Lussekatter
Idag är det första advent och då är det ett måste med lussebullar. Dessa blev ljuvligt goda!
150 g smör
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
15-17 dl vetemjöl
1 ägg
1 g saffran
russin
ägg
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 C (fingervarmt). Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit (eller en nypa socker) och blanda saffranet i degspadet. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. Knäck i ett ägg (gör att bullen blir mer porös) och blanda degen tillsammans med resten av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
Knåda sedan degen smidig på ett mjölat bakbord. Snurra små lussekatter och låt dem jäsa på en plåt under en bakduk i 20-30 minuter. De är färdigjästa när du kan trycka på dem med ett finger och degen reser sig igen. Tryck sedan ner russin i snurrarna och pensla lussekatterna med ett vispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 225-250 grader i 5-10 minuter.
/Ida
Kommentarer
Trackback