensfest för nära och kära så bjöd jag på en hemmagjord smörgåstårta. Så himla gott och det är så roligt att göra en egen! Det var uppskattat och många (om inte alla till och med) tog om, det är ju ett gott betyg :)

Det blev en väldans stor och räckte till sisådär 25 personer, använde då landgångsbröd 3 påsar (12 bröd?) skulle ha varit 4 påsar men blev lite miss i planeringen så fick köra på formfranska, men det gick lika bra det. (Blir lika stor som en ugnsplåt) Ursprungsreceptet kommer från kryddburken.se!

Jag gjorde 3 olika fyllningar
1. Första tog jag strimlad skinka och mimosasallad som jag mixade med stavmixer så att det blev en relativt slät röra.

2. Andra lagret bestod av leverpastej, bredbar, typ en hel "burk", bostongurka ganska mycket, jag tog nog 3-4 msk. + grundröra bestående av vispad grädde och cremefraiche + salt och peppar.
3. Sista lagret blev det hackade kokta ägg blandat med mjukost (funkar bra med ägg, creme fraiche och lite majonäs också)

Svårt att säga mängd men jag tog rätt så mycket av allt, inte kul om det blir för lite och torrt, gör grunden dagen innan, blir saftigare då!

Avslutade sedan med att täcka hela tårtan med grundröran (vispad grädde, creme fraiche, salt och peppar)

På självaste "ätdagen" så lägg på ostskivor och sedan massa hackade kokta ägg. Resultatet och garneringen ser ni på bilderna nedan :)


Krispsallad runtom, skinkrosetter, ostsnurror, gurka, kiwi, körsbärstomater, massa räkor, dill, citron.


Sjukt god! Testa!
/ Elin


Kycklinggryta a la Mango Chutney

Ikväll bjuds det på kycklinggryta på Gärdet. Och eftersom min käre pojke är lite inspirerad av herr Per Morberg så gillar han att göra saker från scratch, därför brukar vi köpa en hel rå kyckling, tjonga in den i ugnen för att sedan stycka. Och det blir något så oerhört mycket godare då kan ni tro!

Vanligtvis brukar vi smaka oss fram tills det smakar prima, men här är ett recept på ett ungefär vad vi brukar ha i.


4 port
  • 1 hel kyckling (eller fyra kycklingfiléer)
  • 4 dl lätt-Crème Fraiche
  • 1-2 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 st gullökar
  • 2-3 msk Mango Chutney
  • 2-3 tsk Sambal Oelek
  • 1 msk soja
  • Salt & Peppar
  • Ev. lite Maizena att reda av grytan med om man vill ha den lite tjockare i konsistensen

1.
Stek kycklingen
2. Hacka och fräs löken
3. Blanda i alla ingredienser, och låt stå och puttra i din bästa gryta


Idag åt vi ris till, men couscous, bulgur eller qinoua är också gott till!





Det är ju svårt att få grytor och röror att se aptitliga ut på bild... Men jag lovar, det är jättegott!

/Josefine



Kantarellrisotto

Här kommer en ganska tjusig rätt som passar finfint på helgen! Risotto har ju fått lite rykte om sig att vara svårt att få till. Men om jag klarar det så klarar ni det! Hemligheten är tålamod, och att inte ha bråttom. Och jag har sällan bråttom :) Denna smaskiga härlighet gjorde jag när jag och min bror lagade mat till mamma och pappa för ett tag sedan.
Receptet är från Recept.nu (4 port)
  • 500 g blandsvamp, trattkantareller, ostronskivling, shiitake eller annan svamp
  • 1 l hönsbuljong
  • 1 liten finhackad gul lök
  • 20 g smör
  • 4 dl arborio- eller avorioris
  • 1 dl vitt vin
  • 20 g smör
  • 50 g riven hälsingeost
  • salt & peppar

1. Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.

2. Koka upp buljongen.

3. Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Värm tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.

4. Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. (Det är det som är nackdelen med denna rätt - man kan typ aldrig lämna kastrullen.) Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.

5. Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.

6. Tillsätt, smör och hälsingeost (är säkert gott med så gott som vilken ost som helst) och smaka av med salt och peppar.

7. Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen och servera med lite extra riven ost.

 

Yum yum yum! På bilden tar dock Bäbä vita lamm övertaget, vilket är ett bra serveringsförslag om man vill lyxa till det. Annat kött går såklart också finfint. Eller varför inte bara en sallad?

 

/Josefine



Ajvarbiffar med havresallad och fetaostsås

Här kommer ett litet middagstips mina vänner!
Detta är en perfekt vardagsrätt - supergott och supernyttigt! =)
Receptet kommer från Millas Hälsoblogg.

4port

Sås:
3 dl gräddfil
1 kruka färsk basilika
200g fetaost
svartpeppar
Hacka basilikan, smula fetaosten och blanda med gräddfil och svartpeppar. Låt vila en stund i kylen så kryddorna hinner ta smak ordentligt.

Sallad:
3 dl kokt mathavre
1 paprika
Sallad ( isbergssallad och babyspenat efter egen smak)
Körsbärstomater
1/2 kruka färsk basilika
3 msk olivolja
salt, peppar
Koka mathavren enligt anvisningarna på förpackningen och låt svalna. Hacka och blanda i övriga ingredienser.Smaka av med salt och peppar och olivolja.

Biffar:
500g nötfärs
3 msk ajvar relish
1 ägg
1 tsk salt
100g fetaost( smula ner den i smeten)
Blanda ihop alla ingredienserna och forma till små biffar. Stek i smör tills de är färdiga.

Den här såsen är verkligen helt uuuunderbar!Den måste ni bara testa! Slurp!Passar även utmärkt till en bit grillat kött till sommaren...

Biffarna får en spännande orientalisk kryddig smak. Då min älskade sambo är syrian och älskar mat med hetta i, använde jag såklart Ajvar Relish "stark". Men det är bara att prova sig fram!


/ Marika

Ostar

Så enkelt men ack så gott..


Brie, cantadou, någon fransk vitlöksost (vet ej namn på den?) och om jag inte visste att det är ett vin som heter marques så skulle jag säga att osten med gul kant heter det. Luktar fis men är riktigt god faktiskt!

Chili-paprika kyckling



Försten ut blir en kycklingrätt a´la Elin som fått tipset från Ls mamma..Yum yum. Det här är riktigt gott och riktigt starkt. Detta måste ni testa om ni inte redan gjort det!

Kyckling, jag använder innerfilé, saftigast! :)
Creme fraiche chili-paprika
Paprika, gul och röd
Kryddor, typ peppar, salt, chili, paprika, vitlökspulver, vitlök ;)
En skvätt grädde (om man vill göra det lite mildare, för creme fraichen är riktigt stark!)

Med en god sallad bestående av avokado, paprika, rödlök, tomat med dressing av peppar, salt, olivolja och lite strösocker + kokt broccoli.

Smaklig måltid!
/Elin

Matmatmat

Vi är ett gäng tjejer som här kommer dela med oss av våra favoriträtter, eller kanske mat som man bör undvika..vem vet..

Allt för att ge varandra tips och idéer när matinspirationen tryter.

Elin

RSS 2.0