Kantarellrisotto
- 500 g blandsvamp, trattkantareller, ostronskivling, shiitake eller annan svamp
- 1 l hönsbuljong
- 1 liten finhackad gul lök
- 20 g smör
- 4 dl arborio- eller avorioris
- 1 dl vitt vin
- 20 g smör
- 50 g riven hälsingeost
- salt & peppar
1. Fräs svampen i en stekpanna med lite smör.
2. Koka upp buljongen.
3. Fräs löken i en kastrull med smör. Lägg i hälften av svampen och rör ner riset. Värm tills riskornen är täckta av en tunn hinna fett och är lätt transparent.
4. Slå i vinet och låt det koka in, späd med en skopa kokande buljong under ständig omrörning. (Det är det som är nackdelen med denna rätt - man kan typ aldrig lämna kastrullen.) Fortsätt att späda och röra om vart annat, tills riskornet har en liten kärna kvar, det vill säga att det har ett lätt tuggmotstånd.
5. Drag pannan av plattan precis innan det är klart eftersom riset efterkokar något.
6. Tillsätt, smör och hälsingeost (är säkert gott med så gott som vilken ost som helst) och smaka av med salt och peppar.
7. Låt risotton vila i 5 minuter, vänd ned den resterande svampen och servera med lite extra riven ost.
Yum yum yum! På bilden tar dock Bäbä vita lamm övertaget, vilket är ett bra serveringsförslag om man vill lyxa till det. Annat kött går såklart också finfint. Eller varför inte bara en sallad?
/Josefine
snygg uppläggning:)Har aldrig provat att göra risotto men nu måste jag ju bara prova, ser urgott ut!
GÖTT!!
Ja för tusan, testa. Det är sååå gott! Men jag kom just på att det inte är bäbä vita lamm på bilden, det är ju ko-bebis (kalv alltså), tyvärr ganska dyrt men väldigt mumsigt till risotton, så känner man för att lyxa till det så rekommenderas det verkligen!