Indigo - ett måste för alla matälskare
/Josefin, Karin, Marika, Elin & Ida
Pasta med kött och kantareller
Härligt god pastarätt, funkar både som lite lyx till vardagen som fest på helgen!
Har tyvärr inga exakta mått men detta är vad rätten innehåller:
Pasta penne
Strimlat nötkött (jag tog sånt som redan var strimlat i paketet, biff)
Purjolök
Kantareller (2 burkar, eftersom mina egenplockade redan var slut ;))
1 burk Icas egna creme fraiche- smak av champinjoner och kantareller
Grädde
Salt, peppar, vitlökspulver
Babyspenat
Pärltomater
Börja med att koka pastan. Stek köttet- inte för länge, det ska bara bli precis rosa inuti. Ställ sedan köttet åt sidan. Skölj kantarellerna, hacka purjolöken och stek på det tillsammans med cremefraichen och grädden. Krydda. Blanda sedan köttet, pastan och kantarell- och purjolöksblandningen. Blanda i tomater och babyspenat så det bara får lite värme. Klart att servera! Supergott och enkelt!
Gott gottigott gott!
/Elin
Spenatsoppa
Spenatsoppa, ja antingen älskar man det eller hatar det- eller vad säger ni? Här hemma älskar vi det. Det är ju både fantastiskt lätt att göra och tar minimalt med tid. Perfekt en trött vardagskväll!
Detta behövs till ca 2 portioner:
250 g hackad, fryst spenat
1-2 msk smör
1 gul lök
2 msk mjöl
6 dl vatten
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
Salt, peppar
4 eller fler? Ägg
Koka önskad mängd ägg i 8 minuter.
Börja med att hacka löken. Fräs löken och den frysta spenaten i 1-2 msk smör. När det smält samman, pudra över mjölet.
Tillsätt sedan vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka i 10 minuter under lock. Rör då och då.
Tillsätt sedan grädden, salta och peppra och smaka av. Kör runt med en stavmixer en kort stund.
Skala äggen och dela i halvor. Servera med mjölk (och dagen till ära gjorde vi även vitlöksbröd).
Smaklig måltid!
/Elin
Äppelpaj
Servera med vaniljsås och njut!
/ Johanna
Tomat- och paprikasoppa
Denna soppa värmer gott i höstrusket och är desutom jättegod!
Grönpepparbiffar med rårakor
BIFFAR
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar (efter smak)
100 g philadelphiaost
2 tsk grönpeppar
1 krm salt
RÅRAKOR
1 kg potatis
salt, svartpeppar
GRÖNPEPPARSÅS
1/2 gul lök
1 dl vatten
1 köttbuljong
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk grönpeppar
3/4 msk maizenaredning
soja
Blanda ihop nötfärsen, ägg, salt och svartpeppar. Dela färsen i fyra bitar och platta ut dem till rundlar som är ca 8 cm i diameter. Rör ihop philadelphiaost, krossad grönpeppar och salt. Fördela röran på biffarna. Forma färsen runt osten och nyp ihop kanterna ordentligt. Stek biffarna i smör på medelvärme.
Skala potatisen och riv den på den grova sidan av rivjärnet. Stek tre rårakor i taget i smör, salta och peppra med lite svartpeppar. Varmhåll rårakorna under tiden de andra steks genom att lägga dom i en ungsform som du sätter in i ugnen på 125 grader.
Hacka löken och stek i smör tills den blir mjuk och glansig. Häll i vatten och köttbuljongen och låt det koka i 5 minuter. Tillsätt krossad grönpeppar och grädde. Häll i maizena och koka några minuter tills såsen tjocknat.
Ett tips är att börja med att steka rårakorna, dem tar nämligen längst tid att steka.
Smaklig måltid allihopa!
/Ida
Västerbottenpaj
Jag har flera gånger denna hösten gjort denna supergoda västerbottenpaj och tänkte därför nu dela med mig av receptet. Hoppas det faller flera av er i smaken!
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1/2 msk vatten
3 ägg
3 dl gräddfil
200-225 g riven västerbottenost
1/2 tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
Mät upp mjölet och häll i en bunke. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och arbeta ihop dem med mjölet och blanda till sist i vattnet. Låt degen sedan vila övertäckt i minst 30 minuter i kylskåpet. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda den i 10-15 minuter i 225 grader. Ta sedan ut formen och sänk värmen till 200 grader.
Vispa äggen till skum och rör i gräddfilen. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Fyll pajskalet med ostblandningen och sätt in i ugnen. Grädda pajen tillls den får en gyllende yta, i cirka 25 minuter.
Smaklig måltid!
/Ida