Härligt krämig lasagne
Du behöver:
Lasagneplattor ( tror jag hade ungefär 9 st till en ganska liten form, 3/lager)
ca 500 g köttfärs
1 stor gul lök
5 dl grädde
1,5 dl mjölk
Tomatpuré
Ketchup
Köttbuljong (jag använder sånt pulver på burk)
Riven ost
Salt
Vitpeppar
Lite matolja
Maizena till ljus redning
Sätt på ugnen på 225 grader.
Stek köttfärs och hackad lök. Strö över köttbuljongpulvret (ungefär 2-3 msk skulle jag tro att jag använder). Krydda med salt och vitpeppar (lite försiktigt med saltet eftersom buljongen ger bra sälta). När köttfärsen är genomstekt kan du hälla på 2,5 dl grädde. Tryck ut ungefär 1/3 tub tomatpuré och ganska mycket ketchup. Låt det stå och puttra en stund..
Under tiden kan du börja med den vita såsen- bechamelsåsen. Häll lite matolja i botten på en kastrull och sedan 2,5 dl grädde och 1,5 dl mjölk, krydda med lite salt och vitpeppar. Låt koka upp och häll sedan på maizena- låt koka 1 minut efter att du hällt i det för att se konsistensen. Häll på mer maizena för tjockare sås och låt koka upp igen..Håll på så tills du är nöjd med konsistensen. Det ska vara ganska tjockt.
Därefter tar du fram en ugnsfast form, storlek beror på hur hög lasagne du vill ha (hur många lager med lasagneplattor du kan använda). Jag brukar ta en ganska liten form som det får plats 3 lager lasagneplattor i. Börja med att hälla på LITE bechamelsås i botten, så det bara täcker. Lägg på lasagneplattor bredvid varandra så det täcker botten. Varva sedan köttfärs, bechamelsås och lasagneplattor. Avsluta överst med köttfärs och bechamelsås och toppa med riven ost.
In i ugnen i ca 30-40 minuter. Mot slutet kan du behöva täcka formen med en bit folie för att lasagnen inte ska bli bränd.
Servera med en god sallad bestående av t.ex. gurka, pärltomater, ruccola, avokado, sugar snaps, rödlök..
Smaklig måltid!
/Elin
Kommentarer
Trackback