Vanilj- och kanelbullar

  
Bullar är väl en klassiker som går hem hos de flesta! 
Passade på att baka dessa på kanelbullens dag 4 oktober.
     
 
Du behöver:
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk, helst röd mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
1/2 tsk salt
2 tsk stött eller ca 1,5 tsk malen kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
   
Fyllning:
smör, rumsvarmt
strösocker
kanel
vaniljsocker
   
Till pensling:
1 ägg
pärlsocker
   
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor bunke och blanda ut den med mjölken. Tillsätt smöret i mindre bitar, socker eller sirap, salt och kardemumma. Blanda i mjölet, lite i taget, tills det blivit en deg, arbeta degen smidig i ca 5 minuter med maskin eller knåda för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
   
Knåda samman degen och dela därefter upp den i 2 delar (dela i 4 om du vill ha mindre bullar). Kavla ut en del i taget till en rektangel. Bred på smör på degen och strö över socker, kanel och lite vaniljsocker (snåla inte med smöret om du vill ha saftiga bullar). Rulla ihop degen till en rulle och skär i bitar. Lägg varje bit med lite mellanrum på bakplåtspapper eller i pappersformar. Låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader.
   
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter.
    
Sen är det bara att bjuda in till bullkalas, för vem tackar nej till en nybakad kanelbulle?!?!
   

// Johanna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0