Blåbärsbullar
Så goda bullar!
Du behöver: (ca 30 bullar)
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1,5 tsk malen eller stött kardemumma
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör (rumstempererat)
0,5 dl florsocker
0,5 dl marsanpulver (kokvarianten)
ca 1-2 dl blåbärssylt (jag använde drottningsylt för det tycker jag är ännu godare)
Dekoration:
ca 50 smält smör
ca 2 dl socker
Gör såhär:
Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig, tills den släpper bunkens kanter, ca 5 minuter i maskin, med elivipens degkrokar eller för hand. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingrdienserna till fyllningen, smör, florsocker och marsanpulver till en slät smet med elvispen.
Stäljp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en rektangel. Bred ut smörblandningen på hälften av degen (halva degen från långsidan sett) och bred sylt på den andra halvan. Vik ihop degen på mitten - långsida mot långsida och skär i ca 2 cm breda remsor. Tvinna de två "benen" i varje remsa runt varandra och lägg i en rund ring varsin bullform. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 250 grader i ca 10 minuter.
Låt bullarna svalna under bakduk. Innan de serveras (eller fryses in) ska de penslas med smält smör och sedan doppas i socker.
Dessa är fantastiskt goda, jag har redan bakat tre omgångar bara i sommar!
// Johanna
Receptet kommer från matplatsen
Kommentarer
Trackback