Smögencheesecake
En krämig cheesecake med smak av sommar och västkusten. Den här tårtan har blivit en favorit på midsommarbordet hemma hos oss men smakar minst lika bra en kulen höstdag när man är sugen på något gott. Receptet har jag fått från matplatsen.
Botten:
Ca 6-8 skivor kavring (Obs!Jag brukar byta ut några skivor kavring och tillsätta några digestivekex istället. Blir supergott tycker jag!)
75 g rumstempererat smör
Cheesecakesmet:
400 g räkor med skal
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st. gelatinblad
Garnering:
100 g räkor med skal
1 citron i tunna skivor
1 burk röd stenbitsrom
dill
Mixa smör, kavring och digestivekex till en smulig massa. Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten. Ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Under tiden kan du skala och hacka räkorna grovt. Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten. Blanda även ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
Krama ur vattnet från gelatinbladen ordentligt. Värm sedan resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring. Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt. Häll över smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen minst 5 timmar men gärna över natten så hinner den safta till sig ordentligt.
Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.
Tårtan gör sig mycket bra till buffébordet eller varför inte som en förrätt? Om du väljer att servera den som förrätt skär du bara upp varsin tårtbit på fat och garnerar varje tårtbit, festligt och smakar gott!!
/ Marika
vad gott
Tack för tipset
Den såg ju riktigt god ut. Kanske nåt att bjuda engelsmännen på :-) Tack för tipset!!