Chili Con Carne

Efter all påskmat, påsktårta, bakverk, för att inte tala om allt godis som har slinkit ner de senaste dagarna är det rätt skönt att återgå till vardagen och laga lite god vardagsmat igen. Det här är en gammal favorit hemma hos oss som dyker upp på middagsbordet titt som tätt, om vi inte har ätit det på ett tag så kan jag riktigt längta efter det! Chili con carne är en perfekt vardagsrätt men den går även lätt att piffa upp genom att servera massa goda tillbehör till och då tycker jag den passar minst lika bra som helgmiddag!


4 port. 

Smör (att steka i)
400-500 g nötfärs
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 stor paprika
2st  röd chili
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 förpackning krossade tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk chilisås
spiskummin, salt, chilipulver,paprikapulver (eventuellt chiliflakes också!)
1 förpackning vita bönor i tomatsås
1 förpackning röda kidneybönor

Skala och hacka lök och vitlök och bryn det i lite smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den med löken.


Strimla paprikan fint och hacka chilin och ha i det i grytan. Tillsätt allt utom bönorna  och låt koka under lock på svag värme i 15 minuter.


Tillsätt bönorna och låt grytan koka ca 5 minuter till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor och lite chiliflakes om mer hetta önskas. Vi brukar servera detta med ris gräddfil,nachochips och en god sallad!


/ Marika


Kyckling igen...



Halloj, dåligt med uppdatering här på sistone!

Här kommer i varje fall ytterligare ett kycklingrecept!

Kyckling med creme fraiche-franska örter och getost! Mums!

För två personer behövs:
2 Kycklingfiléer (om man inte är mer hungrig)
1 burk Creme fraiche- franska örter
2/3 av en liten getostrulle (jag tog märket President)
Salt, peppar och andra kryddor om man vill. Jag tog torkad basilika, oregano och vitlökspulver också!

Potatis
Tomater
Rödlök

Sätt ugnen på 200 grader. Gör egen klyftpotatis och ställ in i ugnen (eller annat tillbehör om så önskas). Skiva kycklingfiléerna i mindre bitar, lägg ut i en ugnsform. Krydda. Blanda creme fraichen och bitar av getosten och bred ut över kycklingen. Ställ in i ugnen i ca 20-30 minuter (tills kycklingen är klar helt enkelt). Gör en god sallad av sista biten getost, skivade tomater och rödlök. Salta, peppra och ringla olivolja och lite honung på! Jag skulle även ha haft mycket persilja på kycklingen, men det var slut i frysen, det skulle ha varit supergott tror jag!


/Elin

Kycklinggratäng

 

Till söndagsmiddag idag tog jag fram en hel kyckling från frysen som jag grillade i ugnen. Sedan gjorde jag en riktigt smaskig kycklinggratäng av den!Gratängen är lagom för 4 personer.


Bena ur:
1 grillad kyckling


Sås:
Smör + 1 msk mjöl
1dl vispgrädde
4dl matgrädde
2dl creme fraiche
½dl kinesisk soja
2-3 tsk sambal oelek (beroende på hur starkt man vill ha!)
2st pressade vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
lite salt


Bena ur och lägg kycklingköttet i en ugnsfast form. Sedan gör du såsen. Fräs först samman lite smör och mjöl och därefter tillsätter du och kokar upp resten av ingredienserna till såsen. Smaka av! Häll sedan såsen över kycklingen. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Servera med pomes frites eller klyftpotatis och gärna en god sallad! Mmmm Gott!!


/Marika


Fläskfilé med tapenadesås och en god sallad


Hann bara ta ett kort sen dog batteriet, så potatisen fick lite väl mycket uppmärksamhet här.. :)


Hej kära vänner! Har ni brist på idéer inför lördagens middag? Här kommer ett alldeles perfekt förslag i sådana fall! Egentligen skulle jag ha fläskfilé men det var slut i affären så jag tog fläskytterfilé istället. Funkade fint det med! Nu vill jag även tillägga att denna rätt verkar fungera även för personer som i vanliga fall inte äter oliver. En i mitt sällskap tyckte det var mycket gott trots att det var tapenade i (själva oliverna går ju att peta bort)..

Ni behöver för 4 port.:

ca. 600-800 g Fläskfilé (jag hade två små filéer som blev 800 g totalt på 5 pers, det tog nästan slut..)
2 dl Creme fraiche
3 dl Grädde
2-3 msk Soja
3-4 msk Tapenade
3 vitlöksklyftor
½ paket smulad fetaost
½ burk svarta oliver
Salt och peppar

Potatis

Salladshuvud
Röd paprika
Gurka
Fetaost
Svarta oliver
Körsbärstomater
Flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att salta och peppra köttet (efter att ha putsat det fritt från senor). Lägg det i en ugnsform. Blanda sedan alla ingredienser utom fetaost och oliver (smaka av). Häll det över köttet. Smula sedan fetaost över det hela och strö över oliverna. In i ugnen (och här kommer problemet, jag hade köttet inne för länge (1 h) och det blev lite väl torrt), så kör gärna med en ugnstermometer för att kolla så det blir perfekt :). Skulle tro att det räcker med en halvtimme- 45 minuter.

Skiva potatisen i skivor och lägg i en ugnsplåt, häll på olivolja, salt och peppar. In i ugnen på samma grader som köttet i ca 45 minuter.

Gör sallad med alla ingredienserna, häll på olivolja, ringla lite flytande honung och salta och peppra. Supergott!

/Elin

MangoSalsa

 

En härlig mangosalsa som både är god och nyttig! Den här är lagom för ca 2-3 personer, vill man ha mer är det ju bara att ha i lite extra av allt helt enkelt!

125 g mango

4st tomater

2st avokado

½ rödlök

2 dl persilja

gräslök (Tag så mycket du önskar!)

400g röda kidneybönor

sweeetchilisås, flingsalt, svartpeppar


Jag använder fryst mango, tycker det är så smidigt!Tag fram mangon från frysen ett tag innan så den hinner tina. Häll sedan av eventuellt vatten och hacka mangon i mindre bitar. Därefter hackar du tomater, avokado, rödlök, persilja och gräslök mycket fint i mindre bitar. Lägg allt i en salladsskål. Häll över kidneybönorna i ett durkslag och skölj igenom dem med kallt vatten och häll sedan i dem i salladen.


Smaka av med sweetchilisås, flingsalt och svartpeppar. Mangosalsan gör sig mycket bra till fisk. Vi serverade den till panerade pangasiusfiléer som Josefine tipsade om tidigare men även en bit lax är gott till!

/Marika

 


Bulgursallad med Salami & Granatäpple



Igår när jag var på Ica köpte jag ett granatäpple för första gången, men så när jag kom hem visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med det. Jag visste inte om det var gott att äta bara sådär för sig självt. Så jag tog mig en kiwi istället och tänkte att jag skulle göra någon smarrig mat på äpplet istället. Så ikväll fick det bli denna smarriga sallad. Jag älskar verkligen sallader, och förr i tiden kunde jag leva på dem. Nu när jag har börjat träna regelbundet förstår jag plötsligt det där folk brukar säga att man inte riktigt blir mätt på en sallad. Men i och med att det är både bulgur och salami i denna blir denna lite mer matig. Med ett mumsigt bröd till blir det ännu bättre!

Passande nog lärde jag mig dessutom på Nyhetsmorgon i morse, dagen till ära, hur man beter sig bland granatäpplen. Så om du redan vet det kan du hoppa detta stycke :) Tricket är alltså att rulla äpplet mot bänken med handen så att det knastrar och kärnorna släpper. Sedan skär du äpplet på "längden", alltså som när du delar en lök i två delar. Därefter ska man banka på äppelhalvan så att kärnorna släpper av sig själva så att man får med allt gott. Och, ja efter att ha smakat det så insåg jag att man utan tvekan kan äta det med sked utan tillbehör. Lika gott som godis! Och jättenyttigt!



I salladen hade jag:
  • Bulgur
  • Salami
  • Granatäpple
  • Ruccola
  • Fetaost
  • Paprika
  • Rödlök
  • Solrosfrön, pumpakärnor och pinjenötter (blandning köpt i färdig påse)





/Josefine

Morotskaka

Jag motarbetade morotskakan i flera år, tänkte att grönsaker i kaka kan ju omöjligt vara gott. Till slut kände jag mig utanför, alla pratade om morotskaka och jag tog mod till mig att prova. Den dagen undrade jag varför ingen tvingat mig att smaka tidigare - denna kaka är fantastiskt god!! Receptet kommer från Leila´s a piece of cake.
Ingredienser:
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter
  • smör och ströbröd till formen

Cream cheese frosting:
  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • skal av 1 citron
  • 100 g philadelphiaost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna.
8. Vispa alla ingrdienser till frostingen krämigt.
9. Bred frostingen över kakan.
Så gott!!
// Johanna

Key Lime Pie


Hej hej hallå igen. Denna underbara efterrätt är något jag har hört talas om i amerikanska tv-serier och filmer i flera år, och nu tyckte jag att det var dags att se what the fuzz is all about. Ursprungligen kommer denna efterrätt från Florida Keys, och är gjord på deras speciella keylimefrukter. Därav namnet. Som en del vet så är ju jag stark motståndare till pajer, men detta är inte en paj, så låt er inte luras av ordet. Den påminner mer om cheesecake, fast utan osten, därför är den inte lika mastig, och eftersom man inte har i socker så är den inte heller söt och sliskig. Den är perfekt fräsch och frisk!

Jag följde återigen Leilas recept, och för det här receptet fyllde jag sex st normalstora muffinsformar. Man kan såklart också göra detta i en stor pajform med låg kant.

Du behöver:

Kexbotten
  • 200 g digestivekex
  • 100 g smör
Fyllning
  • 1 burk kondenserad mjölk (400 g)
  • 4 st äggulor
  • 5 st limefrukter, skal och saft

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa kexen till små smulor i en mixer.

3. Blanda dem med smält smör.

4. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i formarna.

5. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

6. Låt svalna.

7. Blanda kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.

8. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter.

9. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.

10. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj).



/Josefine

En gammal klassiker...

 

Jag och min kära sambo slog till och gjorde hemlagade köttfärsbiffar ikväll. Superdupergott blev det! Skulle ha haft kantarellsås till men kantarellerna hade vi visst redan använt slut på så det fick bli med champinjoner istället. Funkade toppen det med!

Köttfärsbiffar med klyftpotatis och champinjonsås:

Till köttfärsbiffarna behöver ni:
ca. 450 g köttfärs
½ gul lök
1/3 purjolök
½ dl riven goudaost
1 ägg
Paprikapulver, chilipeppar, salt, svartpeppar, vitlökspulver

Detta rörs samman till en jämn smet (man kan även använda en stavmixer om man vill få en riktigt jämn smet). Forma sedan till biffar av önskad storlek, stek på ganska hög värme i smör, tills biffarna blir genomstekta.

Till champinjonsåsen behövs:
Champinjoner (vi tog skivade på burk- det bästa jag vet)
Grädde
Maizena
Soja
Köttbuljong
Salt, peppar, lite torkad basilika (andra kryddor om man vill)..

Mängd av allt beror ju lite på hur mycket sås man vill ha och hur salt osv. man vill ha den. Jag höftade lite och provsmakade hela tiden för att inte få den för salt!

Detta gjorde vi egen klyftpotatis till. Mums! Hur gott som helst och biffarna måste ni testa- de blev riktigt goda! :)


/Elin


Tips: Peanut Satay Sauce

Här ska jag tipsa om en burk ni kan köpa på mataffären en sådan där dag när man inte riktigt orkar eller har tid att röra ihop saker själv. Det enda du behöver för denna rätt är:
  • Blue Dragons "Peanut Satay Sauce"
  • Kyckling
  • Äggnudlar
  • Valfri grönsakswok


Du wokar grönsakerna och kycklingen, häller över såsen och låter den dra i ett par minuter medan du kokar nudlarna. Sedan rör du ihop allt till en kladdig härlighet. 




Observera mina fina ätpinnar :)

/Josefine


Wrap

Här kommer ett tips till er som gillar kall fräsch mat. Jag verkligen älskar den här wrapen, smakerna sitter finfint tillsammans!





Du behöver:

  • Tunnbröd eller tortillabröd
  • Grillad kyckling
  • Cream Cheese eller Philadelphia
  • Babyspenat
  • Avocado
  • Mango
  • Rödlök
  • Sweet Chilisås

Börja bara helt enkelt med att bre på Cream Cheese, och ös sedan på valfri mängd av allt! Vik ihop och ät!





Jag måste även passa på att tipsa om en helt fantastisk sak jag har har i köket. Ni kanske också har den, men kanske inte. Jag avskyr verkligen att skölja sallad. Jag vet egentligen inte varför, det är inte besvärligt, det luktar inte och det svider inte heller. Men det är något med det där att skölja salladsblad ochatt sedan försöka få dem att torka. Tillåt mig då att presentera: Salladsslungan! En alldeles alldeles uuunderbar uppfinning. Lägg bara ner salladen, skölj den som i ett durkslag, sätt på locket och snurra så torkar den! Den blir dessutom krispig och knaprig! Min köpte jag på IKEA för 39 kronor eller något, men det finns även lite finare varianter på Cervera för ett par hundra. 





/Josefine


Ciabata

Det här är ett riktigt enkelt och gott recept på Ciabata som min mamma gör. Det blir en full plåt och kräver ingen knådning av deg eller kladd med att forma runda bullar - det enda som tar tid är jäsningen.

Ingredienser:
  • 50 g jäst (blå)
  • 7 dl kallt vatten
  • 1 dl riven ost (vilken sort som helst)
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 dl durumvetemjöl
  • ca 12 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en stor bunke, tillsätt vatten, olivolja och den rivna osten - blanda tills jästen löst sig.
2. Blanda ned durumvetemjöl i vätskan.
3. Tillsätt vetemjöl - lite i taget (degen blir bäst om den är lite kladdig). Blanda även ned saltet tillsammans med mjölet. Jag brukar ibland pimpa brödet med lite solroskärnor och pumpakärnor för extra smak, ca 1 dl. Även soltorkade tomater är gott att ha i.
4. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa 30-40 minuter under bakduk.
5. Lägg bakplåtspapper på en plåt och platta ut degen. Jäs under bakduk ytterligare 30-40 minuter.

6. Grädda i ugnen, lite lägre än mitten, 225° i 15-20 minuter.
7. Skär i önskade bitar.

Servera med något smaskigt pålägg och en god kopp te, eller varför inte Marikas läskande blåbär och melon smoothie!
// Johanna

RSS 2.0