"Pavlova"
Världens enklaste efterrätt och så himla gott!
Med den här tårtan kan man göra det väldigt lätt- eller lite mer avancerat för sig. Välj favoritfrukter, säsongsbetonat... Allt funkar!
Såhär gjorde jag:
2 marängbottnar (köpta)
5 dl grädde
Lite socker
Kiwi
Melon
Hallon
Passionsfrukt
Mango
Physalis
Jordgubbar (som vi glömde ha på, så fick tas på sidan av)
Lägg en marängbotten på ett fat. Vispa grädde och bred på marängbotten. Toppa med alla goda frukter! Fantastiskt gott och enkelt.
Tror att en "riktig" pavlova även ska innehålla lemoncurd och hemmagjorda marängbottnar (förstås), men köpta funkar ju utmärkt också :).
/Elin
Kungsgatan 1
Kan varmt rekommendera er alla ett lunchbesök på Kungsgatan 1 i Örebro.
Har ni varit där? Vad tycker ni?
/Ida
Parma, melon, brie...
Perfekt en varm sommardag. Gott som förrätt eller plockmat på buffébord.
Honungsmelon
Någon typ av skinka (basturökt, parma eller lufttorkad)
Brieost
Olivolja
Svartpeppar
Persilja
Varva melon, brie och skinka. Toppa med persilja, en skvätt olivolja och svartpeppar! Fantastiskt gott och enkelt!
/Elin
lax i ugn
Här kommer ett mycket enkelt men jättegott lax-recept!Perfekt vardagsrätt! Receptet kommer från bloggen Lätta och goda recept.
Du behöver till 2 personer:
2st portionsbitar laxfilé
citronsaft
flingsalt
sås:
200g kavli kräftost
3dl matgrädde
2msk citronsaft
1/2krm cayennepeppar
1/2 fiskbuljongtärning
1/2dl dill
salt
1dl parmesanost
2msk torrostade pinjenötter
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsfastform och häll övercitronsaft och flingsalt. Börja sedan med såsen. Värm kräftosten i en kastrull på låg värme tillsammans med grädden. Smula i buljongtärningen och krydda med cayennepeppar. Hacka dillen och häll i såsen. smaka av med salt och citronsaft. Vill du ha tjockare sås så red av den med lite maizena. Häll såsen runt laxen och strö över parmesanosten. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20-25min. Medan laxen står i ugnen kan du torrosta pinjenötterna i en stekpanna. Strö över nötterna över laxen innan servering.
/Marika
Pizzasöndag
Godaste kebabpizzan i stan!
Så iväg med er nu till varberga och njut av världens godaste kebabpizza! =)
/Marika
Silltårta
1 pkt bröd. Jag brukar använda längtan.
6-9 medel/hårdkokta ägg
1 stor burk creme fraiche (5 dl)
200 g philadelhiaost
2 burkar mästarmatjessill
2 tsk fransk senap
Hackad dill (ungefär ½ dl)
Garnera med hackad dill, gräslök, rödlök och hackade ägg.
Koka äggen. (Jag brukar ta 6 ägg till röran och 3 till garnering). Lägg de ägg du ska ha till garnerning åt sidan. Hacka de resterande sex äggen. Skiva mästarmatjes i mindre bitar. Blanda sedan de hackade äggen, sillen, creme fraichen, philadelphiaosten, dillen och senapen till en röra.
Skär sedan av kanterna av brödet och varva sedan röran och bröd så det blir som en smörgåstårta. Bred lite av röran ytterst och garnera sedan med hackad rödlök, gräslök, dill och hackat ägg.
Tårtan är god samma dag men om man låter den stå i kylskåp över natten blir den saftig och drar till sig mer av smakerna. Låter man den stå över natten så kan man göra klart allt utom garneringen.
Vill man göra halva tårtan utan sill så gör man likadant bara att man delar på röran i två bunkar och har sill i den ena (möjligen minskad mängd sill). Sedan kan man markera vilken del av tårtan som är utan sill med t.ex. små svenska flaggor :)
/Elin
Vitchokladpannacotta med passionsfrukt
En lyxig pannacotta med vit choklad toppad med passionsfrukt
Du behöver till 2 port:
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1/2 msk honung
ca 40 g vit choklad
1 gelatinblad
2 st passionsfrukter till garnering
Börja med att lägga gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 min. Värm sedan upp resten av ingredienserna i en kastrull tills det nästan kokar. Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner det urkramade gelatinbladet så det smälter. Häll upp smeten i portionsskålar och ställ in i kylen i minst 3 timmar. (Gärna lite längre än 3 timmar så det stelnar ordentligt!) Toppa med passionsfrukt strax innan servering. (Receptet kommer från bloggfamiljen.se/matplatsen)
Festligt och gott!
/Marika
Kärleksmums
Du behöver:
Till kakan
150g smör
2st ägg
3dl socker
2tsk vaniljsocker
1msk siktad kakao
4 1/2dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 1/2dl mjölk
Till Glasyren
75g smör
1-2msk kallt kaffe
1msk siktad kakao
2tsk vaniljsocker
3 1/2dl florsocker
Garnering
kokosflingor eller strössel
Börja med att smälta smöret och låt det sedan svalna något. Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och häll i äggsmeten. Blanda i smöret och mjölken. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (gärna en sådan som är hälften så stor som en vanlig långpanna!) Grädda kakan i 175grader i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Gör glasyren så länge. Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Bred på glasyren på kakan och strö genast på rikligt med kokos eller strössel. Skär upp kakan i rutor när det stelnat.
Gottigotti!
/Marika