Paolo Robertos Musselpasta
Ingredienser (4 port)
- 500 g Linguine Fullkorn (eller vanlig spaghetti, men jag tycker det blir mycket godare med Linguine)
- 1 kg färska blåmusslor
- 1,5 dl vitt vin (matlagningsvin går nästan lika bra som riktigt vin)
- 1 vitlöksklyfta
- 2-3 stjälkar persilja
- Svartpeppar
Tomatsås - En burk coctailtomater
- 3 msk olivolja
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- En halv torkad röd chili
- salt
Gör så här
1. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna.
2. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen.
3. Skär tomaterna till tomatsåsen i små bitar. Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och den hela chilin. Ta upp och kasta chilin när vitlöken börjar få färg. Häll i tomatbitar, salt och ca 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 minuter. Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn.
4. Koka under tiden pastan.
5. Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Enligt Paolo är det är viktigt med rätt sälta på den här rätten :)
6. Lägg upp pastan på fat och toppa med musslorna.
Ojoj det där lät spännande Josse!! Jag är ju lite rädd för musslor som du vet...men samtidigt nyfiken,låter ju som en riktig delikatess =)
Du måste testa det Marika! Det är helt ofarligt och jättejättegott, jag lovar! Däremot kan man ju vara lite försiktig med att beställa musselrätter på lite halvtaskiga ställen där de kanske inte är så noggranna! Men så länge du har koll själv på om någon mussla är dålig så är det lugnt :)