Torkade aprikoser med chevre
Mumma att ha som glöggtillbehör eller kanske till något bubblande :)
24 torkade aprikoser
150 g chevre
lite flytande honung
en gnutta kajennpeppar
lite färsk timjan
Gör så här:
Skär ett djupt snitt i sidan på aprikoserna. Skär osten i bitar och lägg in i aprikoserna. Ställ kallt.
Vid servering:
Droppa över honung, dofta över lite kajenn och lägg en eller ett par timjanblad på varje aprikos.
/Ida
Hallon- och chokladtryffel
Hoppas att alla har haft en fin jul med massa god mat och sötsaker. Till julafton gjorde jag dessa tryfflar som blev goda men mastiga. Det räcker att mumsa på en åt gången.
150 g färska eller frysta, tinade hallon
2 msk flytande honung
1/2 färsk vaniljstång
230 g mörk choklad 70 %
60 g mjukt smör
1 dl kakao
Mixa hallonen och sila bort kärnorna så att du får en puré. Värm upp hallonpurén, frön från urskrapad vaniljstång och honung i en kastrull. Samtigit har du finhackat chokladen och låtit den halvsmälta i ett vattenbad (en djup tallrik placerad ovanför en kastrull med varmt vatten). Häll hallonblandningen över den halvsmälta chokladen och rör ihop med en slickepott. Tillsätt det mjuka smöret och rör om igen. Häll upp tryffelsmeten i en låg form och låt stelna, helst i rumstemperatur. Annars först i rumstemperatur och sedan i kylen. Forma till kulor och rulla i kakao. Förvara i kylen.
Lycka till!
/ Ida
Härligt krämig lasagne
Du behöver:
Lasagneplattor ( tror jag hade ungefär 9 st till en ganska liten form, 3/lager)
ca 500 g köttfärs
1 stor gul lök
5 dl grädde
1,5 dl mjölk
Tomatpuré
Ketchup
Köttbuljong (jag använder sånt pulver på burk)
Riven ost
Salt
Vitpeppar
Lite matolja
Maizena till ljus redning
Sätt på ugnen på 225 grader.
Stek köttfärs och hackad lök. Strö över köttbuljongpulvret (ungefär 2-3 msk skulle jag tro att jag använder). Krydda med salt och vitpeppar (lite försiktigt med saltet eftersom buljongen ger bra sälta). När köttfärsen är genomstekt kan du hälla på 2,5 dl grädde. Tryck ut ungefär 1/3 tub tomatpuré och ganska mycket ketchup. Låt det stå och puttra en stund..
Under tiden kan du börja med den vita såsen- bechamelsåsen. Häll lite matolja i botten på en kastrull och sedan 2,5 dl grädde och 1,5 dl mjölk, krydda med lite salt och vitpeppar. Låt koka upp och häll sedan på maizena- låt koka 1 minut efter att du hällt i det för att se konsistensen. Häll på mer maizena för tjockare sås och låt koka upp igen..Håll på så tills du är nöjd med konsistensen. Det ska vara ganska tjockt.
Därefter tar du fram en ugnsfast form, storlek beror på hur hög lasagne du vill ha (hur många lager med lasagneplattor du kan använda). Jag brukar ta en ganska liten form som det får plats 3 lager lasagneplattor i. Börja med att hälla på LITE bechamelsås i botten, så det bara täcker. Lägg på lasagneplattor bredvid varandra så det täcker botten. Varva sedan köttfärs, bechamelsås och lasagneplattor. Avsluta överst med köttfärs och bechamelsås och toppa med riven ost.
In i ugnen i ca 30-40 minuter. Mot slutet kan du behöva täcka formen med en bit folie för att lasagnen inte ska bli bränd.
Servera med en god sallad bestående av t.ex. gurka, pärltomater, ruccola, avokado, sugar snaps, rödlök..
Smaklig måltid!
/Elin
Kanderade brända mandlar
Brända mandlar hör julen till. Krydda med lite kanel för extra julsmak.
Du behöver:
2,5 dl sötmandel
1 3/4 dl strösocker
1/2 dl vatten
1tsk kanel
ev. några droppar röd karamellfärg
Lägg ingredienserna i en kastrull och koka tills vattnet kokar bort och sockret blir torrt. (på rätt hög värme)Rör om då och då.
Fortsätt att värma tills sockret smälter igen så att de blir lite glansiga men sockret ska fortfarande ligga kvar som klumpar runt mandlarna. Fortsätt att röra om då och då.
Lägg över mandlarna på ett bakplåtspapper och separera dem med en kniv medan de svalnar.
Även fint att slå in i lite celofan som en "gå bort" present i jul. Blir garanterat uppskattat!
/Marika
Skumtomtefudge
Wienernougat
En krämig och god wienernougat som smakar extra ljuvligt såhär i juletider.
Wienernougat är en av mina absoluta favoriter i chokladväg och det blir jätte gott att baka egen. En riktig klassiker till gottebordet i jul!
Du behöver:
100 g flagad mandel
250 g nougat
100 g mörk choklad (Jag använde marabou premium 70%)
Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna på medelvärme och ställ den sedan åt sidan.
Dela nougaten och chokladen i små bitar och smält tillsammans på låg värme i mikron. (Alt. Smält i vattenbad.)
Blanda ner den rostade mandeln i nougat och chokladblandningen.
Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspapper och ställ svalt tills det stelnat. Skär sedan upp i lagom stora bitar.
Ät och njut!
/Marika
Åhus Glass - laktosfri
(Bild lånad)
Smördegssnurror
1 smördegsplatta
100 g brieost
1/2 dl hackad gräslök
1 äggula
Ta fram smördegsplattan ur frysen och låt den tina lite. Rulla ut plattan innan den har tinat för mycket, annars är det risk för att den kletar ihop sig. "Finhacka" brieosten och fördela ett jämt lager över smördegen. Strö sedan över den finhackade gräslöken. Rulla plattan till rullar igen och limma ihop skarvarna med en vispad ägggula. Låt sedan rullen stå kallt en stund innan den skivas i centermetertjocka skivor. Lägg dem ned på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda dem i ugen på 200 grader tills de fått en fin färg, ca 10 minuter.
/Ida
Till glöggkvällen
Laxsnittar (mängd beror ju helt på hur många snittar du vill göra. Jag fick ihop ungefär 12 st):
Bröd (jag hade "varsågod-bröd")
½ tub Laxpastej
ca 150 g Philadelphiaost
1 Röd lök
1 frp skivad Kallrökt lax
Citron
Dill
Börja med att trycka ut brödet cirklar med hjälp av ett glas. Blanda laxpastej och philadelphiaosten i en skål, smaka av så det blir en bra smak enligt dig :)
Bred sedan ut krämen på brödet. Finhacka löken och strö över. Dela sedan laxskivorna mitt itu. Rulla ihop skivorna och lägg ovanpå löken. Avsluta med en skiva citron och strö över hackad dill. Otroligt gott!
/Elin
Rocky road
Pepparkakor
Hemmabakta pepparkakor är ett måste för mig på julen. Dels är dom så goda, det är roligt att baka dom och det doftar ljuvligt gott hemma när dom är nybakade.
300 g smör
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1 1/2 liter vetemjöl
Ta fram en bit av degen i taget. Kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter (det går väldigt fort på slutet) på 200-225 grader.
/Ida
Kantarell- och potatispaj
Kära vänner! Hittar inte korten från tapaskvällen så därför blir detta recept presenterat utan en stilig matbild. Istället passar jag på att rekommendera alla att plocka sina egna svampar. Det blir så mycket godare då ;)
Pajdeg:
175 g vetemjöl
100 g smör
1 krm salt
3 msk vatten
Fyllning:
Smör
Olja
5 dl grovt skurna kantareller (går också att göra med trattkantareller)
1 finhackad rödlök
4 kalla kokta potatisar, skurna i stora bitar
salt, peppar
1 knippe finhackad dill
200 g riven prästost
2 ägg
2 dl grädde
Blanda alla ingredienser till degen och låt den svalna en stund i kylskåpet. Tryck sedan ut degen i en pajform och förbaka den i ugen i ca 10 minuter på 175 grader.
Fräs svampen i smör och olja, tillsätt löken. När löken är mjuk blandar du ner potatisen, saltar och pepprar. Blanda i dillen. Lägg osten i botten av pajformen, fyll upp med svamp- och potatisröran. Blanda ägg och grädde och häll blandningen över pajen. Grädda i ugnen på 175 grader i ungefär 20 minuter. Serveras varm.
/Ida