Lövbiffsgratäng
Gratäng:
300-400 g strimlad lövbiff (Färsk)
3 msk soya
2 msk kalvfond
2 pressade vitlöksklyftor
ca 12st färska champinjoner
2 små gula lökar
1 hackad röd paprika
Sås:
4 dl matgrädde (För extra lyx, ta vispgrädde!)
1 msk mjöl till redning
ca 150 g cantadou färskost med smak av basilika och vitlök
timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt
Potatis
Olivolja
Persilade
Flingsalt
Börja med att strimla lövbiffen och lägg den i en stor skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. Låt den marinera en stund medan du förbereder resten av maten. Skär potatisen i klyftor och ringla över olivolja,persilade och flingsalt. Skjuts in i ugnen!
Hacka grönsakerna och svampen och stek detta i lite smör. Lägg sedan paprikan, löken och svampen i botten på en smord ugnsfast form.
Lägg den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Köttet ska inte brynas innan! Det kommer att bli färdigt i ugnen sedan och blir jätte saftigt och gott. Det är det som är hemligheten mina vänner!
Ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns. Servera gratängen med klyftpotatisen och ett glas rött!
Ha en underbar lördag allesammans!
/Marika
Tacobadkar
- Taco tubs
- En hel kyckling
- 2 tomater
- 2 dm gurka
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 1 rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk Sambal Oelek
- 1-2 lime
- 100 g riven ost
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk honung
- salt
Prinsesstårta
- Tredelad kakbotten
- 2 dl vaniljkräm
- 4 dl vispgrädde
- 1-2 tsk vaniljsocker
- hallonsylt
- 1 st marsipanlock
- pyntgelé
Gör så här:
1. Börja med att vispa grädden tjockt.
2. Blanda i vaniljkrämen och lite vaniljsocker i grädden och vispa igen till en lagom fast konsistens.
3. Lägg första botten på ett serveringsfat och täck ytan med ett rikligt lager med hallonsylt.
4. Lägg på nästa bottendel men välj den här gången den översta delen. Som praoelev på ett konditori lärde jag mig att mittendelen är lättare att böja utan att den spricker.
5. Lägg på nästan allt av gräddblandningen och forma massan som en kupol.
7. Smörj ut det sista av grädden på toppen och på sidorna av tårtan, detta kommer att fungera som ett klister för marsipanen.
8. Rulla ut marsipanlocket och plasera det uppe på tårtan och skär bort den överflödiga marsipanen.
10. Skriv eller gör något skojigt med pyntgelén.
Hallongrottor
Ingredienser:
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
- hallonsylt
Gör så här:
1. Blanda först ihop vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsockret i en skål.
2. Dela upp smöret i lite mindre bitar och häll också dem uppe i skålen.
3. Arbeta ihop alla ingredisenserna till en deg, matberedare funkar finfint. Men om du som jag inte hade tillgång till en går det alldeles utmärkt att knåda degen för hand, då rekomenderar jag dock rumstempurerat smör.
4. Låt sen degen vila lite i kylskåpet, då blir den lättare att arbeta med.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Lägg små muffinsformar på en plåt.
7. Rulla degbollar som är lite mindre än en pingisboll.
8. Gör en grop med tummen på toppen av degbollen och fyll hålet med hallonsylt.
9. Grädda grottorna i mitten av ugnen i cirka 10 minunter.
/ Ida
Pollykaka
Här kommer någonting för alla er chokladälskare därute! Och jag antar att ni är en hel del =) Detta är som en blandning av kladdkaka och brownie kan man säga. En härligt kladdig chokladkaka med bitar av sega polly. Denna godbit hade vi med oss till efterrätt i trysil och det blev mycket uppskattat kan jag lova, kakan försvann i ett naffs! =) Receptet kommer ursprungligen från Matplatsen. Har endast gjort några mindre justeringar:
Du behöver:
3st ägg
2 dl strösocker
200g mörk choklad (helst Marabous mörka 200gram kaka!)
100g smör
½ dl vetemjöl
1 påse polly (ljus)
Kokosflingor
Häll smeten i en form och smörj den med smör och kokosflingor.
Den här kakan är verkligen underbar! Helt klart en av mina absoluta favoriter!
/ Marika
Grekisk kyckling i ugn
Hej på er! I fredagskväll hade vi "taste it" kväll med jobbet, vi delade upp oss i tre grupper och varje grupp ansvarde för förrätt, varmrätt eller efterrätt. Mitt lag stod för varmrätten- som blev grekisk kyckling i ugn med klyftpotatis. Supergott (detta har jag även blivit bjuden på av Karin en gång!). Blev ganska mycket mat kvar så fick med mig en doggybag hem och ikväll gjorde jag en repris här hemma. Det som behövs är:
Kycklingfiléer
Fetaost
Oliver, gröna och svarta
Grädde
Salt och peppar
Basilika (färsk eller torkad, vi hade torkad)
Potatis
Olivolja
Börja med att skala potatisen (eller som vi gjorde, borsta rent skalet). Skiva potatisen i klyftor och häll på olivolja, in i ugnen på 225 grader tills potatisen blivit mjuk och fått färg.
Skiva kycklingfiléerna och lägg i en ugnsfast form med lite olja i botten. Fördela fetaosten på kycklingen, salta och peppra, häll på oliverna och basilika och avsluta med att hälla på grädde. In i ugnen på 225 grader ca 20-30 minuter.. Ikväll toppade vi rätten med körsbärstomater och persilja! Såååå gott!
/Elin
Chèvresallad
- Chèvre
- Ruccolamix
- Cocktailtomater
- Gurka
- Röd paprika
- Svarta kalamataoliver (Elin & Marika, jag har äntligen lärt mig tycka om oliver!!)
- Pasta
- (Salami om man vill ha lite protein)
- Gojibär
- Påse med blandning av pinjenötter, solrosfrön och pumpakärnor
- Honung
- Olivolja
- Balsamico
/Josefine
Glassandwich!
- 250 g mjukt smör
- 0.5 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 1.5 dl ljust muscovadosocker (jag använde råsocker, det går lika bra!)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 4.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bikarbonat
- 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
- 100 g pekannötter
Vispa smör, salt, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker krämigt.
Tillsätt ägg och vispa lite till.
Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg.
Tillsätt grovhackad choklad och hela pekannötter.
Forma degen till en rulle.
Plasta in och låt den vila i kylen någon timme.
Forma 12 bollar av degen.
Gägg dem plåtar med bakplåtspapper och platta till dem.
Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter i 175 grader.
Sätt ihop din sandwich när den ska serveras. Två kakor med glass emellan.
Sååå gott, påminner om Ben & Jerrys underbar sandwich! Och de är även väldigt goda för sig själva, som kakor till kaffet!
/Josefine
Tacopaj
Ofta när jag har brist på idéer gällande mat till kvällen så slänger jag fram en påse köttfärs från frysen som får tina under dagen. Oftast blir det spaghetti & köttfärssås (men det är jag döless på nu) eller tacos. Idag slog jag till på att göra en tacopaj. Sjukt god blev den!
Förutom pajdeg gjorde jag följande fyllning (i ordningen som följer):
*Köttfärs och stekt lök (tacokryddat)
*Färska skivade jalapenos
*Delade körsbärstomater
*1 burk cremefraiche blandat med 2 pressade vitlöksklyftor, flingsalt, svartpeppar, ca 1 msk majjonäs samt riven ost.
*Avslutade med att strö över lite riven ost också.
Detta serverades med sugarsnaps- bästa, bästa, bästa grönsaken! (Hade dessvärre inte så många andra grönsaker hemma, annars hade jag gjort en god sallad till- nästan ett måste till paj!)
/ Elin
Wienerschnitzel
Okej, det är är ju egentligen inte något recept, och inte heller något jag kommit på själv. Men om inspirationen där hemma är dålig och ni funderar över vad ni ska äta ikväll. Ät detta! Det är så sjuuuukt gott!
Det är alltså färdiga wienerschnitzlar som är köpta i frysta 8-pack (tror det är Scan). Nu är det ju såklart mycket godare att göra egna, men vill man göra något enkelt och snabbt är det här superduper! Till det åt vi denna gång potatisskivor i ugnen, men brukar vanligtvis göra egna potatisklyftor (pommes är också fint till ska jag erkänna). Och ett måste är att ha ansjovis på. Tog ingen bild på ansjovisburken, men ni vet sådana där små rosa konservburkar som finns vid sillen i mataffären. Och så några ärtor på det. Yum yum yum!
/Josefine
Frukost!
Du behöver:
Rostade formfranska
Bregott extrasaltat
Kokta ägg (ca 7 min för bäst konsistens)
Lite flingsalt
/ Elin
Söndagsbrunch American Style
3 ägg
2 dl mjöl
1, 25 dl Mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
1 nypa salt
Separera gulan från vitan, vispa upp vitan med lite salt så att det blir fluffigt och inte ramlar ur om du vänder på skålen.
Blanda ihop ägggulorna, mjöl, mjölk, bakpulver, salt och socker och vispa ihop.
Rör ner vitan i den smeten.
Häll i små pölar i stekpannan (ca 2-3 st i en normalstor stekpanna) och låt dem gräddas ca 1 min per sida.
- 2 potatisar
- 1 gul lök
- 1 ägg
- salt och peppar
Vispa upp ägget
Skala och riv lök och potatis
Blanda med ägget och krydda med salt och peppar
Forma till små runda plättar, ca 4 cm i diameter
Stek dem gyllenbruna på båda sidor
Detta kan jag verkligen rekommendera, det lyser upp en trött söndagsförmiddag! Och det är jättegott, speciallt hash brownsen! Man står sig mätt ända fram till kvällen nästan! Hoppas ni har haft en bra helg!
/Josefine
Räkcoctail & Pecorinolax med romsås
- Räkor
- Mango
- Avocado
- Lime
- Citron
- Sambal Oelek
- Cayennepeppar
- Chilipeppar
- En burk röd rom
- 2 dl Creme Fraiche
- Saften av en halv citron
- Lite majonäs
- Peppar
Lördagsgott
Hade höga förväntningar på såsen (Lallerstedts pepparsås) eftersom jag älskar hans bea- och hollandaisesås, men nja, jag vet inte, den var stark och jag fick typ halsbränna av den. Någon som smakat den? Vad tyckte ni?
Igår lagade karln mat! Det blev fläskfilé med pommes, kokt sparris, Lallerstedts pepparsås och en god sallad. Enkelt (?) och gott :)
Det godaste på tallriken var sparrisen (enligt mig haha) det gör man faktiskt alldeles för sällan! Min favorit är färsk, kokt sparris med skinka och hollandaisesås med några rivna parmesanflarn på.
Nåja, ett gott tips till sallad är att skiva upp massa sugarsnaps och ha i- sjukt gott!
/ Elin
Fredagsmyyys!
Fredagsmyset den här helgen bestod av varsin härlig plocktallrik som intogs i soffan framför Let´s Dance…
Räkor, färsk baguette ,ost och kex, bakad potatis, avokado, skagenröra, varmrökt lax, rosévin, yummi!
Till potatisen gjorde jag eget kryddsmör som kryddades med Lilla Viks kryddsmörskrydda. Kryddan handlade jag på hindersmässan i örebro i år. Blev supergott och det känns ju alltid lite extra lyxigt att göra det själv, eller vad säger ni? =)
Den här gången köpte vi färdig skagenröra på burk men allra godast är ju såklart att göra egen. Till min vanliga skagenröra brukar jag ha i:
3dl creme fraiche
1 msk majonnäs (gärna med citronsmak)
400g räkor med skal
1 pressad vitlöksklyfta
½ rödlök
Dill, salt och peppar efter egen smak
Vad åt ni för gott i helgen då?
/Marika
Banoffeepie
Du behöver:
Krossade digestivekex (ett halvt paket, sån där rulle)
100 g smält smör
Detta rörs ihop och plattas ut i en pajform som en botten.
1 burk kondenserad burk (ska inte vara några bucklor på burken!) Burken kokas täckt av vatten (hela tiden) i minst 3 timmar!
2-4 skivade bananer, beroende på storlek på banan och önskad mängd..
3 dl vispad grädde
Krossad daim
Den kondenserade mjölken blir som kolasås/kräm, detta brer du ut ovanpå digestivebotten. Därefter skivar du bananerna och fördelar ut som ett jämnt lager ovanpå kolasåsen. Bred sedan på den vispade grädden och avsluta med topping av krossad daim. Sjukt gott!
/ Elin
Smörgåstårta
När jag hade min examensfest för nära och kära så bjöd jag på en hemmagjord smörgåstårta. Så himla gott och det är så roligt att göra en egen! Det var uppskattat och många (om inte alla till och med) tog om, det är ju ett gott betyg :)
Det blev en väldans stor och räckte till sisådär 25 personer, använde då landgångsbröd 3 påsar (12 bröd?) skulle ha varit 4 påsar men blev lite miss i planeringen så fick köra på formfranska, men det gick lika bra det. (Blir lika stor som en ugnsplåt) Ursprungsreceptet kommer från kryddburken.se!
Jag gjorde 3 olika fyllningar
1. Första tog jag strimlad skinka och mimosasallad som jag mixade med stavmixer så att det blev en relativt slät röra.
2. Andra lagret bestod av leverpastej, bredbar, typ en hel "burk", bostongurka ganska mycket, jag tog nog 3-4 msk. + grundröra bestående av vispad grädde och cremefraiche + salt och peppar.
3. Sista lagret blev det hackade kokta ägg blandat med mjukost (funkar bra med ägg, creme fraiche och lite majonäs också)
Svårt att säga mängd men jag tog rätt så mycket av allt, inte kul om det blir för lite och torrt, gör grunden dagen innan, blir saftigare då!
Avslutade sedan med att täcka hela tårtan med grundröran (vispad grädde, creme fraiche, salt och peppar)
På självaste "ätdagen" så lägg på ostskivor och sedan massa hackade kokta ägg. Resultatet och garneringen ser ni på bilderna nedan :)
Krispsallad runtom, skinkrosetter, ostsnurror, gurka, kiwi, körsbärstomater, massa räkor, dill, citron.
Sjukt god! Testa!
/ Elin
Kycklinggryta a la Mango Chutney
- 1 hel kyckling (eller fyra kycklingfiléer)
- 4 dl lätt-Crème Fraiche
- 1-2 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 2 st gullökar
- 2-3 msk Mango Chutney
- 2-3 tsk Sambal Oelek
- 1 msk soja
- Salt & Peppar
- Ev. lite Maizena att reda av grytan med om man vill ha den lite tjockare i konsistensen
1. Stek kycklingen
Idag åt vi ris till, men couscous, bulgur eller qinoua är också gott till!
Det är ju svårt att få grytor och röror att se aptitliga ut på bild... Men jag lovar, det är jättegott!
Kantarellrisotto
- 500 g blandsvamp, trattkantareller, ostronskivling, shiitake eller annan svamp
- 1 l hönsbuljong
- 1 liten finhackad gul lök
- 20 g smör
- 4 dl arborio- eller avorioris
- 1 dl vitt vin
- 20 g smör
- 50 g riven hälsingeost
- salt & peppar
1. Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
2. Koka upp buljongen.
3. Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Värm tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
4. Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. (Det är det som är nackdelen med denna rätt - man kan typ aldrig lämna kastrullen.) Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
5. Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
6. Tillsätt, smör och hälsingeost (är säkert gott med så gott som vilken ost som helst) och smaka av med salt och peppar.
7. Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen och servera med lite extra riven ost.
Yum yum yum! På bilden tar dock Bäbä vita lamm övertaget, vilket är ett bra serveringsförslag om man vill lyxa till det. Annat kött går såklart också finfint. Eller varför inte bara en sallad?
/Josefine
Ajvarbiffar med havresallad och fetaostsås
Detta är en perfekt vardagsrätt - supergott och supernyttigt! =)
Receptet kommer från Millas Hälsoblogg.
4port
Sås:
3 dl gräddfil
1 kruka färsk basilika
200g fetaost
svartpeppar
Hacka basilikan, smula fetaosten och blanda med gräddfil och svartpeppar. Låt vila en stund i kylen så kryddorna hinner ta smak ordentligt.
Sallad:
3 dl kokt mathavre
1 paprika
Sallad ( isbergssallad och babyspenat efter egen smak)
Körsbärstomater
1/2 kruka färsk basilika
3 msk olivolja
salt, peppar
Koka mathavren enligt anvisningarna på förpackningen och låt svalna. Hacka och blanda i övriga ingredienser.Smaka av med salt och peppar och olivolja.
Biffar:
500g nötfärs
3 msk ajvar relish
1 ägg
1 tsk salt
100g fetaost( smula ner den i smeten)
Blanda ihop alla ingredienserna och forma till små biffar. Stek i smör tills de är färdiga.
/ Marika
Ostar
Brie, cantadou, någon fransk vitlöksost (vet ej namn på den?) och om jag inte visste att det är ett vin som heter marques så skulle jag säga att osten med gul kant heter det. Luktar fis men är riktigt god faktiskt!
Chili-paprika kyckling
Kyckling, jag använder innerfilé, saftigast! :)
Creme fraiche chili-paprika
Paprika, gul och röd
Kryddor, typ peppar, salt, chili, paprika, vitlökspulver, vitlök ;)
En skvätt grädde (om man vill göra det lite mildare, för creme fraichen är riktigt stark!)
Med en god sallad bestående av avokado, paprika, rödlök, tomat med dressing av peppar, salt, olivolja och lite strösocker + kokt broccoli.
Smaklig måltid!
/Elin
Matmatmat
Allt för att ge varandra tips och idéer när matinspirationen tryter.
Elin